Tuppkaka
Tuppkaka är en enkel variant på sockerkaka med lite kladdigare mitten bakad med ägg, smör, mjöl och socker. Jag toppade även med lite mandel samt florsocker.
Kakan bakas i en rund springform och är lite kladdigare i mitten än vanlig sockerkaka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker pösigt ca 2 minuter med elvisp. Eller i matberedare.
- Smält smör eller margarin. Ta av från värmen.
- Spänn fast och klipp till ett bakplåtspapper i botten på en springform med diameter 24-26 cm. Doppa en pensel i det smälta smöret och pensla botten och kanter med smör. Bröa med ströbröd, strösocker eller kokos.
- Vispa i det smälta smöret lite i taget i äggvispet.
- Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Skålla och skala mandel om du vill ha det på. Koka mandel med skal i någon minut tills skalet lossnar. Skölj i kallt vatten i ett durkslag. Pilla bort skalet. Hacka mandeln.
- Strö hackad eller flagad mandel över smeten.
- Grädda tuppkakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
- Provstick med en baksticka eller potatissticka. Kakan ska vara lite kladdig i mitten och inte helt genombakt.
- Ta ut och låt tuppkakan svalna i formen.
- Ta loss ringen på formen och lägg upp kakan på skärbräda eller serveringsfat.
- Pudra över florsocker till servering. Skär upp tuppkakan i bitar.
- Även god ljummen med 1-2 kulor vaniljglass samt färska eller frysta bär.
Serveringsförslag
- Servera naturell som den är till fika, kafferep, utflykt, vardags eller fest.
- Kan även lyxas till med 1-2 kulor vaniljglass samt färska eller frysta bär som smultron, hallon, jordgubbar, blåbär, hjortron, björnbär, vinbär med mera.
Varianter
- Mandel är valfritt att ha på. Jag tog på skållad och hackad mandel. Det går även bra med köpt flagad mandel eller hackad mandel med skalet kvar.
- Kakan kan även toppas med hackade hasselnötter, valnötter, pistagenötter, kokosflakes eller pärlsocker.
- Tryck ner bitar av äpple eller päron; eller rabarberbitar vända i socker; eller strö över bär som björnbär, blåbär, vinbär eller hallon innan gräddning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal