Rulltårta
Bjud på en klassisk god rulltårta. Här med olika förslag på fyllning som sylt, vaniljkräm, bär med mera.
Rulltårtan består av en platt sockerkaksbotten bakad i långpanna som rullas med valfri fyllning.
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna med höga kanter.
- Vispa ägg, strösocker samt vaniljsocker luftigt i 5 minuter.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Vänd ner mjölblandningen samt tillsätt mjölken till äggvispet. Sikta gärna ner mjölet så det inte blir klumpar. Rör ihop till en smet utan klumpar.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
- Grädda sockerkaksbottnen gyllenbrun i 5 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och strö ett tunt lager strösocker ovanpå sockerkaksbottnen medan den ännu är varm.
- Lägg ett bakplåtspapper över bottnen. Placera en plåt med låga kanter eller ett ugnsgaller över. Vänd runt så att bottnen hamnar upp och ner. Ta bort den varma plåten. Använd grytvantar så du ej bränner dig.
- Låt bottnen svalna helt.
- Pensla bakplåtspappret med lite vatten. Låt stå 5 minuter. Dra försiktigt bort pappret du bakat bottnen på.
- FYLLNING: Bred ut sylten i ett jämnt lager. Vill du även fylla med vispad grädde eller vaniljkräm fyller du med det först.
- Rulla försiktigt ihop rulltårtan till en rulle från ena långsidan. Vik runt bakplåtspappret och forma till rullen så hårt det går utan att fyllningen pöser ut på sidorna eller bottnen går sönder. Slå in i plastfolie.
- Placera rulltårtan med skarven nedåt på ett fat eller skärbräda.
- Låt stå i kylen att safta till sig och sätta sig i minst 3 timmar eller i kylen över natten.
- Skär upp rulltårtan i 1,5 - 2 cm breda skivor till servering.
Serveringsförslag
God till fika, kafferep, kakfat, utflykt, fest eller vardags.
Fyllning
Du kan ta den fyllning du gillar.
- Populärt är hallonsylt eller jordgubbssylt men även annan sylt passar bra som rabarbersylt, krusbärssylt , hjortronsylt, blåbärssylt, körsbärssylt, plommonsylt, trädgårdsbärssylt, aprikossylt eller björnbärssylt.
- Fler förslag på fyllning är äppelmos, mosad banan eller färska mosade bär med några msk socker som hallon, blåbär och jordgubbar, vinbär eller krusbär.
- Förutom bär kan du fylla med ett lager köpt eller hemgjord vaniljkräm. En enkel vaniljkräm till en rulltårta kan du göra av 2 dl mjölk och 35 gram marsan vaniljkrämspulver.
- Ett lager hårt vispad grädde tillsammans med sylt är ett annat förslag. Blanda gärna vispad grädde med hälften vaniljkräm, citronkräm, lemon curd eller rabarbercurd. Eller fyll med smaksatt grädde som mintchokladgrädde, kolagrädde, mockagrädde eller chokladgrädde.
- Andra förslag på fyllningar i rulltårta är smörkräm, chokladkräm, Dulce de Leche, chokladkolaglasyr eller hasselnötskräm som nutella.
Varianter
- Fyll med lyxig fyllning av äppelmarmelad och vaniljkräm för rulltårta med äppel- och vaniljfyllning.
- Äppelrulltårta rullad i socker och kanel samt fylld med äppelmos.
- Semmelrulltårta får du med mandelmassa och grädde. Fyll med ett lager mandelmassa du blandat till en bredbar röra med grädde. Toppa med ett tunt lager hårt vispad grädde.
- Chokladrulltårta även kallad Drömtårta - smaksätt med kakao och fyll med smörkräm.
Framförhållning
- Rulltårtan ska stå minst 3 timmar eller över natten i kylen och bli fast och saftig tycker jag.
- Rulltårtsbottnar kan rullas ihop försiktigt med bakplåtspapper och förvaras i kylen några dagar eller frysas in. Ta fram att tina upp. Rulla ut försiktigt och fyll till servering.
- Färdig rulltårta kan även frysas in hel eller i bitar med bakplåtspapper mellan.
Glutenfri variant
Vill du baka en glutenfri rulltårta kan du baka denna tårtbotten med potatismjöl istället - baka ut den som en rektangel så du kan rulla ihop den sedan.
Rulltårtsbakelser
Du kan toppa varje skiva rulltårta med en klick eller spritsad vispad grädde; några färska bär som delade jordgubbar, hallon och/eller blåbär samt citronmeliss. Då får du en festlig variant till tårta och bakelse till fest, midsommar, kakbuffé, fika eller buffé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal