Glutenfri tårta
En glutenfri jordgubbstårta med sockerkaksbotten med potatismjöl istället för vetemjöl.
Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär.
Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.
Tillagning
- Glutenfri tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram en rund form med löstagbara kanter och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp ev. bort överflödiga kanter.
- Smörj papper och innerkant med smör samt strö i potatismjöl och vänd runt så det fastnar runt om och i botten. Häll bort överflödigt potatismjöl.
- Vispa socker och ägg fluffigt ca 5 minuter.
- Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen samt rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda sockerkaksbottnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka så att smeten är fast i mitten och ej fastnar på stickan.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Nu kan du använda sockerkaksbottnen till tårtan.
- Dela den i två plana delar.
- Mosa bananen och bred ut det tillsammans med sylt i ett jämnt lager på nederdelen.
- Vispa grädden hård.
- Rensa och dela ev. stora jordgubbar.
- Bred ut ett jämnt lager grädde på toppen och kanterna runt tårtan.
- Toppa med färska bär här och där.
- Garnera ev. den glutenfria tårtan med några blad citronmeliss.
- Tårtan blir saftigare om den får stå övertäckt någon timme eller timmar i kylen men den kan också serveras direkt.
Varianter
- Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du ta vaniljcrème eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.
- Istället för sockerkaksbotten kan du ta marängbottnar som även finns att köpa färdiga.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal