Salsa med Habanero

Salsa med Habanero chili. En het Mexikansk chilisås till tortillas, tacos, burritos och som tillbehör till den mesta Mexikansk mat. Även god som chilisås till annan mat.

Här med Habanero chilis som finns i välsorterade butiker. Jag har även med torkade Arbolchilis som är små chilis och kan ersättas med torkade piri piri, några tsk chiliflakes eller röda torkade birds eye chilis. Gillar du riktig het salsa kan du ta med en Carolina Reaper chili i salsan.

Istället för att mixa med en blender eller matberedare kan du använda en skål samt en stavmixer. Du kan beställa chilis på chilihouse.dk.

ca 5 dl salsa med Habanero

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 torkade Arbolchilis
  • 3 msk olivolja
  • 1 färsk Habanero chili
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 gram cocktailtomater
  • 2 tsk oregano
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och torka av Arbolchilis. Skär bort stjälkar.
  2. Fräs dem i några sekunder i oljan och lägg sedan över i en mixer.
  3. Skala och klyfta löken samt vitlök.
  4. Rosta lök, vitlök, hel Habanera med stjälk samt tomater så att de får lite svarta fläckar här och där.
  5. Lägg över i mixern.
  6. Tillsätt oregano, limesaft och salt.
  7. Mixa salsan till en jämn sås.
  8. Smaka av med salt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer