Rulltårta

Introduktion och förberedelse

Bjud på en klassisk god rulltårta med valfri fyllning förslagsvis sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt och vispad grädde eller vaniljkräm.

Först bakar du en platt sockerkaka av bakpulver, ägg, socker och vetemjöl. Låt den svalna och bred sedan ut fyllning du gillar - sylt och hårt vispad grädde eller vaniljkräm. Eller bara sylt eller bara någon kräm.

Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunder och dra sedan loss pappret.

Vill du baka en glutenfri rulltårta kan du baka denna tårtbotten med potatismjöl istället - baka ut den som en rektangel så du kan rulla ihop den sedan.

Lyxigare variant serverad som bakelse

Du kan toppa varje skiva rulltårta med vispad grädde och färska bär samt citronmeliss för en liten variant på en bakelse till fest, midsommar, kakbuffé, fika eller buffé.

Variationer på fyllning

12 bitar rulltårta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 1,5 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
  • 1 dl hårt vispad grädde eller vaniljkräm

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna ca:25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  3. Vispa upp ägg och socker luftigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver för att sedan blanda i äggsmeten.
  5. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i ca 5 min i mitten av ugnen.
  7. Förbered fyllningen.Förbered ett andra bakplåtspapper där du strött ut ett tunt lager strösocker.
  8. Ta ut och vänd sockerkakan med hjälp av bakplåtspappret upp och ner över på det sockrade bakplåtspappret.
  9. Låt sockerkakan svalna under en uppochner vänd långpanna. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop till en rulltårta med hjälp av pappret som du drar av efter hand du rullar ihop tårtan. Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
  10. Lägg över rulltårtan på ett fat eller tallrik och förvara i kylen inslagen i plastfilm, smörpapper eller folie. Den blir godast dagen efter tycker jag.
  11. Skär upp rulltårtan i ca 1,5 cm breda skivor till servering.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.