Salsa med Habanero
Salsa med Habanero och Arbol chili, tomat, vitlök, oregano och lime. Får en rund och elegant hetta som passar till den mesta mexikansk mat samt Texmex.
Tillagning
- Skölj och torka av Arbolchilis. Skär bort stjälkar.
- Fräs dem i några sekunder i oljan och lägg sedan över i en mixer.
- Skala och klyfta löken samt vitlök.
- Rosta lök, vitlök, hel Habanera med stjälk samt tomater så att de får lite svarta fläckar här och där.
- Lägg över i mixern.
- Tillsätt oregano, limesaft och salt.
- Mixa salsan till en jämn sås.
- Smaka av med salt.
Serveringsförslag
- Passar till Mexikansk och som taco- eller chilisås till tortillas, tacos, mackor, grillat samt att blanda med exempelvis pulled kyckling, biff eller fläsk med mera.
- Funkar även till annat ex. som chilisås eller chilimarinad till grillat kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
Inköp och val av chili
Du kan ta valfri sort chili. Jag tog färska Habaneros och torkade Arbol chilis som finns i välsorterade butiker.
Arbolchilis kan ersättas med torkad piri piri, några tsk chiliflakes eller röda torkade birds eye chilis.
Gillar du riktig het salsa kan du ta med en Carolina Reaper chili i salsan - men då blir den i princip oätlig.
Du kan beställa chilis på chilihouse.dk.
I blender eller med stavmixer
Istället för att mixa med en blender eller matberedare kan du använda en skål samt en stavmixer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 38 kcal