Tomatsalsa med färsk koriander

Introduktion och förberedelse

Tomatsalsa på färska och krossade tomater med färsk koriander, lök och chili.

En god hemgjord salsa till texmexbuffé, tacomys och mexikansk mat .

Skippa köpesalsan och gör egen salsa istället. Här med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater samt krossade tomater så det blir lite mer likt en salsa och sås.

Varianter

  • Uteslut krossade tomater och använd enbart färska tomater - räkna då runt 400 gram tomater. En alternativ är att laga en klassisk mexikansk Pico de Gallo salsa.
  • Gillar man inte färsk koriander så kan man ta bladpersilja eller utesluta det helt.
  • Istället för vinäger kan du ta citronsaft eller limesaft.
  • Gul lök kan bytas mot rödlök, silverlök, schalottenlök eller tre salladslökar.

6 portioner tomatsalsa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 tomater, ca 200 gram
  • 2 dl krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili, spansk peppar eller valfri chili
  • 3 msk olivolja eller majsolja
  • 3 msk vinäger
  • 0,5 dl kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Skölj och tärna tomater så fint du kan. Lägg i en skål.
  2. Tillsätt krossade tomater.
  3. Skala och finhacka löken. Lägg i skålen.
  4. Hacka färsk koriander. Lägg i skålen.
  5. Skölj och dela chilin. Skär ut det vita och pilla bort kärnor. Strimla den fint och lägg i skålen. OBS pilla dig inte i ögonen eller näsan efter.
  6. Tillsätt olivolja, vinäger samt salt och rör ihop till en salsa.
  7. Tomatsalsan är klar att servera. Ev. kan du smaka av den med mer salt och en nypa socker.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.