Äppelsockerkaka sockerkaka med äpplen

Äppelsockerkaka. En god sockerkaka med äpplen i klyftor du bakar nedstuckna i sockerkakssmet.
Du kan baka äppelsockerkakan med socker och kanel på.
Äpplesockerkakan kan serveras som sockerkaka till fika eller som äppelkaka till dessert med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Äppelsockerkaka kallas också Fyriskaka.

1 äppelsockerkaka, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 130 gram smör
  • 0,5 dl skorpmjöl
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
  • 2 äpplen
  • 2 msk socker
  • 1 tsk kanel

Tillagning

  1. Ställ gärna fram smöret innan så att det mjuknar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smörj en platt rund form (gärna med löstagbar kant) med lite av smöret och bröa den med skorpmjöl.
  4. Lägg resterande smör i en bunke. Mikra eventuellt så att det mjuknar lite om det är kylskåpskallt.
  5. Tillsätt sockret och vispa pösigt några minuter med en elvisp eller för hand.
  6. Skala äpplena, kärna ur och skär i små klyftor.
  7. Tillsätt äggen ett i taget till smör- och sockerblandningen under vispning.
  8. Tillsätt mjöl, bakpulver och mjölk samt rör hastigt ihop till en sockerkakssmet.
  9. Häll sockerkakssmeten i formen.
  10. Stick ner äppelklyftorna runt om rätt tätt i smeten.
  11. Strö över kanel och socker.
  12. Grädda äppelsockerkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Känn med en sticka om den är klart.
  13. Ta ut och låt äppelsockerkakan svalna några minuter innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer