Krusbärssylt

Koka egen krusbärssylt - gott till dessert, pannkakor, creme caramel, rostbröd, scones och våfflor.

Krusbär har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.

Vill du spara sylten en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.

Förvaras svalt och mörkt. Öppnat burk förvaras i kylen:

Varianter:

  • Med vanilj: tillsätt 1/3 bit vaniljstång när du kokar sylten.
  • Med stjärnanis: tillsätt och koka med en liten bit stjärnanis.
  • Med kanel: tillsätt och koka med en kanelstång.
  • Med ingefära: tillsätt och koka med några skivor färsk skalad ingefära.
  • Med kardemumma: tillsätt 1 tsk stött kardemumma när du kokar sylten.
  • Med citron eller lime: tillsätt rivet skal av en skrubbad citron eller lime.

1 dl krusbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter eller 700 gram krusbär
  • 2 dl vatten
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt och om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Rensa krusbären.
  2. Värm upp och mosa bären med en potatisstöt något. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull.
  3. Rör i sockret och låt koka på låg värem i 5 minuter till.
  4. Skumma bort eventuellt skum från krusbärssylten med en slev.
  5. Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
  6. Öppna burk krusbärssylt förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer