Mjuk äppelkaka med mandel
Mjuk äppelkaka bakad med mandelmjöl och äppelklyftor i smeten toppad med hackad mandel och pärlsocker.
En saftig och hållbar variant på sockerkaka eller mandelkaka med äpple.
Äpplen och mandel passar utmärkt ihop. Mandelmjöl i smeten ger både god smak och en fyllig kaka som håller sig saftig länge.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Värm upp mjölk så det sjuder och lägg sedan i smöret samt ta av från värmen. Låt smöret smälta.
- Lägg socker och ägg i en bunke. Vispa 3 minuter till luftig konsistens.
- Vispa i mjölk- och smörblandningen i äggvispet lite i taget.
- Tillsätt vetemjöl och mandelmjöl. Rör ihop till en smet.
- Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en smet utan klumpar.
- Skala, kärna ur och dela äpplen samt skär i klyftor.
- Smörj en rund springform ca 24-26 cm diameter med lite smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten och fördela äppelklyftor över smeten här och där.
- Hacka hel mandel grovt eller använd flagad mandel. Strö över mandel.
- Strö över pärlsocker.
- Grädda i 45 minuter i nedre delen av ugnen. Kolla så den ej blir för mörk på toppen - lägg isåfall över en plåt eller bakplåtspapper sista tiden.
- Ta ut och låt svalna något innan du servering.
Servering
- Kan serveras som mjuk kaka till fika, utflykt, på buffé eller till fest.
- Passar varm eller kall som efterrätt. Då gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass till. Grädden kan smaksättas med lite någon msk florsocker och något krm vaniljsocker om du vill.
Varianter
- Mandelmjöl kan bytas mot vetemjöl.
- Jag tog mandel med skal. Överkurs är skållad mandel. Man kan även köpa färdig flagad mandel eller mandelsplitter.
- Hackad mandel kan uteslutas eller bytas mot hasselnötter, valnötter, pistage eller flagad kokos.
- Vidare kan man ha 1 tsk stött kardemumma i smeten.
- Rårörsocker kan bytas mot strösocker.
- Blir också god med päron eller blanda päron och äpplen. Eller strimlad rabarber, krusbär eller hallon.
- Kakan kan även bakas som muffins i muffinsform.
- Går bra att dubbla till större kaka i en långpanna - eller baka i två formar eller fler.
Tips
Kakan kan bakas i god tid i förväg och är lika god dagen efter. Kakan kan även frysas in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal