Tuppkaka

Tuppkaka är en enkel variant på sockerkaka med lite kladdigare mitten bakad med ägg, smör, mjöl och socker. Jag toppade även med lite mandel samt florsocker.

Kakan bakas i en rund springform och är lite kladdigare i mitten än vanlig sockerkaka.

1 tuppkaka, 10-12 bitar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg M/L
  • 75 gram smör eller margarin
  • 2,5 dl vetemjöl
  • TILL FORMEN: 1 tsk av smöret
  • 0,5 dl ströbröd, strösocker eller kokosflingor
  • TOPPING: 1 dl skalad hackad mandel eller flagad mandel
  • 1 msk florsocker till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker pösigt ca 2 minuter med elvisp. Eller i matberedare.
  3. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen.
  4. Spänn fast och klipp till ett bakplåtspapper i botten på en springform med diameter 24-26 cm. Doppa en pensel i det smälta smöret och pensla botten och kanter med smör. Bröa med ströbröd, strösocker eller kokos.
  5. Vispa i det smälta smöret lite i taget i äggvispet.
  6. Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Skålla och skala mandel om du vill ha det på. Koka mandel med skal i någon minut tills skalet lossnar. Skölj i kallt vatten i ett durkslag. Pilla bort skalet. Hacka mandeln.
  9. Strö hackad eller flagad mandel över smeten.
  10. Grädda tuppkakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
  11. Provstick med en baksticka eller potatissticka. Kakan ska vara lite kladdig i mitten och inte helt genombakt.
  12. Ta ut och låt tuppkakan svalna i formen.
  13. Ta loss ringen på formen och lägg upp kakan på skärbräda eller serveringsfat.
  14. Pudra över florsocker till servering. Skär upp tuppkakan i bitar.
  15. Även god ljummen med 1-2 kulor vaniljglass samt färska eller frysta bär.
Till tuppkakan behöver du ägg, vetemjöl, socker, mandel, smör samt en smord och bröad springform.
Till tuppkakan behöver du ägg, vetemjöl, socker, mandel, smör samt en smord och bröad springform.
Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Smält smöret. Smörj och bröa formen.
Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Smält smöret. Smörj och bröa formen.
Rör ihop smeten av äggvispet, smält smör och vetemjöl samt häll i formen. Toppa med hackad skalad mandel om du vill.
Rör ihop smeten av äggvispet, smält smör och vetemjöl samt häll i formen. Toppa med hackad skalad mandel om du vill.
Servera tuppkakan som den är eller piffa till med glass och bär.
Servera tuppkakan som den är eller piffa till med glass och bär.
Jag serverade kakan ljummen med 2 kulor vaniljglass och smultron från frysen.
Jag serverade kakan ljummen med 2 kulor vaniljglass och smultron från frysen.

Serveringsförslag

  • Servera naturell som den är till fika, kafferep, utflykt, vardags eller fest.
  • Kan även lyxas till med 1-2 kulor vaniljglass samt färska eller frysta bär som smultron, hallon, jordgubbar, blåbär, hjortron, björnbär, vinbär med mera.

Varianter

  • Mandel är valfritt att ha på. Jag tog på skållad och hackad mandel. Det går även bra med köpt flagad mandel eller hackad mandel med skalet kvar.
  • Kakan kan även toppas med hackade hasselnötter, valnötter, pistagenötter, kokosflakes eller pärlsocker.
  • Tryck ner bitar av äpple eller päron; eller rabarberbitar vända i socker; eller strö över bär som björnbär, blåbär, vinbär eller hallon innan gräddning.

Tuppkakan är god som den är eller så kan du lyxa till och servera den med vaniljglass och färska eller frysta bär som smultron, hallon, jordgubbar, vinbär, björnbär, hjortron eller blåbär.
Tuppkakan är god som den är eller så kan du lyxa till och servera den med vaniljglass och färska eller frysta bär som smultron, hallon, jordgubbar, vinbär, björnbär, hjortron eller blåbär.

E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03

Tillbehör och liknande: