Tårtbotten eller sockerkaksbotten
Introduktion och förberedelse
Tårtbotten eller sockerkaksbotten. Kallas även anslag på konditori och passar att varva med fyllning och toppa med vispad grädde till tårta och andra bakverk.
Egen tårtbotten är lätt att baka själv. Du kan baka den som en hög rund sockerkaka som på bilden men också fyrkantig, avlång eller hjärtformad sockerkaka om du vill ha en sådan tårta.
Dela sedan sockerkakan horisontellt med en lång kniv i två eller tre tårtbottnar. På dessa kan du bre på fyllning som hårt vispad vaniljvisp, grädde eller vaniljkräm och/eller mosad banan; mosade bär eller sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt. Hit kan du förbereda och ha i kylen - då blir den bara godare efter någon dag.
Vid servering så bred eller spritsa ut vispad grädde runt och på tårtan samt slutligen toppa med garnering av färska bär, riven vit choklad och/eller annat du gillar.
Bottnarna passar till:
Glutenfri variant
Recept på glutenfri tårtbotten har jag också. Den bakas med enbart potatismjöl istället för vetemjöl.
I rund form eller hjärtform
Baka tårtbottnen en form på ca 24-26 cm i diameter springform eller en hjärtformad sockerkaksform.
I fyrkantig eller rektangulär form
Om du dubblar eller ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter.
Lägg då bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager stora tårtbottnar till en stor rektangulär tårta.

Så gör du en tårta:
- Skär sockerkakan i 2-3 bottnar med en lång kniv ex. brödkniv.
- Varva bottnarna med fyllning som sylt och vaniljkräm och/eller mosad banan.
- Toppa med vispad grädde och garnera med färska bär eller valfri topping.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
- Vispa äggen med sockret fluffigt i minst 5 minuter med elvisp eller i matberedare. Eller 10 minuter för hand.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
- Vispa hastigt ihop mjölblandningen med äggsmeten till en jämn smet utan klumpar.
- Lägg och klipp till ett bakplåtspapper i botten på formen. Smörj med mjukt eller smält smör och strö i ströbröd samt bröa formen.
- Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den helt torr så är tårtbottnen klar.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Skär upp i två eller tre tårtbottnar med en lång kniv. Jag brukar använda en lång gravlaxkniv. Enklast är att skära i två bottnar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal