Äppelrutor med mascarponetopping
Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
- Hacka valnötskärnorna grovt.
- Blanda ner torra ingredienser i smeten.
- Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
- Rör i olja och rör smeten slät.
- Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27x27 cm ex. en långpanna med smörpapper i - vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27x27 cm.
- Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
- Gör under tiden mascarponetopping: mikra smöret mjukt i en bunke.
- Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
- Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
- Bred på topping.
- Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4x4 cm till små rutor.
Serveringsförslag
Servera till fika och fest gärna med en god kopp espresso, vanligt kaffe, the eller saft.
Tips
Hittar du inte mascarpone kan du byta mot en annan naturell färskost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal