Sockerkakor

Recept på olika sockerkakor och varianter.

Sockerkaka med äpplen Sockerkakor finns i otaliga recept och varianter. Här hittar du recept på allt från klassisk sockerkaka till smaksatt sockerkaka med äpplen och varianter med olika smak samt topping.

Sockerkaka är en av våra mest älskade och omtyckta mjuka kakor.

Sockerkaka kan bakas på flera sätt och det kryllar av olika recept på sockerkaka.

Längst ner på sidan hittar du en lista med alla mina sockerkaksrecept.

Innehållet i en sockerkaka varierar såklart men de flesta innehåller ägg, mjöl, bakpulver, smör och socker. Vaniljsocker är också vanligt. Sedan är det upp till bagaren att välja mellan en klassisk enkel sockerkaka eller smaksätta den.

Smaksättare kan vara allt från choklad (tigerkaka med kakao eller hela bitar), äpple, kanel, kokos, citronskal, limeskal, apelsinskal, mald bittermandel, kardemumma, torkad frukt, ingefära och så vidare.

Vidare innehåller många sockerkaksrecept vätska som mjölk, kärnmjölk eller vatten.

Hur mycket smör ska man ha i?

Mängden smör varierar från några matskedar till hundratals gram. Med mycket smör blir sockerkakan givetvis mycket smaskig. Smörigare sockerkaka passar bra till tårtbottnar.

Två sätt att blanda smeten på

En del sockerkaksrecept blandar eller vispar du smör och socker först. Andra förespråkar att du blandar eller vispar socker och ägg först. Vilket du väljer spelar inte så stor roll. Vad man vill åstadkomma är att en del av sockret ska lösa sig i smöret eller äggen så att inte den färdiga sockerkakan har en massa hela sockerkristaller som krasar mellan tänderna när du tuggar den.

Sockerkaka Man kan säga att det finns två varianter att göra sockerkaka på. En variant är att först vispa ägg och socker pösigt samt sedan tillsätta smält rumsvarmt smör lite i taget. Den andra varianten är att börja med att vispa smör och socker samt sedan tillsätta äggen under vispning ett i taget. Båda blir goda sockerkakor. Mjöl, socker, ägg och mjölk är vanligaste ingredienserna i sockerkaka. Bakpulver är vanligt för att få fluffig sockerkaka men det går också att som förr vispa äggvitan så blir sockerkakan luftig och fin.Det går bra vilket som. Helst ska du undvika att smör (fett) och ägg skär sig när du blandar det. Vispar du smör och socker först så får du vispa ca 5-10 minuter (ett trick är att värma smöret lite i mikron om det är kylskåpskallt), tillsätt sedan rumstempererat ägg (ett i taget) och vispa ihop.

Vispar du ägg och socker först så vispar du det fluffigt ca 5 minuter. Smält smöret och låt svalna så att det är rumstempererat. Tillsätt lite smör i taget - först droppvis - under kraftig vispning.
Vispa sedan i mjölblandning med bakpulver och vaniljsocker. Klart att grädda.

Vispa för hand, elvisp eller matberedare?

Resultatet påverkas inte vad du väljer endast din arm. Vispar du för hand så får du träning, med elvisp så får du stå och passa, med matberedare så kan du göra annat under tiden. Det de flesta använder är dock elvisp.

Val av form

Bäst tycker jag den runda formen med hål i mitten är. Till tårtbottnar väljer du en rund form utan hål såklart. Tripplar du sockerkaksreceptet så kan du baka i långpanna. Bra om du väntar invasion av gäster.

Smaksätt din sockerkaka!

Sockerkaka kan varieras mycket med olika smaksättningar. Kakao, frukt som äpplen eller päron, citronskal, apelsinskal, nötter som mandel, valnötter mm. Det mesta blir gott och det är kul att prova sig fram om du är nyfiken på nya varianter.

  • Blanda torra smaksättare med mjölet.
  • Blanda blöta smaksättare med äggen.

Sockerkaka med choklad

Klassisk mjuk chokladkaka bakad med sockerkakssmet och kakao.

Sockerkaka Grundrecept Grundreceptet på sockerkaka är lätt att baka och jättegod nybakt. Om du vill variera den så finns massor av goda alternativ.

Sockerkaka med mandel

Gör grundreceptet. Tillsätt 2 rivna bittermandlar, strö gärna mandelspån över smeten innan gräddning.

Sockerkaka med citrus - citron, lime eller apelsin

Gör grundreceptet. Tillsätt rivet skal av en citron, lime eller apelsin. Blandas i samtidigt med smöret. Gör gärna en glasyr på pudersocker, citrussaft och cream cheese.

Sockerkaka med kanel

Gör grundreceptet. Tillsätt 2 tsk malen kanel, 1 tsk nystötta kardemummakärnor, ½ tsk malen ingefära. Blandas i samtidigt med smöret.

Sockerkaka med kokos

Gör grundreceptet. Tillsätt 1 dl kokos. Ta bort ½ dl av vetemjölet. Kan även kombineras med äppelskivor och kanel.

Med hälften choklad

Tigerkaka är en hälften vanlig ljus sockerkaka där hälften av smeten smaksatts med choklad och sedan varvats så att kakan får ett marmorerat vackert mönster.

Med torkad eller färsk frukt

Fruktkaka - en sockerkaka med torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka. Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt.

Äppelsockerkaka. Sockerkaka med äppelbitar och kanel i.

Sockerkaka med kardemumma, päron och pärlsocker. Baka en god hembakt sockerkaka med smak av kardemumma, skivade inlagda päron toppad med pärlsocker.

Vegan sockerkaka:

Vegan sockerkaka utan ägg, mjölk och smör eller annat från djurriket.

Förslag på garnering av sockerkakor:

Garnera gärna sockerkakan. Hackade nötter, kokos, pärlsocker eller hackad choklad strös över smeten innan sätter in kakan i ugnen och bakar den. Nötter som grovhackad mandel, blåbär, grovhackad choklad, kokos samt syltad hackad frukt blir också gott att hastigt vända ner i smeten. Man kan också garnera kakan med glasyr eller frosting när den svalnat. Eller dränka in den med en smaksatt sockerlag när den ännu är varm.

Att bröa sockerkaksformen med

Det är lätt att smörja formen med mjukt smör eller med flytande margarin. Sedan finns det också fettspray man kan använda.

  • Ströbröd är klassiskt
  • Kokosflingor
  • Panko - japanskt ströbröd (ett ströbröd som blir mycket frasigt)
  • Krossade nötter

Ät som den är eller använd till tårta

Ät sockerkakan som den är. Eller med vispad grädde och sylt eller färska bär som jordgubbar, hallon och blåbär. Sockerkaka kan också bli tårtbottnar till exempelvis jordgubbstårta eller rulla ihop med fyllning till rulltårta.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Pages