Mjuk mandelkaka med ricotta
Baka en mjuk kaka toppad med flagad mandel; bakad med smör, ägg, mandelmjöl och ricotta färskost samt smaksatt med riven citron och vanilj.
Min variant på en ostkaka på italienskt vis med mandelmjöl istället för vetemjöl. Kakan är glutenfri.
Baka gärna kakan i en rund springform på ca 24 cm diameter med löstagbar kant.
Ricotta är en italiensk färskost som kan bytas mot keso i nödfall.
Tillagning
- Sätt ugnen på 170 grader vanlig ugn.
- Klipp till och kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform med löstagbar kant i storlek på ca 24 cm diameter.
- Smörj formen med lite mjukt smör och bröa med ströbröd i botten och runt kanter.
- Lägg mjukt smör och 175 gram strösocker samt vaniljsocker i en skål. Vispa någon minut med elvisp.
- Skölj och finriv skalet av citronerna. Vispa i med smöret.
- Knäck ägg och lägg gulor i en skål samt vitor i en stor skål.
- Vispa i en äggula i taget i smör- och sockerblandningen.
- Vänd i mandelmjölet i smör- och sockerblandningen och rör försiktigt tills det inte är några klumpar.
- Vispa äggvitorna till ett löst skum.
- Tillsätt 100 gram strösocker lite i taget och vispa till en maräng några minuter tills sockret löst sig och du har en fast maräng.
- Vänd ner marängen och ricottan i smör-, socker- och ricottablandningen. Rör till en jämn smet.
- Bred ut smeten i formen i ett jämnt lager.
- Strö över mandelspån eller hackad mandel.
- Grädda mandelkakan i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Täck över mot slutet om den börjar bli för mörk.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan serveras ljummen eller kall.
- När den svalnat eller strax innan servering kan du garnera genom att sikta över florsocker om du önskar.
- God som den är eller med lättvispad grädde och sylt.
Serveringsförslag
- Passar som den är till fika, utflykt, fest eller buffé.
- Lite festligare är att servera mandelkakan med lättvispad grädde samt valfri sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, rödavinbärssylt, krusbärssylt, körsbärssylt eller efter smak.
- Du kan också råröra hallon, röda vinbär, krusbär, körsbär eller blåbär med socker och ha till.
- Man kan även ha färska bär till eller garnera med.
Garnering
Jag garnerade med ätliga ringblommor och florsocker. Lavendel blir också fint att garnera med.
Varianter
- Gillar du vallmofrön kan du ta i 0,5 dl vallmofrön i smeten på slutet.
- Du kan skålla och hacka egen mandel om du vill det.
- Istället för vaniljsocker kan du ta en halv vaniljstång och skrapa ur fröna samt tillsätta dem när du vispar smeten.
- En variant är mandelkaka med citron - en kaka med mandelmjöl istället för mald mandel som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel.
- Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Att dricka till
Förutom en kaffe, espresso eller the till så passar även en grappa eller sött vin som Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal