Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen

Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.

1 äppelsockerkaka, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 130 gram smör
  • 0,5 dl skorpmjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 äpplen
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel

Tillagning

  1. Ställ gärna fram smöret innan så att det mjuknar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smörj en platt rund form (gärna med löstagbar kant) med lite av smöret och bröa den med skorpmjöl.
  4. Lägg resterande smör i en bunke. Mikra eventuellt så att det mjuknar lite om det är kylskåpskallt.
  5. Tillsätt sockret och vispa pösigt några minuter med en elvisp eller för hand.
  6. Skala äpplena, kärna ur och skär i små klyftor.
  7. Tillsätt äggen ett i taget till smör- och sockerblandningen under vispning.
  8. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk samt rör hastigt ihop till en sockerkakssmet.
  9. Häll sockerkakssmeten i formen.
  10. Stick ner äppelklyftorna runt om rätt tätt i smeten.
  11. Strö över kanel och socker.
  12. Grädda äppelsockerkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Känn med en sticka om den är klart.
  13. Ta ut och låt äppelsockerkakan svalna några minuter innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer