Äppelmos

Koka eget äppelmos och fyll i glasburkar eller frys in. Bara att skala, kärna ur, dela och koka ihop och mosa med socker. Vips så har du äppelmos. Förvara i kylen.

Vilka äpplen passar till mos?

Till äppelmos passar de flesta äpplen men bäst blir syrliga och mjöliga äppelsorter. Sådana som inte är så goda att äta är ju lämpligt att koka till äppelmos. Ett exempelvis är Transparent Blanche som mognar tidigt på hösten men inte är något direkt gott ätäpple. Skriv gärna upp vad äppelsorten heter så kan du skriva det på burkens etikett sedan om du vill det.

Hur mycket mos blir det?

Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter - det tillkommer ju socker och lite vatten också. En enkel grundregel är att ta 1 dl socker, 1/2- 1 dl vatten och 1 krm askorbinsyra till 1 liter tärnade äpplen.

Mycket och hållbart äppelmos:

Ska du göra mycket mos eller vill spara moset länge och vill ha ett hållbart mos så kräver det lite mer förberedelser men är inte särskilt komplicerat.

Använd steriliserade burkar med lock och förvara dem svalt och mörkt. Eller i kylen. Burkarna med äppelmos kan även kokas in och konserveras i burkarna om det förvaras länge i skafferi eller källare. Ska du konservera och koka in äppelmoset direkt i burken så behöver du en stor eller flera stora kastruller där alla burkarna får plats att stå i vatten när du kokar in dem.

Behövs det tillsatser?

Inte om du lagar en liten omgång och sparar i kylen så håller den några dagar. Askorbinsyra (c-vitamin) gör att moset inte mörknar. Vidare kan man ha i konserveringsmedel om man vill spara moset länge och vara säker på att det håller. Finns vid kryddhyllan i butiken

Smaksatt äppelmos:

För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en stång i varje burk räcker).

Äppelmos utan att skala och kärna ur:

Äppelmos får även god smak och konsistens om du mosar dem skal och kärnor. Då behöver man passera och sila bort kärnor och skal sedan genom en sil, potatispress eller durkslag.

ca 1,5 liter äppelmos

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 2 kg äpplen
 • 1 dl vatten
 • ca 3 dl socker
 • 2 krm askorbinsyra (finns på kryddhyllan och gör att moset ej mörknar - c-vitamin)

Tillagning

 1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
 2. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
 3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
 4. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
 5. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
 6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
 7. Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
 8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
 9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
 10. Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.
 11. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.
 12. SNABBT ÄPPELMOS UTAN SKAL: En variant för den som inte vill eller kan passera äpplena är att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller klyftor och långsamt låta dem bli varma i en kastrull med någon deciliter vatten i botten. Efter hand rör man om i grytan och ökar värmen något. När äpplena börjar mosa sig kan man hjälpa till genom att mosa och stöta lite med en träslev.
 13. När man tycker att det är tillräckligt mosigt drar man grytan från plattan och tillsätter socker efter smak (2 dl per liter mos brukar vara lagom) och askorbinsyra (1 g per liter mos).
 14. Därefter kan moset ösas på rena burkar. Vill man frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt dem svalna över natten innan de placeras i frysen.
E-mail
Medel: 3.8 (55 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept