Saffranskaka

En slags sockerkaka med smak av saffran. Baka god och enkel saffranskaka till advent, lucia eller jul. Kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. färska bär eller jordgubbssylt, hallonsylt, hjortonsylt eller annan sylt.

Du behöver en sockerkaksform att baka i - typ rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten. 1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan.

12 bitar saffranskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl ströbröd att bröa formen med
  • 0,5 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
  3. Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  7. Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
  10. Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
  12. Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept