Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt

Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Räkna till receptet nedan: 1 dl russin samt 0,5 dl vardera av torkade hackade aprikoser, fikon och dadlar eller ananas, papaya och kiwi eller 50 gram suckat, 50 gram syltade apelsinskal samt 10 cocktailbär.
Det blir runt 10 bitar fruktkaka.

1 fruktkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl blandad torkad frukt

Tillagning

  1. Ta gärna fram smöret så att det blir rumsvarmt eller mikra det lite i mikron.
  2. Hacka torkad frukt i så små tärningar du kan - ca 0,5 cm stora.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Smörj en rund sockerkaksform med hål i mitten med lite av smöret och bröa den med ströbröd.
  5. Vispa smöret pösigt med sockret några minuter med elvisp eller för hand.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  7. Tillsätt mjöl, bakpulver och hackad torkad frukt.
  8. Rör ihop till en sockerkakssmet.
  9. Fyll formen med smeten.
  10. Grädda fruktkakan i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna innan servering. Låt gärna fruktkakan stå några timmar så får kakan mer smak från den torkade frukten.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer