Mjuk semmelkaka med kardemumma och mandelmassa
Introduktion och förberedelse
Semmelkaka är en mjuk saftig kaka med liknande smaksättning som semlor med kardemumma och mandelmassa.
Serveringsförslag
Semmelkaka är god som den är eller med lättvispad grädde till fika.
Varianter
- Kakan är en variant på sockerkaka med mandelmassa.
- Liknade mjuk kaka är mandelkaka med mald mandel istället för mandelmassa.
- Eller mandelkaka med citron - en kaka med mandelmjöl.
- Eller baka mandelkaka med ricotta i smeten.
- Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.

Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform på ca 24 cm diameter. Klipp bort det som sticker ut runt om. Smörj och bröa formen.
- Riv mandelmassan och lägg i en stor skål.
- Tillsätt socker och äggen. Vispa ihop till en jämn smet utan klumpar med elvisp några minuter.
- Tillsätt det smälta smöret, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt samt vispa eller rör ihop till en jämn smet någon minut.
- Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
- Grädda semmelkakan i mitten av ugnen i 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna i formen innan servering.
- Ta kakan ur formen och sikta lite florsocker över innan du skär upp till servering.
- Gott med vispad grädde till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal