Fruktkaka

Introduktion och förberedelse

Fruktkaka är en slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter att smaksätta med.

Jag hade i russin, torkad frukt, syltade apelsinskal samt cocktailbär i min variant.

Tips är att blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma.

Varianter

  • Gott är några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix.
  • Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
  • Överkurs är att sylta egna apelsinskal.
  • Kan också smaksättas med konjak och serveras som julkaka.

Fruktkakan bakad i en rund sockerkaksform.
Fruktkakan bakad i en rund sockerkaksform.

1 fruktkaka, ca 10 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl vardera av torkade hackade aprikoser, fikon och dadlar
  • 0,5 dl torkad tärnad ananas, papaya och kiwi (valfritt eller suckat)
  • 50 gram syltade apelsinskal
  • 10 cocktailbär

Tillagning

  1. Ta gärna fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra det lite i mikron.
  2. Skär torkad frukt i så små tärningar du kan - ca 0,5 cm stora. Dela på cocktailbär.
  3. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  4. Smörj en rund sockerkaksform med hål i mitten med lite av smöret och bröa den med ströbröd.
  5. Vispa smöret pösigt med sockret några minuter med elvisp eller för hand.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Tillsätt mjöl, bakpulver och hackad torkad frukt.
  8. Rör ihop till en sockerkakssmet.
  9. Fyll formen med smeten.
  10. Grädda fruktkakan i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna innan servering. Låt gärna fruktkakan stå några timmar så får kakan mer smak från den torkade frukten.
E-mail
Medel: 3.4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13