Sockerkaka med mandelmassa

Ett gott recept på sockerkaka smaksatt med riven mandelmassa som gör sockerkakan extra god, saftig och hållbar.
Sockerkakan kan serveras nybakt som den är eller med ex. skivad med någon klick vispad grädde och sylt på toppen likt en bakelse.
Denna sockerkakssmet fungerar också utmärkt att baka i stor rund springform till tårtbottnar. Eller baka en stor sockerkaka eller i valfria sockerkaksformar.

2 sockerkakor med mandelmassa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram mandelmassa
  • 3 ägg
  • 75 gram smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk rivet skal av citron, apelsin eller lime (valfritt)
  • 2 msk smör till formarna
  • 1 dl ströbröd till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och lägg i en stor bunke.
  3. Tillsätt ägg och socker och vispa till en jämn smet i några minuter. Använd elvisp eller vispa för hand.
  4. Smält smör i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  6. Skölj och riv citron, apelsin eller limeskal fint (valfritt). Tillsätt till mjölblandningen.
  7. Vänd i smöret i mjölblandningen.
  8. Pensla två sockerkaksformar med smöret som är kvar i kastrullen. Häll i några msk ströbröd och bröa formarna i botten och på kanterna.
  9. Tillsätt äggblandningen till mjölblandningen och rör ihop till en jämn sockerkakssmet.
  10. Häll sockerkakssmeten i sockerkaksformarna.
  11. Grädda sockerkakorna i ca 40 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.8 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer