Mexikanska svarta bönor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Frijoles negros fritos är stekta mosade svarta bönor smaksatta med vitlök, lök och chili.

Gott till tortillas, tacos, mackor, tostadas och nästan all mexikansk mat. Funkar även som röra till annat som grillat kött eller grönsaker till vegan eller vegetarisk mat.

Koka gärna ett paket svarta bönor innan och spara undan det som blir över till annat i frysen. Man kan också använda svarta bönor från burk men hemkokta är godast.

Egna bönor kokar du genom att lägga ett paket svarta bönor i blöt över natten minst 10 timmar. Koka dem sedan mjuka i ca 1 timme. Häll av och skölj i kallt vatten. Recept på kokta bönor hittar du här.

Om du vill kan du ta buljong istället för vatten exempelvis om du lagar pulled beef som först kokas och då kan du ta lite av buljongen till bönorna. Eller tillsätta valfri buljongtärning.

6 portioner svarta bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
  • 3 msk matolja
  • 3 dl vatten
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad färsk koriander att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
  2. Fräs i olja några minuter.
  3. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress.
  6. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.