Sockerkaka

Introduktion och förberedelse

Baka en god sockerkaka. Här ett grundrecept som blir god, snabb och är enkel att baka till fika, kafferep, vardags eller fest.

Kan också användas till tårtbottnar till sommartårta som jordgubbstårta och hallontårta.

Om du vill kan du öka mängden smör och baka en extra smörig sockerkaka.

1 sockerkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 50 gram smör eller margarin
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 2 tsk vaniljsocker eller
  • 1 tsk rivet skal av en citron, lime eller apelsin eller
  • 2 rivna bittermandlar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ägg och socker 5 minuter med elvisp, matberedare eller för hand.
  3. Smält smör eller margarin. Ta av från värmen.
  4. Doppa en pensel i det smälta smöret och smörj formen. Bröa botten och kanter med ströbröd.
  5. Blanda i mjölken i det smälta smöret.
  6. Tillsätt smör- och mjölk till äggen och smöret. Vispa i lite i taget.
  7. Tillsätt övriga torra ingredienser och blanda hastigt till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda sockerkakan i cirka 35 minuter. Sockerkaksformar med hål i mitten bakar snabbt medan en rund form utan hål kan behöva upp till 45 minuters baktid.
  10. Provstick - kakan ska ej vara kladdig i mitten (om du inte gillar det förstås).
  11. Låt sockerkakan svalna något.
  12. Vänd upp sockerkakan på en tallrik och vänd sedan över igen på en skärbräda eller serveringsfat.
E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.