Chokladrulltårta eller Drömtårta

Chokladrulltårta - en rulltårta med choklad även kallad Drömtårta. Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm. Räkna att du får ut ca 22 skivor chokladrulltårta.

Smörkrämen kan även smaksättas med kaffe eller kakao. Ta 2-3 msk snabbkaffe eller espresso då kallas det mockasmörkräm eller 2 msk kakao för chokladsmörkräm. Eller fyll med hårt vispad mockagrädde.

Du kan också fylla rulltårtan med mosade hallon, jordgubbar eller bananer.

1 rulltårta med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Smörkräm: 100 gram smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Bananfyllning: 2 bananer
  • 2 dl grädde
  • 50 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
  • Hallon eller bärfyllning: 200 gram hallon eller andra bär, färska eller frysta
  • 1 dl grädde
  • 150 gram färskost naturell
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Baka först anslaget - grunden till rulltårtan.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke någon minut.
  4. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Blanda kakao med potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Rör ner i äggsmeten till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i ett jämnt rätt tunt lager över hela bakplåtspappret.
  8. Baka i ca 5 minuter.
  9. Ta ut. Strö lite socker över ytan på toppen. Vänd över kakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Pensla botten med lite kallt vatten så lossar bakplåtspappret lättare från kakan. Dra loss bakplåtspappret du bakat kakan på.
  10. Låt kakan svalna medan du gör den fyllning du vill ha till din chokladrulltårta:
  11. Smörkräm: Rör smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron.
  12. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  13. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao.
  14. Bananfyllning: vispa grädden, mosa bananerna och finhacka chokladen. Blanda allt till en fyllning.
  15. Hallon eller bärfyllning: vispa grädde och blanda med färskost, socker, vaniljsocker och färska hallon eller andra bär till en jämn smet. Använder du frysta hallon så häll av dem lite innan.
  16. Bred fyllningen över chokladkakan i ett jämt lager.
  17. Rulla ihop chokladrulltårtan.
  18. Låt gärna chokladrulltårtan vila lite inlindad i bakplåtspapper i kylen.
  19. Vid servering skär du skivor av chokladrulltårtan.
  20. Du kan också pudra chokladrulltårtan med florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.