Rabarberkaka

Introduktion och förberedelse

Baka en god mjuk rabarberkaka av sockerkakssmet och bitar eller strimlad av rabarber blandad med lite socker. En kaka som passar till sommarfika, fest, kafferep eller buffé.

Det blir en låg och platt kaka men väldigt god.

1 rabarberkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 300 g rabarber
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl hackade nötter ex. mandel eller hasselnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber. Strimla rabarbern.
  3. Hacka nötter.
  4. Smörj en stor stekpanna eller rund springform 24 cm diameter eller annan ugnsform. Välj dock en form som är lite flatare så du kan sticka ner och sprida ut rabarbern i kakan.
  5. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan.
  6. Vispa socker och ägg i en bunke i minst fem minuter med elvisp.
  7. Tillsätt sedan smör, mjöl och havregryn och blanda till en smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Fördela och sprid ut rabarber över smeten.
  10. Strö över socker och hackade nötter.
  11. Grädda rabarberkakan i 45 minuter.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer