Fruktkaka
Introduktion och förberedelse
Fruktkaka är en slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter att smaksätta med.
Jag hade i russin, torkad frukt, syltade apelsinskal samt cocktailbär i min variant.
Tips är att blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma.
Varianter
- Gott är några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix.
- Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
- Överkurs är att sylta egna apelsinskal.
- Kan också smaksättas med konjak och serveras som julkaka.

Tillagning
- Ta gärna fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra det lite i mikron.
- Skär torkad frukt i så små tärningar du kan - ca 0,5 cm stora. Dela på cocktailbär.
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Smörj en rund sockerkaksform med hål i mitten med lite av smöret och bröa den med ströbröd.
- Vispa smöret pösigt med sockret några minuter med elvisp eller för hand.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt mjöl, bakpulver och hackad torkad frukt.
- Rör ihop till en sockerkakssmet.
- Fyll formen med smeten.
- Grädda fruktkakan i 1 timme i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt svalna innan servering. Låt gärna fruktkakan stå några timmar så får kakan mer smak från den torkade frukten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal