Björnbärssylt

Introduktion och förberedelse

Hemgjord sylt med björnbär eller björnbärssylt. Mosa rensade björnbär, blanda med socker och koka ihop.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker.

Hållbar sylt

Vill du ha en hållbar sylt så tar du syltsocker eller vanligt socker och tillsätter 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra samt 1 tsk pektin för bra konsistens. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra med strösockret innan du tillsätter det.

Variant

Blanda gärna bären med socker och citronsaft dagen innan och låt låt stå över natten i kylen. Då löser sig sockret och smaker från bären kommer fram ännu mer.

1,5 liter björnbärssylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg björnbär
  • 800 gram syltsocker eller vanligt socker
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa björnbär.
  2. Mosa ihop med socker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm under omrörning och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
  3. Sylten är klar när den börjar bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan. Skumma med en slev.
  4. Häll upp björnbärssylten på väl rengjorda och syltburkar. Sätt på lock direkt. Ställ upp och ner att svalna.
  5. Förvara björnbärssylten mörkt och svalt.
  6. Öppnad burk sylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (96 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.