Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel

Introduktion och förberedelse

Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel. Min variant på en engelsk klassiker - en slags sockerkaka med julsmaker.

Fruktkakan kan gräddas i valfri sockerkaksform - förslagsvis en rund eller avlång form.

Varianter

Du kan välja olika nötter, torkade och/eller syltade frukter i din julkaka.

  • Andra nötter som passar är hackade valnötter, hasselnötter eller pekannötter.
  • Russin, korinter, aprikoser, katrinplommon, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är fler förslag.
  • Gott är också torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns även färdighackade och blandade.
  • Du kan utesluta konjak och baka som en vanlig fruktkaka.
  • Citron kan bytas mot apelsin eller uteslutas.

Julkaka bakad i avlång brödform - en slag sockerkaka med julsmaker.
Julkaka bakad i avlång brödform - en slag sockerkaka med julsmaker.

1 julkaka med konjak, russin, fikon och mandel

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 200 gram smör, mjukt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl torkade fikon i tärningar
  • 0,5 dl tärnade dadlar
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 4 st äggulor + 4 äggvitor
  • 1 tsk smör till formen
  • 2 msk ströbröd till formen
  • 0,5 dl konjak, förslagsvis trestjärnig

Tillagning

  1. Ta fram smör så det är mjukt eller mikra mjukt försiktigt utan att smälta det.
  2. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  3. Skär fikonen och dadlar i tärningar.
  4. Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
  5. Mät upp mjöl i en skål. Tillsätt bakpulver och blanda. Tillsätt fikon, dadlar och russin samt blanda runt. Tillsätt mandlar.
  6. Smörj och bröa formen med ströbröd.
  7. Vispa smör och socker pösigt i en skål några minuter.
  8. Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
  9. Skölj citron. Riv skal från halva citronen och tillsätt till bunken med smöret.
  10. Vispa vitorna till hårt skum.
  11. Tillsätt en äggula i taget till smör och sockerblandningen under vispning. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
  12. Slå smeten i formen. Jämna till ytan.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme - 1 timme och 15 minuter.
  14. Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
  15. Låt stå och svalna i formen några minuter.
  16. Skeda över samt fördela konjak jämnt över kakan.
  17. Låt ligga någon dag med formen över kakan eller i plastpåse. Kakan är godast efter någon dag.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-11