Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt

Introduktion och förberedelse

Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Räkna till receptet nedan: 1 dl russin samt 0,5 dl vardera av torkade hackade aprikoser, fikon och dadlar eller ananas, papaya och kiwi eller 50 gram suckat, 50 gram syltade apelsinskal samt 10 cocktailbär.
Det blir runt 10 bitar fruktkaka.

1 fruktkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl blandad torkad frukt

Tillagning

  1. Ta gärna fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra det lite i mikron.
  2. Hacka torkad frukt i så små tärningar du kan - ca 0,5 cm stora.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Smörj en rund sockerkaksform med hål i mitten med lite av smöret och bröa den med ströbröd.
  5. Vispa smöret pösigt med sockret några minuter med elvisp eller för hand.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Tillsätt mjöl, bakpulver och hackad torkad frukt.
  8. Rör ihop till en sockerkakssmet.
  9. Fyll formen med smeten.
  10. Grädda fruktkakan i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna innan servering. Låt gärna fruktkakan stå några timmar så får kakan mer smak från den torkade frukten.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer