Toscakaka med saffran
Toscakaka smaksatt med saffran toppad med ett knäckigt toscatäcke med tre sorters nötter - mandel, pistage och valnötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter. Smörj med smör och bröa med ströbröd.
- Mortla saffran med 1 msk av sockret.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt saffran och rör runt tills det löst sig. Låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt i några minuter i en bunke.
- Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Tillsätt mjölet till äggblandningen. Tillsätt det smälta smöret samt mjölken och rör hastigt ihop till en smet.
- Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
- TOSCASMET: Hacka nötterna för hand eller i en matberedare med kniven.
- Blanda nötter, socker, mjöl, smör och mjölk i en stor stekpanna med höga kanter eller kastrull.
- Värm upp toscasmeten under omrörning tills smöret smält. Låt koka upp.
- Ta ut sockerkakan. Fördela över toscasmeten i ett jämnt lager.
- Sätt in kakan i övre delen av ugnen. Grädda ca 15 minuter tills toscasmeten fått guldbrun färg. Passa kakan så den inte bränns.
- Ta ut toscakakan och låt den svalna i formen. När kakan svalnar så stelnar toscasmeten.
- Skär upp i bitar med en vass kniv.
Serveringsförslag
Smaksättningen med saffran gör att denna toscakaka passar till advent, lucia och julbord samt till påsk eller när som för dig som gillar saffran.
Varianter
- Jag använde hel oskalad mandel men om man vill kan man skålla mandeln. Det finns också färdig skalad, hackad och flagad mandel att köpa som funkar bra.
- Istället för tre sorters nötter kan du ta en sort - som enbart mandel, pistage, valnötter, hasselnötter eller pekan.
- Byt nötter mot kokos och toppa med kokostosca om du vill laga en toscakaka utan nötter.
- Detta är en variant på vanlig toscakaka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal