Glasyr eller sockerglasyr

1 sats glasyr till en stor kaka eller ca 25 kakor som mazariner

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 3 min

Ingredienser

  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • 1 krm citronsaft eller ättika (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke till en jämn glasyr. Späd med vatten för en lösare glasyr. Tillsätt florsocker för en fastare glasyr.
  2. Sockerglasyren är klar att använda. Förvara övertäckt. Rör ihop igen precis innan användning.
  3. Ringla eller droppa över kakor eller bred ut glasyren över det du önskar garnera. Tänk på att kakor och bakverk helst ska ha svalnat. Låt glasyren stelna 30 minuter.
  4. Vill du spritsa ut glasyren så fyller du den i en spritspåse med en smal tull på några mm.
  5. TIPS: Ska du inte använda den direkt så täck över den med plastfilm så den inte torkar. Rör ihop den innan du använder den.
Glasyr passar att ringla över och garnera bakverk som sockerkaka, mazariner, kakor, vetebröd med mera.
Glasyr passar att ringla över och garnera bakverk som sockerkaka, mazariner, kakor, vetebröd med mera.

Passar till

Glasyr passar bland annat till mazariner, sockerkaka, vetebröd, kanelbullar, muffins, spandauer, ambrosiakaka, butterkaka med mera.

Varianter

  • Glasyren kan smaksättas med 1 tsk vaniljsocker och/eller finrivet skal av citron, lime eller apelsin.
  • Du kan också ha i kakao och lite smält smör för en chokladglasyr.
  • Det är valfritt att ha i citronsaft eller ättika som i receptet nedan.
  • Du kan göra mintglasyr om du tillsätter några droppar pepparmintsarom.
  • Istället för att ringla över glasyr kan du doppa bakverket eller kakan i glasyren. Då kan man även vidare doppa i i färgat strössel, kokos, chokladströssel eller hackade nötter.

Extra garnering

Innan glasyren stelnat kan du strö över flagad mandel, hela valnötter, strössel, hackade nötter och/eller syltade apelsinskal.

Skillnaden mellan glasyr och kristyr

  • Glasyr förväxlas ofta med kristyr som är en fastare variant - ofta använd till julens pepparkakshus och pepparkakor. Glasyr görs med vatten och florsocker medan kristyr vispas så fluffig av äggvita och socker.
  • Vill du ha topping att bre på cupcakes, muffins, morotskaka eller andra bakverk så kan du laga glasyr med cream cheese eller frosting med färskost och smör istället.
E-mail
Medel: 3.8 (82 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-07