Tårtbotten eller sockerkaksbotten

Tårtbotten eller sockerkaksbotten. Anslag till tårta. Skär sockerkakan i 2-3 bottnar med en lång kniv ex. brödkniv och varva med fyllning som sylt och vaniljkräm eller mosad banan, toppa med vispad grädde och garnera med färska bär eller valfri topping.

Blir god till bärtårta, födelsedagstårta, jordgubbstårta, hallontårta, prinsesstårta, Halloweentårta med flera. Denna sockerkaksbotten räcker till en tolvbitarstårta (eller 8 stora tårtbitar). Recept på glutenfri tårta har jag också.

Baka tårtbottnen en form på ca 24 cm i diameter ex. springform. Om du ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg då bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager stora tårtbottnar till en stor rektangulär tårta.

2 tårtbottnar till en tårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 form, ex. rund springform på 24 cm i diameter
  • Någon msk smör och ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Vispa äggen med sockret fluffigt i ca 10 minuter.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Blanda sedan med de vispade äggen till en jämn smet.
  5. Smörj och bröa formen.
  6. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den helt torr så är tårtbottnen klar.
  7. Ta ut och låt svalna innan du skär upp den till tårtbottnar.
E-mail
Medel: 2.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer