Salsa med Habanero

Introduktion och förberedelse

Salsa med Habanero chili. En het Mexikansk chilisås till tortillas, tacos, burritos och som tillbehör till den mesta Mexikansk mat.

Även god som chilisås till annan mat.

Val av chilis

Du kan ta valfri sort chili. Jag tog färska Habaneros och torkade Arbol chilis som finns i välsorterade butiker.

Arbolchilis kan ersättas med torkad piri piri, några tsk chiliflakes eller röda torkade birds eye chilis.

Gillar du riktig het salsa kan du ta med en Carolina Reaper chili i salsan - men då blir den i princip oätlig.

Du kan beställa chilis på chilihouse.dk.

I blender eller med stavmixer

Istället för att mixa med en blender eller matberedare kan du använda en skål samt en stavmixer.

ca 5 dl salsa med Habanero

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 torkade Arbolchilis
  • 3 msk olivolja
  • 1 färsk Habanero chili
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 tsk oregano
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och torka av Arbolchilis. Skär bort stjälkar.
  2. Fräs dem i några sekunder i oljan och lägg sedan över i en mixer.
  3. Skala och klyfta löken samt vitlök.
  4. Rosta lök, vitlök, hel Habanera med stjälk samt tomater så att de får lite svarta fläckar här och där.
  5. Lägg över i mixern.
  6. Tillsätt oregano, limesaft och salt.
  7. Mixa salsan till en jämn sås.
  8. Smaka av med salt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.