Salsa med Habanero

Salsa med Habanero chili. En het Mexikansk chilisås till tortillas, tacos, burritos och som tillbehör till den mesta Mexikansk mat. Även god som chilisås till annan mat.

Här med Habanero chilis som finns i välsorterade butiker. Jag har även med torkade Arbolchilis som är små chilis och kan ersättas med torkade piri piri, några tsk chiliflakes eller röda torkade birds eye chilis. Gillar du riktig het salsa kan du ta med en Carolina Reaper chili i salsan.

Istället för att mixa med en blender eller matberedare kan du använda en skål samt en stavmixer. Du kan beställa chilis på chilihouse.dk.

ca 5 dl salsa med Habanero

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 torkade Arbolchilis
  • 3 msk olivolja
  • 1 färsk Habanero chili
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 tsk oregano
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och torka av Arbolchilis. Skär bort stjälkar.
  2. Fräs dem i några sekunder i oljan och lägg sedan över i en mixer.
  3. Skala och klyfta löken samt vitlök.
  4. Rosta lök, vitlök, hel Habanera med stjälk samt tomater så att de får lite svarta fläckar här och där.
  5. Lägg över i mixern.
  6. Tillsätt oregano, limesaft och salt.
  7. Mixa salsan till en jämn sås.
  8. Smaka av med salt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer