Mjuk äppelkaka med mandel

Mjuk äppelkaka bakad med mandelmjöl och äppelklyftor i smeten toppad med hackad mandel och pärlsocker.

En saftig och hållbar variant på sockerkaka eller mandelkaka med äpple. 

Äpplen och mandel passar utmärkt ihop. Mandelmjöl i smeten ger både god smak och en fyllig kaka som håller sig saftig länge. 

10 portioner äppelkaka med mandel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,5 dl mjölk 3%
  • 2,5 dl rårörsocker
  • 3 ägg, L
  • 2 äpplen, ca 300 gram
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gram hel mandel eller flagad mandel
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 1 tsk smör til formen
  • 2 msk ströbröd till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Värm upp mjölk så det sjuder och lägg sedan i smöret samt ta av från värmen. Låt smöret smälta.
  3. Lägg socker och ägg i en bunke. Vispa 3 minuter till luftig konsistens.
  4. Vispa i mjölk- och smörblandningen i äggvispet lite i taget.
  5. Tillsätt vetemjöl och mandelmjöl. Rör ihop till en smet.
  6. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Rör ihop till en smet utan klumpar.
  7. Skala, kärna ur och dela äpplen samt skär i klyftor.
  8. Smörj en rund springform ca 24-26 cm diameter med lite smör och bröa den med ströbröd. Häll i smeten och fördela äppelklyftor över smeten här och där.
  9. Hacka hel mandel grovt eller använd flagad mandel. Strö över mandel.
  10. Strö över pärlsocker.
  11. Grädda i 45 minuter i nedre delen av ugnen. Kolla så den ej blir för mörk på toppen - lägg isåfall över en plåt eller bakplåtspapper sista tiden.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du servering.
Till kakan behöver du smör, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl, mandelmjöl, rårörsocker, äpple, ägg, pärlsocker, mjölk samt mandel.
Till kakan behöver du smör, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl, mandelmjöl, rårörsocker, äpple, ägg, pärlsocker, mjölk samt mandel.
Värm upp mjölk så det sjuder och lägg sedan i smöret samt ta av från värmen.
Värm upp mjölk så det sjuder och lägg sedan i smöret samt ta av från värmen.
Lägg socker och ägg i en bunke. Vispa 3 minuter till luftig konsistens.
Lägg socker och ägg i en bunke. Vispa 3 minuter till luftig konsistens.
Vispa i mjölk- och smörblandningen i bunken med ägg och socker.
Vispa i mjölk- och smörblandningen i bunken med ägg och socker.
Tillsätt vetemjöl och mandelmjöl. Rör ihop till en smet.
Tillsätt vetemjöl och mandelmjöl. Rör ihop till en smet.
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en smet.
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop till en smet.
Skala, kärna ur och dela äpplen samt skär i klyftor.
Skala, kärna ur och dela äpplen samt skär i klyftor.
Häll smeten en smord och bröad springform samt fördela äppelklyftorna överst.
Häll smeten en smord och bröad springform samt fördela äppelklyftorna överst.
Strö över hackad mandel.
Strö över hackad mandel.
Strö över pärlsocker.
Strö över pärlsocker.
Grädda i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen.
Grädda i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen.
Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde.
Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde.

Servering

  • Kan serveras som mjuk kaka till fika, utflykt, på buffé eller till fest.
  • Passar varm eller kall som efterrätt. Då gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass till. Grädden kan smaksättas med lite någon msk florsocker och något krm vaniljsocker om du vill. 

Varianter

  • Mandelmjöl kan bytas mot vetemjöl.
  • Jag tog mandel med skal. Överkurs är skållad mandel. Man kan även köpa färdig flagad mandel eller mandelsplitter.
  • Hackad mandel kan uteslutas eller bytas mot hasselnötter, valnötter, pistage eller flagad kokos. 
  • Vidare kan man ha 1 tsk stött kardemumma i smeten.
  • Rårörsocker kan bytas mot strösocker. 
  • Blir också god med päron eller blanda päron och äpplen. Eller strimlad rabarber, krusbär eller hallon.
  • Kakan kan även bakas som muffins i muffinsform.
  • Går bra att dubbla till större kaka i en långpanna - eller baka i två formar eller fler.

Tips

Kakan kan bakas i god tid i förväg och är lika god dagen efter. Kakan kan även frysas in. 

Mandelmjöl ger god fyllig smak och gör att kakan håller sig saftig länge.
Mandelmjöl ger god fyllig smak och gör att kakan håller sig saftig länge.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-20

Tillbehör och liknande: