Sockerkaka med äpplen och kanel
Sockerkaka med äppelbitar och kanel. En lättbakad kombo av äppel- och sockerkaka med kanel, smör och socker bakad i en form eller stekpanna.
Äppelsockerkakan kallas också Fyriskaka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker några minuter.
- Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop till en smet.
- Skala och klyfta äpplen.
- Smörj en form, ex. en rund springform ca 24 cm diameter eller liknande, med lite smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten och fördela äppelklyftor i smeten här och där samt strö på socker och kanel i ett jämnt lager över smeten och äpplena.
- Skiva eller hyvla smöret och fördela över smeten.
- Grädda sockerkakan med äppelbitar och kanel i 45 minuter tills kakan har fått färg.
- Ta ut och låt svalna något innan du servering.
Servering
- Kan serveras som sockerkaka till fika, fest, buffé eller utflykt.
- Passar också som äppelkaka - varm eller kall - till dessert med vispad grädde, glass, cidersorbet eller vaniljsås.
Varianter
- Blir också gott bakta som muffins i muffinsform.
- Går bra att dubbla till större kaka i en långpanna - eller baka i två formar eller fler.
- Mald mandel är också gott i smeten och flagad mandel på toppen eller prova äppelkaka med mandel.
- Vidare kan man ha stött kardemumma i sockerkakssmeten eller strö över tillsammans med kanelen.
- Blir också god med päron eller blanda päron och äpplen. Eller strimlad rabarber, krusbär eller hallon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal