Tårtbotten eller sockerkaksbotten

Introduktion och förberedelse

Tårtbotten eller sockerkaksbotten. Kallas även anslag på konditori och passar att varva med fyllning och toppa med vispad grädde till tårta och andra bakverk.

Egen tårtbotten är lätt att baka själv. Du kan baka den som en hög rund sockerkaka som på bilden men också fyrkantig, avlång eller hjärtformad sockerkaka om du vill ha en sådan tårta.

Dela sedan sockerkakan horisontellt med en lång kniv i två eller tre tårtbottnar. På dessa kan du bre på fyllning som hårt vispad vaniljvisp, grädde eller vaniljkräm och/eller mosad banan; mosade bär eller sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt. Hit kan du förbereda och ha i kylen - då blir den bara godare efter någon dag.

Vid servering så bred eller spritsa ut vispad grädde runt och på tårtan samt slutligen toppa med garnering av färska bär, riven vit choklad och/eller annat du gillar.

Bottnarna passar till:

Glutenfri variant

Recept på glutenfri tårtbotten har jag också. Den bakas med enbart potatismjöl istället för vetemjöl.

I rund form eller hjärtform

Baka tårtbottnen en form på ca 24-26 cm i diameter springform eller en hjärtformad sockerkaksform.

I fyrkantig eller rektangulär form

Om du dubblar eller ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter.

Lägg då bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager stora tårtbottnar till en stor rektangulär tårta.

Tårta med sockerkaksbotten på tallrik
En lättbakt sockerkaka du bakar med vispat ägg och socker; vänd i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Dela sedan sockerkakan i två eller tre bottnar, varva med fyllning av jordgubbar, mosad banan, grädde eller vaniljvisp.

Så gör du en tårta:

  1. Skär sockerkakan i 2-3 bottnar med en lång kniv ex. brödkniv.
  2. Varva bottnarna med fyllning som sylt och vaniljkräm och/eller mosad banan.
  3. Toppa med vispad grädde och garnera med färska bär eller valfri topping.

2 tårtbottnar till en stor tårta, 12 normala bitar eller 8 stora tårtbitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 ägg, normalstora
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 form, ex. rund springform på 24 cm i diameter
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Vispa äggen med sockret fluffigt i minst 5 minuter med elvisp eller i matberedare. Eller 10 minuter för hand.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Vispa hastigt ihop mjölblandningen med äggsmeten till en jämn smet utan klumpar.
  5. Lägg och klipp till ett bakplåtspapper i botten på formen. Smörj med mjukt eller smält smör och strö i ströbröd samt bröa formen.
  6. Häll sockerkakssmeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Prova att sticka med en baksticka i sockerkaksbottnen. Är den helt torr så är tårtbottnen klar.
  7. Ta ut och låt svalna i formen.
  8. Skär upp i två eller tre tårtbottnar med en lång kniv. Jag brukar använda en lång gravlaxkniv. Enklast är att skära i två bottnar.
E-mail
Medel: 2.8 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.