Mjuk semmelkaka med kardemumma och mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Semmelkaka är en mjuk saftig kaka med liknande smaksättning som semlor med kardemumma och mandelmassa.

Serveringsförslag

Semmelkaka är god som den är eller med lättvispad grädde till fika.

Varianter

Kakan blir saftig av mandelmassa och får god smak av kardemumma.
Kakan blir saftig av mandelmassa och får god smak av kardemumma.

12 bitar, 1 semmelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 150 gram mandelmassa
  • 2,5 dl socker
  • 3 ägg M/L
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma eller 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ströbröd till formen
  • 1 msk florsocker till garnering
  • TILLBEHÖR: 2 dl vispgrädde att vispa

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform på ca 24 cm diameter. Klipp bort det som sticker ut runt om. Smörj och bröa formen.
  4. Riv mandelmassan och lägg i en stor skål.
  5. Tillsätt socker och äggen. Vispa ihop till en jämn smet utan klumpar med elvisp några minuter.
  6. Tillsätt det smälta smöret, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt samt vispa eller rör ihop till en jämn smet någon minut.
  7. Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
  8. Grädda semmelkakan i mitten av ugnen i 30 - 40 minuter. Den kortare tiden blir saftig kaka med lite kladdig mitt och den längre tiden helt genomgräddad kaka. Kontrollera gärna med en baksticka för önskad konsistens.
  9. Ta ut och låt svalna i formen innan servering.
  10. Ta kakan ur formen och sikta lite florsocker över innan du skär upp till servering.
  11. Gott med vispad grädde till.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-27

Tillbehör och liknande recept: