Glutenfri tårta

En glutenfri jordgubbstårta med sockerkaksbotten med potatismjöl istället för vetemjöl. Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär. Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.

Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du ta vaniljcreme eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.

8 portioner glutenfri tårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 2 msk potatismjöl att bröa formen med
  • 1,5 mosad banan
  • 1 dl sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 2 dl grädde
  • 0,5 liter färska bär som jordgubbar, hallon eller vinbär
  • 8 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Glutenfri tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en rund form med löstagbara kanter och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp ev. bort överflödiga kanter.
  3. Smörj papper och innerkant med smör samt strö i potatismjöl och vänd runt så det fastnar runt om och i botten. Häll bort överflödigt potatismjöl.
  4. Vispa socker och ägg fluffigt ca 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen samt rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda sockerkaksbottnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka så att smeten är fast i mitten och ej fastnar på stickan.
  8. Ta ut och låt svalna i formen.
  9. Nu kan du använda sockerkaksbottnen till tårtan.
  10. Dela den i två plana delar.
  11. Mosa bananen och bred ut det tillsammans med sylt i ett jämnt lager på nederdelen.
  12. Vispa grädden hård.
  13. Rensa och dela ev. stora jordgubbar.
  14. Bred ut ett jämnt lager grädde på toppen och kanterna runt tårtan.
  15. Toppa med färska bär här och där.
  16. Garnera ev. den glutenfria tårtan med några blad citronmeliss.
  17. Tårtan blir saftigare om den får stå övertäckt någon timme eller timmar i kylen men den kan också serveras direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer