Äppelrutor med mascarponetopping

Goda rutor med smak av rivet äpple, kanel och kardemumma toppade med en glasyr av mascarpone - italiensk färskost. 

Servera gärna med en god kopp espresso eller vanligt kaffe.

20 bitar äppelrutor med glasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 3 dl rivet äpple
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
  • Topping: 200 gram smör
  • 200 gram mascarpone eller färskost naturell
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
  3. Hacka valnötskärnorna grovt.
  4. Blanda ner torra ingredienser i smeten.
  5. Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
  6. Rör i olja och rör smeten slät.
  7. Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27x27 cm ex. en långpanna med smörpapper i - vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27x27 cm.
  8. Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Gör under tiden mascarponetopping: mikra smöret mjukt i en bunke.
  10. Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
  11. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
  12. Bred på topping.
  13. Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4x4 cm till små rutor.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer