Mexikanska svarta bönor
Frijoles negros fritos är stekta mosade svarta bönor smaksatta med vitlök, lök och chili.
Gott till tortillas, tacos, mackor och nästan all mexikansk mat. Funkar även som röra till annat som grillat kött eller grönsaker till vegan eller vegetarisk mat.
Koka gärna ett paket svarta bönor innan och spara undan det som blir över till annat i frysen. Man kan också använda svarta bönor från burk men hemkokta är godast.
Egna bönor kokar du genom att lägga ett paket svarta bönor i blöt över natten minst 10 timmar. Koka dem sedan mjuka i ca 1 timme. Häll av och skölj i kallt vatten.
Om du vill kan du ta buljong istället för vatten. Eller tillsätta valfri buljongtärning.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili.
- Fräs i olja några minuter.
- Tillsätt bönorna och fräs någon minut till.
- Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då.
- Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress.
- Smaka av bönorna med salt och svartpeppar.
Du kanske också vill laga:
Populärt till frukost
Lite nya och gamla favoriter som blivit populärt till frukost. Chiapudding, gröt, granola, kvarg, yoghurt, kefir och kalljästa pannkakor - trendigt till frukost. Läs vidare.
Smidigt med kycklingfilé
Här har jag valt ut några av mina favoriter med kycklingfilé. Goda och lite festliga till vardags eller helg. Läs vidare.