Äppelrutor med mascarponetopping

Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost. 

Servera gärna med en god kopp espresso eller vanligt kaffe.

20 bitar äppelrutor med glasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 dl rivet äpple
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • Topping: 200 gram smör
  • 200 gram mascarpone eller färskost naturell
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
  3. Hacka valnötskärnorna grovt.
  4. Blanda ner torra ingredienser i smeten.
  5. Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
  6. Rör i olja och rör smeten slät.
  7. Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27x27 cm ex. en långpanna med smörpapper i - vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27x27 cm.
  8. Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Gör under tiden mascarponetopping: mikra smöret mjukt i en bunke.
  10. Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  12. Bred på topping.
  13. Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4x4 cm till små rutor.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer