Saffranskaka
Saffranskaka är en slags sockerkaka med smak och fin gul färg av saffran. En adventskaka som även passar till lucia, jul eller när som.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Stöt saffranet i en mortel med någon tsk av sockret.
- Rör smör och socker poröst med elvispen i ca 3 minuter.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt saffran och vispa ner mjölken lite i taget.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
- Rör ner det i äggblandningen till en jämn smet.
- Tillsätt russin eller korinter om du gillar det.
- Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 24 cm dimeter eller annan form.
- Häll i smeten och grädda saffranskakan i ca 45 minuter. Täck ev. med ett smörpapper eller folie om den börjar bli för bränd på toppen. Stick en provsticka i mitten och baka ev. vidare några minuter om stickan är kladdig på toppen och kakan ej bakt klart.
- Ta ut kakan och låt den svalna innan servering.
- Sikta över florsocker och skär upp bitar samt servera.
Serveringsförslag
- Kan serveras som den är eller med vispad grädde och sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt.
- Garnera gärna lite extra genom att pudra över florsocker till servering.
- Vill du lyxa till kakan kan den även garneras på toppen genom att rippla över smält vit choklad eller sockerglasyr samt syltade apelsinskal likt mazarinrutor eller bre på en krämig frosting.
Tips
- Du behöver en sockerkaksform att baka i - typ rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten.
- 1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal