Jordgubbssylt med strösocker
Koka egen jordgubbssylt med strösocker, färska eller frysta jordgubbar samt lite citron.
Tillagning
- Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Frysta jordgubbar kan användas direkt från frysen.
- Lägg jordgubbarna i en gryta med pressad citron samt vatten.
- Koka upp samt koka i 10 minuter under lock. Rör då och då.
- Tillsätt socker.
- Mosa sönder jordgubbar och socker med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
- Koka i 5 minuter på lite över medelvärme.
- TJOCKARE SYLT: Blanda pektinpulver med 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
- HÅLLBAR SYLT: Tillsätt natriumbensoat utrört i ett glas med lite av sylten. Eller enligt paket.
- Ta bort skum runt kanterna med en slev.
- Fördela jordgubbssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
- Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
- Förvara i kylskåp. Har du haft i konserveringsmedel och varit noga med rena burkar håller sylten flera månader mörkt och svalt i skafferi eller liknande. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Jordgubbssylt passar till frukost med gröt; eller fil, kvarg, yoghurt, mjölk med flingor eller müsli.
- Vidare passar sylten till desserter som förslagsvis pannkakor, plättar, citrontårta, pannacotta, crème caramel eller cheesecake.
Varianter
- Istället för strösocker kan du koka jordgubbssylt med syltsocker som är lättare att få fastare i konsistensen samt får längre hållbarhet om du önskar det.
- Du kan även ha i andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber. Eller prova med jordgubbssylt med vattenmelon.
- En god twist är även att koka med en 1/8 bit vaniljstång och/eller 1/2 kanelstång.
Tips
- Är du noga med tjockleken på sylten så kontrollera att den stelnar som du vill med pektinprovet. Tillsätt extra pektin och koka sylten till 103-105 grader om du vill vara säker på en fast sylt. Eller koka sylten med syltsocker.
- Vill du spara sylten länge och ha en hållbar sylt bör du tillsätta konserveringsmedel samt vara extra noga med att använda väl rengjorda burkar och lock.
- Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.
Val av jordgubbar
- Du kan göra sylten på färska eller frysta jordgubbar. Sylten blir billigare med frysta jordgubbar.
- Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär.
- Det går även bra att göra på lite övermogna bär eller bär som är lite fula - skär då bort fula delar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal