Krusbärssylt
Koka egen krusbärssylt som får en god sötsur och fyllig smak. Du kan ta röda, gröna eller gula krusbär.
Använd gärna krusbär som knappt mognat - de ger en bäst konsistens till sylten.
Tillagning
- Rensa krusbären. Ta bort blomfnas och stjälkar. Sortera bort fula eller skadade bär.
- Värm upp och mosa bären med en potatisstöt i en stor kastrull med tjock botten. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull.
- Rör i sockret och låt koka på låg värme i 5 minuter till.
- För en fastare sylt tar du i citronsaft och flytande pektin; eller citronsyra och pektinpulver blandat med 2 tsk strösocker som du sedan rör ut i ett halvt glas sylt och sedan rör i resten av sylten.
- Skumma bort skum från krusbärssylten med en slev.
- Gör gärna ett pektinprov om du vill vara säker på att sylten ska stelna och ej gillar rinnig sylt. Se länk ovan. I korthet så tar du en msk sylt och lägger på en tallrik att svalna i kylen några minuter och drar sedan en knivspets genom - flyter sylten ej ihop kommer den att stelna fint.
- Rör ut natriumbensoat i lite av sylten i ett glas och rör sedan ner det i resten av sylten. Detta är valfritt och med god hygien och förvaring så konserveras sylten naturligt av sockret.
- Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
- Öppnad burk krusbärssylt förvarar du i kylen.
Serveringsförslag
- Körsbärssylt är gott som sylt till det mesta.
- God till frukost blandad med fil, yoghurt, till flingor, müsli eller gröt.
- Krusbär har en härlig sötsur smak och funkar bra till ostkaka med grädde, pannkakor, våfflor, plättar, vaniljglass, pannacotta, fryst cheesecake eller crème brulée.
- Passar som fyllning i pannkakstårta, körsbärsgrottor eller som tårtfyllning med mera.
- Passar även som pålägg till rostbröd, scones, frukost och fika samt till ostbrickan.
Hållbarhet
- Sockret är att sylten är naturligt hållbar om du håller god hygien vid tillagning samt förvara den mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
- Med syltsocker håller sylten upp mot ett år mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen någon månad.
- Tillsätt 1 krm natriumbensoat för extra hållbarhet. Rör ut i lite av sylten mot slutet och rör sedan i resten av sylten.
- Det är också god idé att sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.
Justera konsistensen
- Hur tjock krusbärssylten blir avgörs av bärens pektinhalt, syra och mängden socker. Välj gärna krusbär som knappt mognat som har lite högre halt pektin och syra än mogna bär. Blir sylten för rinnig kan du justera konsistensen med pektin. Sylten blir även tjockare av socker. Mer socker ger en fastare sylt.
- När du kokt sylten kan du göra ett pektinprov för att se hur tjock den blir när den stelnar. I korthet så tar du en msk sylt och lägger på en tallrik att svalna i kylen några minuter och drar sedan en knivspets genom - flyter sylten ej ihop kommer den att stelna fint.
- Stelnar inte sylten som du vill så kan du tillsätta extra syra och pektin. Sylt som du redan hällt på burk och du tycker är för lös kan du koka om med mer syra och pektin.
- Nedan har jag förslag att ta 3 msk pressad citronsaft och 100 ml - ca en halv flaska flytande pektin. Eller 1 tsk citronsyra och 1 tsk pektinpulver blandat med 1 tsk strösocker; rör ut med 1 dl av sylten och tillsätt under omrörning. Koka ihop i 2-3 minuter. Gör pektinprov igen.
Hållbarhet
- Använder du vanligt socker så får du en hållbar sylt av enbart sockret samt om du är noga med hygien och steriliserar burkar samt lock. Hållbarheten är då några månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
- Ett alternativ är att tillsätta 1 krm natriumbensoat (konserveringsmedel) till nedan recept (eller enligt paket). Blanda först blanda ut i några msk av sylten i ett glas och blanda sedan ut i resten av sylten innan du häller över på burk. Med konserveringsmedel är hållbarheten på sylten minst något år.
- Syltsocker har både konserveringsmedel - kaliumsorbat - och pektin blandat i sockret.
Med paraffin
Om du vill kan du paraffinera sylten då häller man ett vaxlikt lager sylt-paraffin över sylten som fungerar som ett extra lock. Följ anvisningarna på förpackningen. Ett vanlig märke är Pingvin sylt-paraffin.
Smaksättningar
- Med vanilj: tillsätt 1/3 bit vaniljstång när du kokar sylten.
- Med stjärnanis: tillsätt och koka med en liten bit stjärnanis.
- Med kanel: tillsätt och koka med en kanelstång.
- Med ingefära: tillsätt och koka med några skivor färsk skalad ingefära.
- Med kardemumma: tillsätt 1 tsk stött kardemumma när du kokar sylten.
- Med citron eller lime: tillsätt rivet skal av en skrubbad citron eller lime.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal