Jordgubbssylt med strösocker

Introduktion och förberedelse

Koka egen jordgubbssylt med strösocker, färska eller frysta jordgubbar samt lite citron.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för strösocker kan du koka jordgubbssylt med syltsocker som är lättare att få fastare i konsistensen samt får längre hållbarhet om du önskar det.
  • Du kan även ha i andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber. Eller prova med jordgubbssylt med vattenmelon.
  • En god twist är även att koka med en 1/8 bit vaniljstång och/eller 1/2 kanelstång.

Tips

  • Är du noga med tjockleken på sylten så kontrollera att den stelnar som du vill med pektinprovet. Tillsätt extra pektin och koka sylten till 103-105 grader om du vill vara säker på en fast sylt. Eller koka sylten med syltsocker.
  • Vill du spara sylten länge och ha en hållbar sylt bör du tillsätta konserveringsmedel samt vara extra noga med att använda väl rengjorda burkar och lock.
  • Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Val av jordgubbar

  • Du kan göra sylten på färska eller frysta jordgubbar. Sylten blir billigare med frysta jordgubbar.
  • Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär.
  • Det går även bra att göra på lite övermogna bär eller bär som är lite fula - skär då bort fula delar.

Jordgubbssylt i burk
Nykokt jordgubbssylt är smaskens till yoghurt, tårtar, gröt, flingor och mycket mera.

    6 dl jordgubbssylt

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 500 gram jordgubbar, frysta eller färska (1 liter färska jordgubbar)
    • 3,5 dl strösocker, 380 gram
    • 1 msk citronsaft eller 1/2 tsk citronsyra
    • 1/2 dl vatten
    • 1/2 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar sylt)
    • 1/2 tsk pektin eller enligt paket (valfritt för extra tjock sylt)

    Tillagning

    1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Frysta jordgubbar kan användas direkt från frysen.
    2. Lägg jordgubbarna i en gryta med pressad citron samt vatten.
    3. Koka upp samt koka i 10 minuter under lock. Rör då och då.
    4. Tillsätt socker.
    5. Mosa sönder jordgubbar och socker med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
    6. Koka i 5 minuter på lite över medelvärme.
    7. TJOCKARE SYLT: Blanda pektinpulver med 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
    8. HÅLLBAR SYLT: Tillsätt natriumbensoat utrört i ett glas med lite av sylten. Eller enligt paket.
    9. Ta bort skum runt kanterna med en slev.
    10. Fördela jordgubbssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
    11. Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
    12. Förvara i kylskåp. Har du haft i konserveringsmedel och varit noga med rena burkar håller sylten flera månader mörkt och svalt i skafferi eller liknande. Öppnad burk förvaras i kylen.
    E-mail
    Medel: 3.7 (79 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-29

    Tillbehör och liknande: