Toscakaka med saffran

Introduktion och förberedelse

Toscakaka smaksatt med saffran toppad med ett knäckigt toscatäcke med tre sorters nötter - mandel, pistage och valnötter.

Serveringsförslag

Smaksättningen med saffran gör att denna toscakaka passar till advent, lucia och julbord samt till påsk eller när som för dig som gillar saffran.

Varianter

  • Jag använde hel oskalad mandel men om man vill kan man skålla mandeln. Det finns också färdig skalad, hackad och flagad mandel att köpa som funkar bra.
  • Istället för tre sorters nötter kan du ta en sort - som enbart mandel, pistage, valnötter, hasselnötter eller pekan.
  • Byt nötter mot kokos och toppa med kokostosca om du vill laga en toscakaka utan nötter.
  • Detta är en variant på vanlig toscakaka.

Toscakakan får en knäckigt täcke och fin gul färg och god smak av saffran i smeten. Du kan ta blandade nötter eller enbart mandel eller valfria nötter.
Toscakakan får en knäckigt täcke och fin gul färg och god smak av saffran i smeten. Du kan ta blandade nötter eller enbart mandel eller valfria nötter.

1 toscakaka med saffran, 10 bitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 ägg M/L
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smör
  • 0,5 gram saffran, 1 paket
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör till formen
  • 1/2 dl ströbröd till formen
  • TOSCASMET: 35 gram mandel
  • 35 gram pistagenötter, skalade
  • 35 gram valnötter
  • 100 gram strösocker, 1,1 dl
  • 100 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter. Smörj med smör och bröa med ströbröd.
  3. Mortla saffran med 1 msk av sockret.
  4. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och rör runt tills det löst sig. Låt svalna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
  7. Tillsätt mjölet till äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret samt mjölken och rör hastigt ihop till en smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
  9. TOSCASMET: Hacka nötterna för hand eller i en matberedare med kniven.
  10. Blanda nötter, socker, mjöl, smör och mjölk i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  11. Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
  12. Ta ut sockerkakan. Fördela över toscasmeten i ett jämnt lager.
  13. Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 15 minuter tills toscasmeten fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
  14. Ta ut toscakakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
  15. Skär upp i bitar med en vass kniv.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-26

Tillbehör och liknande recept: