Mjuk mandelkaka med ricotta

Introduktion och förberedelse

Baka en mjuk kaka toppad med flagad mandel; bakad med smör, ägg, mandelmjöl och ricotta färskost samt smaksatt med riven citron och vanilj.

Min variant på en ostkaka på italienskt vis med mandelmjöl istället för vetemjöl. Kakan är glutenfri.

Baka gärna kakan i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar kant.

Ricotta är en italiensk färskost som kan bytas mot keso i nödfall.

Serveringsförslag

Garnering

Jag garnerade med ätliga ringblommor och florsocker. Lavendel blir också fint att garnera med.

Varianter

  • Gillar du vallmofrön kan du ta i 0,5 dl vallmofrön i smeten på slutet.
  • Du kan skålla och hacka egen mandel om du vill det.
  • Istället för vaniljsocker kan du ta en halv vaniljstång och skrapa ur fröna samt tillsätta dem när du vispar smeten.
  • En variant är mandelkaka med citron - en kaka med mandelmjöl istället för mald mandel som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel.
  • Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.

Att dricka till

Förutom en kaffe, espresso eller the till så passar även en grappa eller sött vin som Vin Santo.

Italiensk mandelkaka med ricotta uppskuren i bit garnerad med ringblommor och florsocker.
Italiensk mandelkaka med ricotta uppskuren i bit garnerad med ringblommor och florsocker.

12 bitar mandelkaka med ricotta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 125 gram smör, rumsvarmt
  • 175 gram strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ekologiska citroner
  • 4 ägg, medium storlek, rumstempererade
  • 240 gram mandelmjöl
  • 250 gram ricotta färskost
  • 100 gram strösocker att vispa med äggvitorna
  • 1,5 dl mandelspån eller hackad mandel
  • 0,5 dl florsocker till garnering
  • 1 msk smör till formen
  • 3 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 170 grader vanlig ugn.
  2. Klipp till och kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform med löstagbar kant i storlek på ca 24 cm diameter.
  3. Smörj formen med lite mjukt smör och bröa med ströbröd i botten och runt kanter.
  4. Lägg mjukt smör och 175 gram strösocker samt vaniljsocker i en skål. Vispa någon minut med elvisp.
  5. Skölj och finriv skalet av citronerna. Vispa i med smöret.
  6. Knäck ägg och lägg gulor i en skål samt vitor i en stor skål.
  7. Vispa i en äggula i taget i smör- och sockerblandningen.
  8. Vänd i mandelmjölet i smör- och sockerblandningen och rör försiktigt tills det inte är några klumpar.
  9. Vispa äggvitorna till ett löst skum.
  10. Tillsätt 100 gram strösocker lite i taget och vispa till en maräng några minuter tills sockret löst sig och du har en fast maräng.
  11. Vänd ner marängen och ricottan i smör-, socker- och ricottablandningen. Rör till en jämn smet.
  12. Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
  13. Strö över mandelspån eller hackad mandel.
  14. Grädda mandelkakan i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Täck över mot slutet om den börjar bli för mörk.
  15. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljummen eller kall.
  16. När den svalnat eller strax innan servering kan du garnera genom att sikta över florsocker om du önskar.
  17. God som den är eller med lättvispad grädde och sylt.
E-mail
Medel: 4.3 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-21

Tillbehör och liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...