Glutenfri tårta

En glutenfri jordgubbstårta med sockerkaksbotten med potatismjöl istället för vetemjöl. Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär. Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.

Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du ta vaniljcreme eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.

8 portioner glutenfri tårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 2 msk potatismjöl att bröa formen med
  • 1,5 mosad banan
  • 1 dl sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 2 dl grädde
  • 0,5 liter färska bär som jordgubbar, hallon eller vinbär
  • 8 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Glutenfri tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en rund form med löstagbara kanter och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp ev. bort överflödiga kanter.
  3. Smörj papper och innerkant med smör samt strö i potatismjöl och vänd runt så det fastnar runt om och i botten. Häll bort överflödigt potatismjöl.
  4. Vispa socker och ägg fluffigt ca 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen samt rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda sockerkaksbottnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka så att smeten är fast i mitten och ej fastnar på stickan.
  8. Ta ut och låt svalna i formen.
  9. Nu kan du använda sockerkaksbottnen till tårtan.
  10. Dela den i två plana delar.
  11. Mosa bananen och bred ut det tillsammans med sylt i ett jämnt lager på nederdelen.
  12. Vispa grädden hård.
  13. Rensa och dela ev. stora jordgubbar.
  14. Bred ut ett jämnt lager grädde på toppen och kanterna runt tårtan.
  15. Toppa med färska bär här och där.
  16. Garnera ev. den glutenfria tårtan med några blad citronmeliss.
  17. Tårtan blir saftigare om den får stå övertäckt någon timme eller timmar i kylen men den kan också serveras direkt.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept