Krusbärssylt

Koka krusbärssylt - gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbär har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.

Vill du spara sylten en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem 10 minuter eller värma dem till 125 grader 10 minuter i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig. Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.

Räkna ca 2 liter eller 1,5 kg körsbär till receptet nedan.

 

1,5 liter krusbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg krusbär
  • 0,5 dl vatten
  • 500 gram socker
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Rensa krusbären.
  2. Koka krusbären med vatten på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Mosa ihop krusbären med en potatisstöt eller mixa försiktigt med en stavmixer.
  3. Rör i sockret och låt småkoka i 5 minuter till.
  4. Skumma bort ev. skum från krusbärssylten med en slev.
  5. Ös upp krusbärssylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Förvara svalt.
  6. Öppna burk krusbärssylt förvarar du i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer