Äppelrutor med mascarponetopping

Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost.

20 bitar äppelrutor med glasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 dl rivet äpple
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • TOPPING: 200 gram smör
  • 200 gram mascarpone eller färskost naturell
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
  3. Hacka valnötskärnorna grovt.
  4. Blanda ner torra ingredienser i smeten.
  5. Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
  6. Rör i olja och rör smeten slät.
  7. Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27x27 cm ex. en långpanna med smörpapper i - vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27x27 cm.
  8. Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Gör under tiden mascarponetopping: mikra smöret mjukt i en bunke.
  10. Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  12. Bred på topping.
  13. Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4x4 cm till små rutor.

Serveringsförslag

Servera till fika och fest gärna med en god kopp espresso, vanligt kaffe, the eller saft.

Tips

Hittar du inte mascarpone kan du byta mot en annan naturell färskost.

Äppel- och mascarponerutorna serverad till fika med en kopp kaffe.
Äppel- och mascarponerutorna serverad till fika med en kopp kaffe.

E-mail
Medel: 4 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26