Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel
Introduktion och förberedelse
Julkaka med konjak, russin, fikon och mandel. Min variant på en engelsk klassiker - en slags sockerkaka med julsmaker.
Fruktkakan kan gräddas i valfri sockerkaksform - förslagsvis en rund eller avlång form.
Varianter
Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill.
- Andra nötter som passar är hackade valnötter, hasselnötter eller pekannötter.
- Vidare passar annan torkad frukt som tärnade korinter, aprikoser, katrinplommon med mera.
- Du kan utesluta konjak och baka som en vanlig fruktkaka.

Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skär fikonen i små tärningar.
- Skålla (valfritt), skala och hacka mandeln grovt.
- Häll upp mjöl i en skål, tillsätt torkad hackad frukt och mandlar. Gnid in lite mjöl i frukten så klibbar bitarna inte ihop.
- Smörj och beströ formen med ströbröd.
- Rör smör och socker pösigt i en skål några minuter.
- Skilj på äggulor och äggvitor i varsin skål.
- Vispa vitorna till hårt skum.
- Tillsätt en äggula i taget och vispa ner i smör och sockerblandningen. Blanda sedan i mjölet. Därefter vänder du i äggvitan.
- Slå smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca en timme.
- Lägg ett smörpapper över kakan första halvtimmen.
- Låt stå och svalna i formen. Kakan är godast efter någon dag och håller länge.
Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal