Ambrosiakaka
Ambrosiakaka är en gammaldags variant av sockerkaka med med smak av apelsin samt toppad med sockerglasyr garnerad med kanderade apelsinskal.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa valfri sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. Förslagsvis en rund bakform med hål, springform eller liknande.
- Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna av.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke i 4 minuter.
- Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
- Skölj apelsin, torka den och riv det gula skalet. Tillsätt till äggsmeten.
- Dela och pressa ur saften ur apelsinen. Tillsätt 1/2 dl saft till äggsmeten. Spara 2 msk saft till glasyren.
- Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
- Tillsätt till äggblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda kakan i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och är färdiggräddad i mitten. Testa med sticka.
- Ta ut kakan och låt svalna i formen.
- GLASYR: Blanda socker, pressad apelsinsaft och ättika i en bunke till en jämn glasyr.
- Bred eller ringla glasyren över kakan.
- Strö över strimlade eller tärnade kanderade apelsinskal. Vidare kan du strö över silverkulor eller silverströssel som på bilden men det är valfritt.
- Ambrosiakan är klar när glasyren stelnat vilket tar ca 20 minuter.
Serveringsförslag
Passar till kaffet, fika eller utflykt.
Varianter
- Du kan garnera med färdigköpta kanderade apelsinskal eller kandera apelsinskal själv.
- Du behöver förslagsvis en sockerkaksform på 1,5 liter. Jag tog en rund form med hål i mitten men man kan ta valfri form.
- Kakan kan även bakas som muffins i en muffinspanna eller dubbla muffinsformar.
- Extra lyxig garnering får du med pistage och mandel. Ta 10 pistagenötter och 5 mandlar. Rosta i en torr panna. Hacka grovt och strö över tillsammans med apelsinskalen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal