Saffranskaka

Saffranskaka är en slags sockerkaka med smak och fin gul färg av saffran. En adventskaka som även passar till lucia, jul eller när som.

12 bitar saffranskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • 0,5 dl ströbröd att bröa formen med
  • 0,5 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
  3. Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
  6. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  7. Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
  10. Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
  12. Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
Saffranskakan skärs upp och serveras i bitar.
Saffranskakan får svalna, pudras med florsocker samt skärs upp och serveras i bitar.
Adventskakan får fin gul färg och smak av saffran. Kan serveras som den är med lite pudrat florsocker över.
Adventskakan får fin gul färg och smak av saffran. Kan serveras som den är med lite pudrat florsocker över.

Serveringsförslag

Tips

  • Du behöver en sockerkaksform att baka i - typ rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten.
  • 1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan.
E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-07