Sockerkaka

En klassisk sockerkaka som är enkel och lätt att baka. God som den är eller att smaksätta.

1 sockerkaka, 10-12 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg L/M
  • 75 gram smör eller margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl (200 gram)
  • 1 dl mjölk 3%
  • VALFRI SMAKSÄTTNING: 2 tsk vaniljsocker eller
  • 1 tsk rivet skal av en ekologisk citron, lime eller apelsin eller
  • 2 rivna bittermandlar eller
  • 1 msk stött kardemumma
  • TILL FORMEN: 1 msk av smöret, smält
  • 0,75 dl ströbröd, strösocker eller kokosflingor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker pösigt 4 minuter med elvisp. Eller i matberedare.
  3. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen.
  4. Doppa en pensel i det smälta smöret och smörj formen. Bröa botten och kanter med ströbröd, strösocker eller kokos.
  5. Vispa i det smälta smöret lite i taget i äggblandningen.
  6. Vispa i mjölken.
  7. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör så att bakpulver blandar sig jämnt.
  8. Tillsätt mjölblandningen och vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen.
  10. Grädda sockerkakan i 30-35 minuter om du gräddar i form med hål i mitten eller avlång form. En rund form utan hål ex. springform kan behöva upp till 40-45 minuters baktid.
  11. Provstick med en baksticka eller potatissticka. Kakan ska ej vara kladdig i mitten. Fastnar det kaksmet på stickan så gräddar du 5-10 minuter till och provar igen. Du kan även kolla med en termometer - sockerkakan är klar när den har nått 92-94 °C i innertemperatur.
  12. Ta ut och låt sockerkakan svalna något i formen.
  13. Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
  14. Låter du sockerkakan svalna utan att vara övertäckt blir den knaprig i kanterna. Låter du den svalna övertäckt med en bakduk blir den mjuk i kanterna.
Till sockerkaka behöver du ströbröd, ägg, strösocker, vetemjöl, bakpulver, mjölk och smör. Vill du ha glasyr på så behöver du florsocker, vatten och ättika. Vidare kan du garnera med kanderade apelsinskal.
Till sockerkaka behöver du ströbröd, ägg, strösocker, vetemjöl, bakpulver, mjölk och smör. Vill du ha glasyr på så behöver du florsocker, vatten och ättika. Vidare kan du garnera med kanderade apelsinskal.
Smält smör och pensla formen med lite av smöret.
Smält smör och pensla formen med lite av smöret.
Bröa formen med lite ströbröd, kokosflingor eller strösocker.
Bröa formen med lite ströbröd, kokosflingor eller strösocker.
Vispa ägg och socker fluffigt ca 4 minuter.
Vispa ägg och socker fluffigt ca 4 minuter.
Vispa i smöret lite i taget.
Vispa i smöret lite i taget.
Vispa i mjölken lite i taget.
Vispa i mjölken lite i taget.
Blanda mjöl och bakpulver samt tillsätt det och vispa ihop till en jämn smet.
Blanda mjöl och bakpulver samt tillsätt det och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i 30-35 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Häll smeten i formen och grädda i 30-35 minuter på 175 grader vanlig ugn.
Kontrollera med en baksticka så att sockerkakan är genombakt och ej kladdig i mitten.
Kontrollera med en baksticka så att sockerkakan är genombakt och ej kladdig i mitten.
Låt svalna något i formen och stjälp sedan upp på skärbräda, tallrik eller fat.
Låt svalna något i formen och stjälp sedan upp på skärbräda, tallrik eller fat.
Kan piffas upp med glasyr, kanderat apelsinskal och silverkulor eller annat valfritt.
Kan piffas upp med glasyr, kanderat apelsinskal och silverkulor eller annat valfritt.
Sockerkakan kan också bakas i annan valfri form som förslagsvis en avlång brödform.
Sockerkakan kan också bakas i annan valfri form som förslagsvis en avlång brödform.

Serveringsförslag

  • Servera naturell som den är eller piffa till med glasyr och valfri garnering.
  • Passar när som till fika, kafferep, utflykt, vardags eller fest.
  • Bakar du sockerkakan i en rund springform kan den även användas till tårtbottnar till förslagsvis jordgubbstårta, hallontårta och liknande.

Varianter

Val av form

Satsen är lagom till en 1,5 liters valfri sockerkaksform. Du kan ta en rund form med hål, avlång form på 25-30 cm längd och 7-10 cm bredd; springform 24-26 cm, hjärtform eller valfri form. Eller portionsformar, muffinspanna eller liknande.

Glasyr

  • Vill du piffa till sockerkakan med glasyr så kan du blanda 2 dl florsocker med 1,5 msk vatten samt 1 krm ättika eller pressad citron och ringla över kakan. Låt gärna stelna 20 minuter.
  • Då kan du även strö över kanderat apelsinskal och/eller strössel som silverkulor innan glasyren stelnat. Då blir det likt en Ambrosiakaka.

Sockerkakan kan serveras som den är eller piffas upp med glasyr, kanderat apelsinskal och silverströssel inspirerat av Amrosiakaka.
Sockerkakan kan serveras som den är eller piffas upp med glasyr, kanderat apelsinskal och silverströssel inspirerat av Amrosiakaka.

E-mail
Medel: 3.4 (54 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03

Tillbehör och liknande: