Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel

Introduktion och förberedelse

Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel. Min variant på en engelsk klassiker - en slags sockerkaka med julsmaker.

Fruktkakan kan gräddas i valfri sockerkaksform - förslagsvis en rund eller avlång form. 

Varianter

Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill.

  • Andra nötter som passar är hackade valnötter, hasselnötter eller pekannötter.
  • Vidare passar annan torkad frukt som tärnade korinter, aprikoser, katrinplommon med mera.
  • Du kan utesluta konjak och baka som en vanlig fruktkaka

Julkaka bakad i avlång brödform - en slag sockerkaka med julsmaker. Julkaka bakad i avlång brödform - en slag sockerkaka med julsmaker.

1 julkaka med konjak, russin, fikon och mandel

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 200 gram smör
  • 0,5 dl konjak, förslagsvis trestjärnig
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 st äggulor + 4 äggvitor
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 dl torkade fikon
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl tärnade dadlar
  • 1 tsk smör till formen
  • 2 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skär fikonen i små tärningar.
  3. Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
  4. Häll upp mjöl i en skål, tillsätt torkad hackad frukt och mandlar. Gnid in lite mjöl i frukten så klibbar bitarna inte ihop.
  5. Smörj och beströ formen med ströbröd.
  6. Rör smör och socker pösigt i en skål några minuter.
  7. Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
  8. Vispa vitorna till hårt skum.
  9. Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i smör och sockerblandningen. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
  10. Slå smeten i formen.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i ca en timme.
  12. Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
  13. Låt stå och svalna i formen. Kakan är godast efter någon dag och håller länge.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-13