Smörkräm

Smörkräm till bakverk och fyllningar. Tillsätt kaffe och du får mockasmörkräm eller kakao och du får chokladsmörkräm.

Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager på en tårta ev. får du dubbla det om du vill ha mycket smörkräm till fyllning.

Varianter

Om du vill ha annan smak så kan du smaksätta nedan recept med:

  • 3 msk snabbkaffe eller espresso (mockasmörkräm).
  • Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm).
  • Vill du ha en ännu mer krämig smörkräm så rör du i två äggulor till 100 gram smör.

1 sats smörkräm

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor (valfritt)

Tillagning

  1. Rör smör mjukt. Du kan också mikra smöret några sekunder i taget och rör emellan.
  2. Tillsätt socker samt vaniljsocker.
  3. Rör eller vispa någon minut tills sockret löst sig och du har en jämn fluffig smörkräm.
  4. Vill du ha en riktigt krämig smörkräm så kan du tillsätta 2 äggulor per 100 gram smör. Tillsätt en äggula i taget under kraftig men kort vispning.
  5. Smörkrämen är klar att användas.
  6. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao till smörkrämen för mockasmörkräm eller chokladsmörkräm.
E-mail
Medel: 3.9 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.