Sockerkaka grundrecept

Ett grundrecept till sockerkaka. Detta sockerkaksrecept ger en nybakt sockerkaka som är genialiskt god och enkel. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta.

1 sockerkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 50 gram smör
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 2 tsk vaniljsocker eller
  • 1 tsk rivet skal av en citron, lime eller apelsin eller
  • 2 rivna bittermandlar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  3. Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand.
  4. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen och tillsätt mjölken.
  5. Vispa i smör och mjölkblandningen i äggblandningen. Tillsätt övriga torra ingredienser och blanda hastigt till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter. Sockerkaksformar med hål i mitten bakar snabbare än tex en rund springform med löstagbar kant som kan behöva upp till 50 minuters baktid.
  8. Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten (om du inte gillar det förstås).
  9. Låt sockerkakan svalna något.
  10. Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer