Sockerkaka

Introduktion och förberedelse

Baka en god sockerkaka. Här ett grundrecept som blir god, snabb och är enkel att baka. 

Serveringsförslag

  • Passar till fika, kafferep, utflykt, vardags eller fest.
  • Kan också användas till tårtbottnar till sommartårta som jordgubbstårta och hallontårta.

Varianter

Val av form

Satsen är lagom till en 1,5 liters kakform. Du kan ta en avlång form på 25-30 cm längd och 7-10 cm bredd. Springform 24-26 cm. Klassisk hjärtform eller rund form med hål i mitten. 

1 sockerkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 2 ägg L/M
  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl (180 gram)
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • SMAKSÄTTNING: 2 tsk vaniljsocker eller
  • 1 tsk rivet skal av en ekologisk citron, lime eller apelsin eller
  • 2 rivna bittermandlar eller
  • 1 msk stött kardemumma
  • TILL FORMEN: 1 msk av smöret, smält
  • 1 dl ströbröd, strösocker eller kokosflingor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker pösigt några minuter med elvisp. Eller i matberedare eller för hand.
  3. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen.
  4. Doppa en pensel i det smälta smöret och smörj formen. Bröa botten och kanter med ströbröd.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör så att bakpulver blandar sig jämnt.
  6. Tillsätt det smälta smöret, mjölk eller vatten samt äggen.
  7. Rör eller vispa hastigt till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen. Fördela i ett jämnt lager.
  9. Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter. Sockerkaksformar med hål i mitten bakar något snabbare medan en rund form utan hål kan behöva upp till 45 minuters baktid.
  10. Provstick med en baksticka eller potatissticka. Kakan ska ej vara kladdig i mitten. Fastnar det kaksmet på stickan så gräddar du 5-10 minuter till och provar igen. Du kan även kolla med en termometer - sockerkakan är klar när den har nått 92-94 °C i innertemperatur.
  11. Ta ut och låt sockerkakan svalna något i formen.
  12. Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
  13. Låter du sockerkakan svalna utan att vara övertäckt blir den knaprig i kanterna. Låter du den svalna övertäckt med en bakduk blir den mjuk i kanterna.
E-mail
Medel: 3.3 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-22

Tillbehör och liknande recept: