Ambrosiakaka

Introduktion och förberedelse

Ambrosiakaka är en gammaldags variant av sockerkaka med sockerglasyr garnerad med syltade apelsinskal. Passar till kaffet eller fikat.

Du kan garnera med färdigköpta syltade apelsinskal eller sylta apelsinskal själv.

Det blir ca 12 bitar ambrosiakaka. Du behöver förslagsvis en bakform ca 25x25 cm diameter eller muffinspanna eller dubbla muffinsformar.

1 Ambrosiakaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl smält smör
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 citron eller apelsin
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • 2 dl florsocker till glasyr
  • 2 msk vatten till glasyr
  • ca 5 droppar citronsaft
  • 1 dl finstrimlade syltade apelsinskal till garnering
  • 10 pistasch nötter (valfritt)
  • 5 sötmandlar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en stor bakform om du vill baka en stor kaka. Eller smöra 1-2 muffinspannor eller ca 16 dubbla muffinsformar.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna av.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke i 5 minuter.
  5. Skölj citron eller apelsin och finriv halva skalet. Tillsätt till äggblandningen.
  6. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  7. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  8. Tillsätt till äggblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet. Sikta gärna ner mjölet så blir det mindre klumpar.
  9. Fördela smeten i en stor form eller flera mindre muffinsformar.
  10. Grädda ambrosiakakan i ca 30 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är färdiggräddad i mitten. Testa med sticka. Gräddar du flera mindre ambrosiakakor i muffinsformar så tar det ca 20 minuter.
  11. Ta ut ambrosiakakan eller kakorna. Bakar du en stor så stjälp upp den på ett smörpapper. Låt kakan kallna.
  12. Garnera med mandel och pistas: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2-3 minuter. Ta upp och torka samt skala med dem med händerna. Hacka eller flaga mandeln samt de skalade pistaschnötterna (du kan också mixa nötterna i en matberedare hastigt med kniven).
  13. Rosta nötterna i en stekpanna någon minut. Ta av från värmen.
  14. Glasyr: Blanda socker, vatten och citronsaft i en bunke.
  15. Bred glasyren över kakan.
  16. Strö över hackade syltade apelsinskal samt ev. mandel och pistaschnötter.
  17. Ambrosiakan är klar när glasyren stelnat vilket tar ca 20 minuter.
  18. Sylta apelsinskal själv: Skölj och borsta samt torka apelsiner. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Skär apelsinskalen i tunna strimlor. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 tsk salt. Koka apelsinstrimlorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull i någon halv minut. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten. Koka sedan upp 2 dl socker och 2 dl vatten i kastrullen samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter. Låt svalna i sockerlagen. Nu kan du garnera med strimlorna eller hacka apelsinstrimlorna till små tärningar.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer