Krusbärssylt

Introduktion och förberedelse

Koka egen krusbärssylt - gott till dessert, pannkakor, creme caramel, rostbröd, scones och våfflor.

Krusbär har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.

Vill du spara sylten en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.

Förvaras svalt och mörkt. Öppnat burk förvaras i kylen:

Varianter:

  • Med vanilj: tillsätt 1/3 bit vaniljstång när du kokar sylten.
  • Med stjärnanis: tillsätt och koka med en liten bit stjärnanis.
  • Med kanel: tillsätt och koka med en kanelstång.
  • Med ingefära: tillsätt och koka med några skivor färsk skalad ingefära.
  • Med kardemumma: tillsätt 1 tsk stött kardemumma när du kokar sylten.
  • Med citron eller lime: tillsätt rivet skal av en skrubbad citron eller lime.

1 dl krusbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter eller 700 gram krusbär
  • 2 dl vatten
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt och om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Rensa krusbären.
  2. Värm upp och mosa bären med en potatisstöt något. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull.
  3. Rör i sockret och låt koka på låg värem i 5 minuter till.
  4. Skumma bort eventuellt skum från krusbärssylten med en slev.
  5. Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
  6. Öppna burk krusbärssylt förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.