Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt

Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Räkna till receptet nedan: 1 dl russin samt 0,5 dl vardera av torkade hackade aprikoser, fikon och dadlar eller ananas, papaya och kiwi eller 50 gram suckat, 50 gram syltade apelsinskal samt 10 cocktailbär.
Det blir runt 10 bitar fruktkaka.

1 fruktkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl blandad torkad frukt

Tillagning

  1. Ta gärna fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra det lite i mikron.
  2. Hacka torkad frukt i så små tärningar du kan - ca 0,5 cm stora.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Smörj en rund sockerkaksform med hål i mitten med lite av smöret och bröa den med ströbröd.
  5. Vispa smöret pösigt med sockret några minuter med elvisp eller för hand.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Tillsätt mjöl, bakpulver och hackad torkad frukt.
  8. Rör ihop till en sockerkakssmet.
  9. Fyll formen med smeten.
  10. Grädda fruktkakan i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna innan servering. Låt gärna fruktkakan stå några timmar så får kakan mer smak från den torkade frukten.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept