Sockerkaka med äpplen och kanel

Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En snabb och enkel kombo av äppel- och sockerkaka med kanel, smör och socker bakad i en form eller stekpanna.

Äppelsockerkakan kallas också Fyriskaka.

Servering

Kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Varianter

Blir också gott bakta som muffins i muffinsform. Går bra att dubbla till större kaka - eller baka i två formar eller fler.

Mald mandel är också gott i och på toppen. Vidare kan man ha stött kardemumma i sockerkakssmeten eller strö över tillsammans med kanelen. Blir också god med päron eller blanda päron och äpplen. Eller strimlad rabarber, krusbär eller hallon.

8 portioner sockerkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker till smeten
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äpplen, normalstora, ca 250 gram
  • 0,5 tsk kanel
  • 2 msk socker till topping - gärna moscovadosocker eller mörkt grovt socker
  • 50 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker några minuter.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop till en smet.
  4. Skala och klyfta äpplen.
  5. Smörj en form, ex. en rund springform ca 24 cm diameter eller liknande, med lite smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten och fördela äppelklyftor i smeten här och där samt strö på socker och kanel i ett jämnt lager över smeten och äpplena.
  6. Skiva 50 g smör och fördela över smeten.
  7. Grädda sockerkakan med äppelbitar och kanel i 45 minuter, tills kakan har fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna något innan du servering.
E-mail
Medel: 4.2 (47 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept