Toscakaka med saffran
Introduktion och förberedelse
Toscakaka smaksatt med saffran toppad med ett knäckigt toscatäcke med tre sorters nötter - mandel, pistage och valnötter.
Serveringsförslag
Smaksättningen med saffran gör att denna toscakaka passar till advent, lucia och julbord samt till påsk eller när som för dig som gillar saffran.
Varianter
- Jag använde hel oskalad mandel men om man vill kan man skålla mandeln. Det finns också färdig skalad, hackad och flagad mandel att köpa som funkar bra.
- Istället för tre sorters nötter kan du ta en sort - som enbart mandel, pistage, valnötter, hasselnötter eller pekan.
- Byt nötter mot kokos och toppa med kokostosca om du vill laga en toscakaka utan nötter.
- Detta är en variant på vanlig toscakaka.

Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter. Smörj med smör och bröa med ströbröd.
- Mortla saffran med 1 msk av sockret.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och rör runt tills det löst sig. Låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Tillsätt mjölet till äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret samt mjölken och rör hastigt ihop till en smet.
- Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
- TOSCASMET: Hacka nötterna för hand eller i en matberedare med kniven.
- Blanda nötter, socker, mjöl, smör och mjölk i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
- Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
- Ta ut sockerkakan. Fördela över toscasmeten i ett jämnt lager.
- Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 15 minuter tills toscasmeten fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
- Ta ut toscakakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
- Skär upp i bitar med en vass kniv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal