Sockerkaka

Recept på olika sockerkakor och varianter. 

Sockerkaka med äpplen Sockerkakor finns i otaliga recept och varianter. Här hittar du recept på allt från klassisk sockerkaka till smaksatt sockerkaka med äpplen och varianter med olika smak samt topping.

Sockerkaka är en av våra mest älskade och omtyckta mjuka kakor.

Sockerkaka kan bakas på flera sätt och det kryllar av olika recept på sockerkaka.

Innehållet i en sockerkaka varierar såklart men de flesta innehåller ägg, mjöl, bakpulver, smör och socker. Vaniljsocker är också vanligt. Sedan är det upp till bagaren att välja mellan en klassisk enkel sockerkaka eller smaksätta den.

Smaksättare kan vara allt från choklad (tigerkaka med kakao eller hela bitar), äpple, kanel, kokos, citronskal, limeskal, apelsinskal, mald bittermandel, kardemumma, torkad frukt, ingefära och så vidare.

Vidare innehåller många sockerkaksrecept vätska som mjölk, kärnmjölk eller vatten.

Hur mycket smör ska man ha i?

Mängden smör varierar från några matskedar till hundratals gram. Med mycket smör blir sockerkakan givetvis mycket smaskig. Smörigare sockerkaka passar bra till tårtbottnar.

Blanda ägg och socker eller smör och socker?

En del sockerkaksrecept blandar eller vispar du smör och socker först. Andra förespråkar att du blandar eller vispar socker och ägg först. Vilket du väljer spelar inte så stor roll. Vad man vill åstadkomma är att en del av sockret ska lösa sig i smöret eller äggen så att inte den färdiga sockerkakan har en massa hela sockerkristaller som krasar mellan tänderna när du tuggar den.

Sockerkaka Man kan säga att det finns två varianter att göra sockerkaka på. En variant är att först vispa ägg och socker pösigt samt sedan tillsätta smält rumsvarmt smör lite i taget. Den andra varianten är att börja med att vispa smör och socker samt sedan tillsätta äggen under vispning ett i taget. Båda blir goda sockerkakor. Mjöl, socker, ägg och mjölk är vanligaste ingredienserna i sockerkaka. Bakpulver är vanligt för att få fluffig sockerkaka men det går också att som förr vispa äggvitan så blir sockerkakan luftig och fin.Det går bra vilket som. Helst ska du undvika att smör (fett) och ägg skär sig när du blandar det. Vispar du smör och socker först så får du vispa ca 5-10 minuter (ett trick är att värma smöret lite i mikron om det är kylskåpskallt), tillsätt sedan rumstempererat ägg (ett i taget) och vispa ihop.

Vispar du ägg och socker först så vispar du det fluffigt ca 5 minuter. Smält smöret och låt svalna så att det är rumstempererat. Tillsätt lite smör i taget - först droppvis - under kraftig vispning.
Vispa sedan i mjölblandning med bakpulver och vaniljsocker. Klart att grädda.

Vispa för hand, elvisp eller matberedare?

Resultatet påverkas inte vad du väljer endast din arm. Vispar du för hand så får du träning, med elvisp så får du stå och passa, med matberedare så kan du göra annat under tiden. Det de flesta använder är dock elvisp.

Val av form

Bäst tycker jag den runda formen med hål i mitten är. Till tårtbottnar väljer du en rund form utan hål såklart. Tripplar du sockerkaksreceptet så kan du baka i långpanna. Bra om du väntar invasion av gäster.

Några goda sockerkakor:

Klassiskt recept på sockerkaka. Här vispar du smör och socker först. Nybakt sockerkaka är genialiskt gott och enkelt. Kan också göras till tårtbottnar till jordgubbstårta och sommartårta. Denna sockerkaka är mycket smörig och smarrig. Speciellt god till tårtbottnar.[ad-space-right]content_2[ad-space-right]

Klassiskt grundrecept där du vispar ägg och socker först. En sockerkaka med mindre mängd smör.

En sockerkaka där du vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl. Smaksätt den gärna med kanel.

Smaksatta sockerkakor:

Några förslag på smaksatta sockerkakor. Sockerkaka kan varieras mycket med olika smaksättningar. Kakao, frukt som äpplen eller päron, citronskal, apelsinskal, nötter som mandel, valnötter mm. Det mesta blir gott och det är kul att prova sig fram om du är nyfiken på nya varianter.

Tips: Blanda torra smaksättare med mjölet. Blöta smaksättare med äggen.

Klassisk mjuk chokladkaka bakad med sockerkakssmet och kakao.

Sockerkaka Grundrecept Grundreceptet på sockerkaka är lätt att baka och jättegod nybakt. Om du vill variera den så finns massor av goda alternativ.

  • Sockerkaka med mandel

Gör grundreceptet. Tillsätt 2 rivna bittermandlar, strö gärna mandelspån över smeten innan gräddning.

  • Sockerkaka med citrus - citron, lime eller apelsin

Gör grundreceptet. Tillsätt rivet skal av en citron, lime eller apelsin. Blandas i samtidigt med smöret. Gör gärna en glasyr på pudersocker, citrussaft och cream cheese.

  • Sockerkaka med kanel - nästan som mjuk pepparkaka

Gör grundreceptet. Tillsätt 2 tsk malen kanel, 1 tsk nystötta kardemummakärnor, ½ tsk malen ingefära. Blandas i samtidigt med smöret.

  • Sockerkaka med kokos

Gör grundreceptet. Tillsätt 1 dl kokos. Ta bort ½ dl av vetemjölet. Kan även kombineras med äppelskivor och kanel.

Tigerkaka är en hälften vanlig ljus sockerkaka där hälften av smeten smaksatts med choklad och sedan varvats så att kakan får ett marmorerat vackert mönster. Tillsätt 2 msk kakaopulver till hälften av smeten. Rör ner kakaon i smeten efter att du hällt i drygt hälften av den färdiga smeten i formen. När både vanlig och chokladsmet är i formen rör du något tag med slickepotten för att få kakan mer marmorerad som ett tigermönster till tigerkaka.

Sockerkakor med frukt:

En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka. Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt.

Sockerkaka med äppelbitar och kanel i.

Specialsockerkakor:

Sockerkaka utan ägg, mjölk och smör eller annat från djurriket.

Att strö över sockerkakan:

Garnera gärna sockerkakan. Strös över smeten innan du bakar sockerkakan. Nötter som grovhackad mandel, blåbär, grovhackad choklad, kokos samt syltad hackad frukt blir också gott att hastigt vända ner i smeten.

  • Mandelspån
  • Kokos
  • Pärlsocker
  • Chokladbitar
  • Valnötter, pistage, hasselnötter eller andra nötter

Att bröa sockerkaksformen med

Det är lätt att smörja formen mjukt smör eller med flytande margarin. Sedan finns det också fett som spray.

  • Ströbröd (klassiskt)
  • Kokosflingor
  • Panko - japanskt ströbröd (ett ströbröd som blir mycket frasigt)
  • Krossade nötter

Glasyr till en sockerkaka:

Bred glasyren på den avsvalnade sockerkakan. Klassiskt är även att ringla över sockerglasyr

  • 100 g färskost naturell
  • 2 dl florsocker
  • 30 gram rumsvarmt smör
  • Lime- eller citronsaft eller pepparmyntsolja
  1. Rör ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar lime- eller citronsaft eller pepparmyntsolja för smak.
  2. Bred glasyren över och längs med kanterna. Du kan också dela sockerkakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan.
  3. Vackert är att dekorera med hela valnötter på topp (en för varje bit).

En kaka med många användningsområden

Ät sockerkakan som den är. Sockerkaka kan också bli tårtbottnar, små bitar ur långpanna samt rulltårta.

Tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig sommartårta med jordgubbar, grädde och vaniljvisp. Jordgubbarna kan givetvis bytas ut mot hallon till hallontårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.

Snabbt recept på rulltårta. Till fyllning kan du ha sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt, hårt vispad grädde eller vaniljkräm; mosad banan är också gott.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Pages