Ambrosiakaka

En gammaldags variant av sockerkaka med sockerglasyr garnerad med syltade apelsinskal. Ambrosiakaka blir god till kaffet eller fikat.

Du kan garnera kakan med köpta syltade apelsinskal eller sylta egna apelsinskal. Du kan garnera med färdigköpta syltade apelsinskal eller sylta apelsinskal själv av: 2 apelsiner (helst ekologiska), 2 dl vatten och 2 dl socker.

Det blir ca 12 bitar ambrosiakaka. Du behöver förslagsvis en bakform ca 25x25 cm diameter eller muffinspanna eller dubbla muffinsformar.

1 Ambrosiakaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl smält smör
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 citron eller apelsin
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • 2 dl florsocker till glasyr
  • 2 msk vatten till glasyr
  • ca 5 droppar citronsaft
  • 1 dl finstrimlade syltade apelsinskal till garnering
  • 10 pistasch nötter (valfritt)
  • 5 sötmandlar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en stor bakform om du vill baka en stor kaka. Eller smöra 1-2 muffinspannor eller ca 16 dubbla muffinsformar.
  3. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna av.
  4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke i 5 minuter.
  5. Skölj citron eller apelsin och finriv halva skalet. Tillsätt till äggblandningen.
  6. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  7. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  8. Tillsätt till äggblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet. Sikta gärna ner mjölet så blir det mindre klumpar.
  9. Fördela smeten i en stor form eller flera mindre muffinsformar.
  10. Grädda ambrosiakakan i ca 30 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och är färdiggräddad i mitten. Testa med sticka. Gräddar du flera mindre ambrosiakakor i muffinsformar så tar det ca 20 minuter.
  11. Ta ut ambrosiakakan eller kakorna. Bakar du en stor så stjälp upp den på ett smörpapper. Låt kakan kallna.
  12. Garnera med mandel och pistas: Skålla och skala mandeln genom att koka mandeln i lite vatten i 2-3 minuter. Ta upp och torka samt skala med dem med händerna. Hacka eller flaga mandeln samt de skalade pistaschnötterna (du kan också mixa nötterna i en matberedare hastigt med kniven).
  13. Rosta nötterna i en stekpanna någon minut. Ta av från värmen.
  14. Glasyr: Blanda socker, vatten och citronsaft i en bunke.
  15. Bred glasyren över kakan.
  16. Strö över hackade syltade apelsinskal samt ev. mandel och pistaschnötter.
  17. Ambrosiakan är klar när glasyren stelnat vilket tar ca 20 minuter.
  18. Sylta apelsinskal själv: Skölj och borsta samt torka apelsiner. Skär loss skal längs med det vita fruktköttet. Skär apelsinskalen i tunna strimlor. Koka upp 3 dl vatten med 0,5 tsk salt. Koka apelsinstrimlorna i lite lättsaltat vatten i en kastrull i någon halv minut. Skölj apelsinskalen i ett durkslag i kallt vatten. Koka sedan upp 2 dl socker och 2 dl vatten i kastrullen samt tillsätt apelsinskalen och koka på medelvärme tills apelsinskalen blir genomskinliga ca 10 minuter. Låt svalna i sockerlagen. Nu kan du garnera med strimlorna eller hacka apelsinstrimlorna till små tärningar.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer