Sverigekaka

Introduktion och förberedelse

Sverigekaka är en saftig variant på sockerkaka med vaniljfyllning toppad med florsocker.

Kallas även pensionärskaka, sommarkaka eller vaniljdränkt sockerkaka.

Serveringsförslag

  • God som den är till fika, fest, vardags och utflykt.
  • Kan även serveras med en klick vispad grädde och/eller färska bär.
  • Sverigekakan kan även användas som tårtbotten och grund till tårta. Gör förslagsvis en enkel men festlig tårta genom att toppa med vispad grädde du spritsat ut eller lagt på med spatel; samt garnerat med färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar och lite blad av citronmeliss och/eller ätliga blomblad som ringblomma.
  • Vidare kan man garnera med en svensk flagga till Sveriges nationaldag, annan flaggdag eller festligt tillfälle.

Varianter

  • Du kan smaksätta vaniljfyllningen ytterligare med 2 tsk stött kardemumma eller 2 krm mald kardemumma samt lägga med ett lager av 100 gram riven mandelmassa för en variant på semmelkaka med smak likt semlor. Servera med vispad grädde till.
  • Istället för smör- och vaniljfyllningen kan du fylla med vaniljkräm eller lättvispad vaniljvisp.
  • Gott är även att lägga med ett lager sylt eller marmelad som förslagsvis hallonmarmelad.

Sverigekaka blir saftig och god med smör- och vaniljfyllning.
Sverigekaka blir saftig och god med smör- och vaniljfyllning.

10 till 12 bitar Sverigekaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 ägg M/L
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten
  • 1 tsk smör till formen
  • 2 msk ströbröd till att bröa med
  • FYLLNING: 100 gram smör
  • 1 dl mjölk 3% eller grädde
  • 3 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 24 cm diameter. Smörj med lite smör och bröa botten och kanter med ströbröd.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp i 3 minuter i en stor bunke.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Tillsätt till äggsmeten. Rör eller vispa på låg hastighet till en smet.
  6. Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare.
  7. Häll i det kokande vattnet lite i taget under tiden du rör eller vispar sakta till en slät smet.
  8. Häll i smeten i formen.
  9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Testa med en baksticka så den är genombakt i mitten.
  10. FYLLNING: Värm upp smör och mjölk i en kastrull tills smöret smält.
  11. Ta av från värmen och rör i vaniljsockret. Rör ut klumpar. Sätt åt sidan att svalna.
  12. Låt kakan svalna helt i formen.
  13. Ta loss kakan ur formen. Ställ den på en upp och nervänd tallrik. Dela horisontellt i två bottnar med en lång kniv.
  14. Skeda över smör- och mjölkblandningen på både botten och överdel.
  15. Lägg ihop bottnarna och låt stå ca 10 minuter med en bakhandduk över.
  16. Pudra över florsocker innan servering. Skär upp i lagom tårtbitar.
  17. Kan förberedas i god tid och även frysas in i bitar.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-13

Tillbehör och liknande recept: