Glasyr eller sockerglasyr

Glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker och vatten. Passar att ringla över kakor som mazariner, sockerkaka, vetebröd, kanelbullar, muffins eller ambrosiakaka osv.

Kan smaksättas med 2 tsk finrivet skal av citron, lime eller apelsin.

1 sats räcker till en stor kaka eller ca 16 mindre kakor som ex. pepparkakor.

Glasyr förväxlas ofta med kristyr som är en fastare variant - ofta använd till julens pepparkakshus och pepparkakor. Glasyr görs med vatten och florsocker medan kristyr vispas så fluffig av äggvita och socker så den kan spritsas. Då kan du ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit.

Vill du ha topping att bre på cupcakes, muffins, morotskaka eller andra bakverk så ska du laga frosting med färskost och smör.

1 sats glasyr

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 5 droppar citronsaft eller ättika

Tillagning

  1. Blanda florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke.
  2. Vispa med elvisp någon minut till en jämn trögflytande röra.
  3. Sockerglasyren är klar att använda. Fyll den i exempelvis en spritspåse med en smal tyll om du vill spritsa ut eller ringla över glasyren.
  4. Ringla över, spritsa eller bred ut glasyren och garnera det du önskar. Låt glasyren stelna 20 minuter.
E-mail
Medel: 4 (34 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept