Enkel smörkräm
En lättlagad smörkräm du helt enkelt rör ihop av mjukt smör, socker, vaniljsocker och en äggula.
Tillagning
- Låt smör vara framme tills det är mjukt.
- Lägg smöret i en bunke. Tillsätt socker, vaniljsocker och äggula.
- Rör eller vispa ihop till en jämn kräm.
- Smörkrämen är klar att användas. Förvaras i kylen.
- Tillsätt ev. smaksättning som kaffe för mockasmörkräm eller kakao för chokladsmörkräm.
Serveringsförslag
- Passar som fyllning till bakverk som biskvier, biskvitårta, petits choux, mandeltårta, chokladrulltårta med mera.
- Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager fyllning till en tårta. Du kan dubbla det om du vill ha mycket smörkräm till fyllning.
Varianter
- Tillsätt 3 msk färdigt kaffe från snabbkaffe, vanligt kaffe eller espresso för mockasmörkräm.
- Eller 2 msk kakao för en chokladsmörkräm.
- Vill du ha en krämigare smörkräm så rör du i två äggulor till 100 gram smör.
- Eller gör en finare smörkräm med äkta vanilj - Fransk smörkräm.
- Eller prova en variant på smörkräm med kola och riktig choklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 109 kcal