Mjuk semmelkaka med kardemumma och mandelmassa
Semmelkaka är en mjuk saftig kaka med liknande smaksättning som semlor med kardemumma och mandelmassa.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform på ca 24 cm diameter. Klipp bort det som sticker ut runt om. Smörj och bröa formen.
- Riv mandelmassan och lägg i en stor skål.
- Tillsätt socker och äggen. Vispa ihop till en jämn smet utan klumpar med elvisp några minuter.
- Tillsätt det smälta smöret, mjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt samt vispa eller rör ihop till en jämn smet någon minut.
- Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
- Grädda semmelkakan i mitten av ugnen i 30 - 40 minuter. Den kortare tiden blir saftig kaka med lite kladdig mitt och den längre tiden helt genomgräddad kaka. Kontrollera gärna med en baksticka för önskad konsistens.
- Ta ut och låt svalna i formen innan servering.
- Ta kakan ur formen och sikta lite florsocker över innan du skär upp till servering.
- Gott med vispad grädde till.
Serveringsförslag
Semmelkaka är god som den är eller med lättvispad grädde till fika.
Varianter
- Kakan är en variant på sockerkaka med mandelmassa.
- Liknade mjuk kaka är mandelkaka med mald mandel istället för mandelmassa.
- Eller mandelkaka med citron - en kaka med mandelmjöl.
- Eller baka mandelkaka med ricotta i smeten.
- Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal