Glasyr eller sockerglasyr

Introduktion och förberedelse

Sockerglasyr av florsocker och vatten som passar att ringla eller bre över kakor som mazariner, sockerkaka, vetebröd, kanelbullar, muffins eller ambrosiakaka med mera.

Glasyren kan smaksättas med 1 tsk vaniljsocker och/eller finrivet skal av citron, lime eller apelsin.

Du kan också ha i kakao och lite smält smör för en chokladglasyr.

Det är valfritt att ha i citronsaft eller ättika som i receptet nedan.

Innan glasyren stelnat kan du strö över flagad mandel, hackad nötter eller syltade apelsinskal. Eller doppa bakverket eller kanan i glasyr och sedan i färgat strössel, chokladströssel eller hackad hasselnötter.

1 sats räcker till en stor kaka eller ca 25 kakor som mazariner.

Skillnaden mellan glasyr och kristyr

Glasyr förväxlas ofta med kristyr som är en fastare variant - ofta använd till julens pepparkakshus och pepparkakor.

Glasyr görs med vatten och florsocker medan kristyr vispas så fluffig av äggvita och socker.

Vill du ha topping att bre på cupcakes, muffins, morotskaka eller andra bakverk så kan du laga frosting med färskost och smör istället.

1 sats glasyr till förslagsvis 25-32 stycken mazariner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 4 msk vatten
  • 2 krm citronsaft eller ättika (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda florsocker med 1,5 msk vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke till en jämn glasyr. Späd om det behövs med en halv msk vatten lite i taget tills glasyren precis är smidig och kan droppas över det du vill ha den till.
  2. Sockerglasyren är klar att använda - helst inom kort för den torkar på ytan. Rör ihop igen om den torkat och tillsätt ev. några droppar vatten.
  3. Ringla eller droppa över kakor eller bred ut glasyren över det du önskar garnera. Låt glasyren stelna 30 minuter.
  4. Vill du spritsa ut glasyren så fyller du den i en spritspåse med en smal tull på några mm.
  5. Ska du inte använda den direkt så täck över den med plastfilm så den inte torkar. Rör ihop den innan du använder den.
E-mail
Medel: 3.7 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept