Saffranskaka

Introduktion och förberedelse

En slags sockerkaka med smak av saffran. Baka god och enkel saffranskaka till advent, lucia eller jul.

Kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. färska bär eller jordgubbssylt, hallonsylt, hjortonsylt eller annan sylt.

Du behöver en sockerkaksform att baka i - typ rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten.

1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan.

12 bitar saffranskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl ströbröd att bröa formen med
  • 0,5 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
  3. Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  7. Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
  10. Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
  12. Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.