Chokladrulltårta eller Drömtårta

Chokladrulltårta - en rulltårta med choklad även kallad Drömtårta.

Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm.

1 rulltårta med choklad, ca 22 skivor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 ägg M/L
  • 1,5 dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • SMÖRKRÄMSFYLLNING: 100 gram smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • BANANFYLLNING: 2 bananer
  • 2 dl grädde
  • 50 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
  • BÄRFYLLNING: 200 gram hallon eller andra bär, färska eller frysta
  • 1 dl grädde
  • 150 gram färskost naturell
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Baka först anslaget - grunden till rulltårtan.
  2. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 minuter.
  4. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Blanda kakao med potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten och rör till en jämn smet. Sikta gärna ner mjölblandningen för att undvika klumpar.
  7. Bred ut smeten i ett jämnt ca 1 cm tjockt lager över hela bakplåtspappret.
  8. Baka i ca 5-6 minuter.
  9. Ta ut. Strö lite socker över ytan på toppen. Vänd över kakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper.
  10. Låt kakan svalna medan du gör den fyllning du vill ha till din chokladrulltårta.
  11. SMÖRKRÄMSFYLLNING: Rör smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron.
  12. Tillsätt sockret och vaniljsocker samt rör till en jämn kräm.
  13. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao.
  14. BANANFYLLNING: Vispa grädden, mosa bananerna och finhacka chokladen. Blanda allt till en fyllning.
  15. BÄRFYLLNING: Vispa grädde och blanda med färskost, socker, vaniljsocker och färska hallon eller andra bär till en jämn smet. Använder du frysta hallon så häll av dem lite innan.
  16. MONTERING: Pensla botten med lite kallt vatten så lossar bakplåtspappret lättare från kakan. Dra loss bakplåtspappret du bakat kakan på.
  17. Bred fyllningen över chokladkakan i ett jämt lager.
  18. Rulla försiktigt ihop rulltårtan från ena långsidan. Placera med skarven nedåt på ett fat, bricka eller smal skärbräda.
  19. Låt gärna chokladrulltårtan vila några timmar till någon dag inlindad i bakplåtspapper i kylen.
  20. Vid servering skär du skivor av chokladrulltårtan ca 1,5-2 cm breda.
  21. Du kan också pudra chokladrulltårtan med florsocker vid servering.

Varianter

  • Smörkrämen kan även smaksättas med kaffe eller kakao. Ta 2-3 msk snabbkaffe eller espresso då kallas det mockasmörkräm eller 2 msk kakao för chokladsmörkräm.
  • Eller fyll med hårt vispad mockagrädde eller mintchokladgrädde.
  • Andra festliga varianter är att fylla med Fransk smörkräm med äkta vanilj eller chokladkolakräm.
  • Du kan också fylla rulltårtan med färska hallon, delade jordgubbar och/eller mosade bananer.
  • Du kan baka vanlig rulltårta utan choklad.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 117 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-31

Tillbehör och liknande:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...