Smörkräm

Smörkräm till bakverk och fyllningar. Tillsätt kaffe och du får mockasmörkräm eller kakao och du får chokladsmörkräm.

Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager på en tårta ev. får du dubbla det om du vill ha mycket smörkräm till fyllning. Om du vill ha annan smak så kan du smaksätta nedan recept med: 3 msk snabbkaffe eller espresso (mockasmörkräm). Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm). Vill du ha en ännu mer krämig smörkräm så rör du i två äggulor till 100 gram smör.

1 sats smörkräm

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor (valfritt)

Tillagning

  1. Rör smör mjukt. Du kan också mikra smöret några sekunder i taget och rör emellan.
  2. Tillsätt socker samt vaniljsocker.
  3. Rör eller vispa någon minut tills sockret löst sig och du har en jämn fluffig smörkräm.
  4. Vill du ha en riktigt krämig smörkräm så kan du tillsätta 2 äggulor per 100 gram smör. Tillsätt en äggula i taget under kraftig men kort vispning.
  5. Smörkrämen är klar att användas.
  6. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao till smörkrämen för mockasmörkräm eller chokladsmörkräm.
E-mail
Medel: 3.9 (53 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer