Smörkräm

Introduktion och förberedelse

Smörkräm till bakverk och fyllningar. Tillsätt kaffe och du får mockasmörkräm eller kakao och du får chokladsmörkräm.

Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager fyllning till en tårta. Du kan dubbla det om du vill ha mycket smörkräm till fyllning.

Varianter

Om du vill ha annan smak så kan du smaksätta nedan recept med:

  • 3 msk snabbkaffe eller espresso (mockasmörkräm).
  • Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm).
  • Vill du ha en ännu mer krämig smörkräm så rör du i två äggulor till 100 gram smör.

1 sats smörkräm

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor (valfritt)

Tillagning

  1. Rör smör mjukt. Du kan också mikra smöret några sekunder i taget och rör emellan.
  2. Tillsätt socker samt vaniljsocker.
  3. Rör eller vispa någon minut tills sockret löst sig och du har en jämn fluffig smörkräm.
  4. Vill du ha en riktigt krämig smörkräm så kan du tillsätta 2 äggulor per 100 gram smör. Tillsätt en äggula i taget under kraftig men kort vispning.
  5. Smörkrämen är klar att användas.
  6. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao till smörkrämen för mockasmörkräm eller chokladsmörkräm.
E-mail
Medel: 4 (81 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.