Krusbärssylt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka egen krusbärssylt - gott till dessert, pannkakor, creme caramel, rostbröd, scones och våfflor.

Krusbär har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.

Vill du spara sylten en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen.

Förvaras svalt och mörkt. Öppnat burk förvaras i kylen:

Varianter:

  • Med vanilj: tillsätt 1/3 bit vaniljstång när du kokar sylten.
  • Med stjärnanis: tillsätt och koka med en liten bit stjärnanis.
  • Med kanel: tillsätt och koka med en kanelstång.
  • Med ingefära: tillsätt och koka med några skivor färsk skalad ingefära.
  • Med kardemumma: tillsätt 1 tsk stött kardemumma när du kokar sylten.
  • Med citron eller lime: tillsätt rivet skal av en skrubbad citron eller lime.

1 dl krusbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter eller 700 gram krusbär
  • 2 dl vatten
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt och om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Rensa krusbären.
  2. Värm upp och mosa bären med en potatisstöt något. Tillsätt vatten och koka på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull.
  3. Rör i sockret och låt koka på låg värem i 5 minuter till.
  4. Skumma bort eventuellt skum från krusbärssylten med en slev.
  5. Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
  6. Öppna burk krusbärssylt förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.