Rulltårta
Introduktion och förberedelse
Bjud på en klassisk god rulltårta med valfri fyllning förslagsvis sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt. Vidare kan man fylla med vispad grädde eller vaniljkräm.
Först bakar du en platt sockerkaka av bakpulver, ägg, socker och vetemjöl. Låt den svalna och bred sedan ut fyllning du gillar - sylt och hårt vispad grädde eller vaniljkräm. Eller bara sylt eller kräm.
Få loss sockerkakan
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så vänd med bakplåtspappret uppåt samt pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta en minut och dra sedan försiktigt loss pappret.
Glutenfri variant
Vill du baka en glutenfri rulltårta kan du baka denna tårtbotten med potatismjöl istället - baka ut den som en rektangel så du kan rulla ihop den sedan.
Lyxigare variant som bakelse
Du kan toppa varje skiva rulltårta med vispad grädde och färska bär samt citronmeliss för en liten variant på en bakelse till fest, midsommar, kakbuffé, fika eller buffé.
Variationer på fyllning
- Med mosad banan och/eller annan fyllning enligt nedan.
- Sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, rabarbersylt, krusbärssylt, blåbärssylt, Drottningsylt eller valfri variant.
- Mosade färska eller frysta bär som hallon, blåbär och jordgubbar, vinbär eller krusbär.
- Med smörkräm som chokladkräm eller nutella.
- Med frosting av färskost som chokladfrosting eller frosting med vit choklad.
- Med mandelmassa och grädde. Fyll till en semmelrulltårta med ett lager mandelmassa samt vispad grädde.
- Med mockagrädde.
- Rostade hackade hasselnötter, mandlar, pistage, pekan eller valnötter.
- Baka en chokladrulltårta och fylla med smörkräm. Du kan ta i 1 msk kakao för chokladsmak på rulltårtan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
- Vispa upp ägg och socker luftigt.
- Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
- Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i ca 5 min i mitten av ugnen.
- Förbered fyllningen.Förbered ett andra bakplåtspapper där du strött ut ett tunt lager strösocker.
- Ta ut och vänd sockerkakan med hjälp av bakplåtspappret upp och ner över på det sockrade bakplåtspappret.
- Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop till en rulltårta med hjälp av pappret som du drar av efter hand du rullar ihop tårtan.
- Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så vänd med bakplåtspappret uppåt samt pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta en minut och dra sedan försiktigt loss pappret.
- Lägg över rulltårtan på ett fat eller tallrik och förvara i kylen inslagen i plastfilm, smörpapper eller folie. Den blir godast dagen efter tycker jag.
- Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal