Rulltårta

Introduktion och förberedelse

Bjud på en klassisk god rulltårta. Här med olika förslag på fyllning som sylt, vaniljkräm, bär med mera.

Rulltårtan består av en platt sockerkaksbotten bakad i långpanna som rullas med valfri fyllning.

Serveringsförslag

God till fika, kafferep, kakfat, utflykt, fest eller vardags.

Fyllning

Du kan ta den fyllning du gillar.

Varianter

  • Fyll med lyxig fyllning av äppelmarmelad och vaniljkräm för rulltårta med äppel- och vaniljfyllning.
  • Äppelrulltårta rullad i socker och kanel samt fylld med äppelmos.
  • Semmelrulltårta får du med mandelmassa och grädde. Fyll med ett lager mandelmassa du blandat till en bredbar röra med grädde. Toppa med ett tunt lager hårt vispad grädde.
  • Chokladrulltårta även kallad Drömtårta - smaksätt med kakao och fyll med smörkräm.

Framförhållning

  • Rulltårtan ska stå minst 3 timmar eller över natten i kylen och bli fast och saftig tycker jag.
  • Rulltårtsbottnar kan rullas ihop försiktigt med bakplåtspapper och förvaras i kylen några dagar eller frysas in. Ta fram att tina upp. Rulla ut försiktigt och fyll till servering.
  • Färdig rulltårta kan även frysas in hel eller i bitar med bakplåtspapper mellan.

Glutenfri variant

Vill du baka en glutenfri rulltårta kan du baka denna tårtbotten med potatismjöl istället - baka ut den som en rektangel så du kan rulla ihop den sedan.

Rulltårtsbakelser

Du kan toppa varje skiva rulltårta med en klick eller spritsad vispad grädde; några färska bär som delade jordgubbar, hallon och/eller blåbär samt citronmeliss. Då får du en festlig variant till tårta och bakelse till fest, midsommar, kakbuffé, fika eller buffé.

Du kan fylla rulltårtan med valfri fyllning. Jag tog jordgubbssylt och vaniljkräm.
Du kan fylla rulltårtan med valfri fyllning. Jag tog jordgubbssylt och vaniljkräm.

15 bitar rulltårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim 15 min
  • Klart på: 4 tim 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg M/L
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl strösocker att rulla in rulltårtsbottnen i
  • FYLLNING: 2 dl hallonsylt eller jordgubbssylt eller valfri sylt
  • 2 dl vaniljkräm eller hårt vispad grädde eller vaniljkräm (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna med höga kanter.
  3. Vispa ägg, strösocker samt vaniljsocker luftigt i 5 minuter.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vänd ner mjölblandningen samt tillsätt mjölken till äggvispet. Sikta gärna ner mjölet så det inte blir klumpar. Rör ihop till en smet utan klumpar.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
  7. Grädda sockerkaksbottnen gyllenbrun i 5 minuter i mitten av ugnen.
  8. Ta ut och strö ett tunt lager strösocker ovanpå sockerkaksbottnen medan den ännu är varm.
  9. Lägg ett bakplåtspapper över bottnen. Placera en plåt med låga kanter eller ett ugnsgaller över. Vänd runt så att bottnen hamnar upp och ner. Ta bort den varma plåten. Använd grytvantar så du ej bränner dig.
  10. Låt bottnen svalna helt.
  11. Pensla bakplåtspappret med lite vatten. Låt stå 5 minuter. Dra försiktigt bort pappret du bakat bottnen på.
  12. FYLLNING: Bred ut sylten i ett jämnt lager. Vill du även fylla med vispad grädde eller vaniljkräm fyller du med det först.
  13. Rulla försiktigt ihop rulltårtan till en rulle från ena långsidan. Vik runt bakplåtspappret och forma till rullen så hårt det går utan att fyllningen pöser ut på sidorna eller bottnen går sönder. Slå in i plastfolie.
  14. Placera rulltårtan med skarven nedåt på ett fat eller skärbräda.
  15. Låt stå i kylen att safta till sig och sätta sig i minst 3 timmar eller i kylen över natten.
  16. Skär upp rulltårtan i 1,5 - 2 cm breda skivor till servering.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-21

Tillbehör och liknande recept:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...