Äppelmos

Koka eget äppelmos och fyll i glasburkar eller frys in. Bara att skala, kärna ur, dela och koka ihop och mosa med socker. Vips så har du gott äppelmos. Ett snabb - och lättlagat äppelmos.

Vilka äpplen passar till mos?

Till äppelmos passar de flesta äpplen men bäst blir syrliga och mjöliga äppelsorter. Sådana som inte är så goda att äta är ju lämpligt att koka till äppelmos.

Ett exempelvis är Transparent Blanche som mognar tidigt på hösten men inte är något direkt gott ätäpple. Skriv gärna upp vad äppelsorten heter så kan du skriva det på burkens etikett sedan om du vill det.

Hur mycket mos blir det?

Ett kilo äpplen motsvarar cirka 600 gram eller en liter skalade tärnade äpplen - det blir ungefär 6-7 dl äppelmos. En grundregel är att ta till 1 liter äpplen: 1 dl socker och 1/2 dl vatten samt 1/2 krm askorbinsyra. Nedan recept med 2 kg äpplen ger runt 3 burkar på vardera 4 dl.

Mycket och hållbart äppelmos:

Ska du göra mycket mos eller vill spara moset länge och vill ha ett hållbart mos så kräver det lite mer förberedelser men är inte särskilt komplicerat. Tillsätt c-vitamin Askorbinsyra samt konserveringsmedel på slutet.

Använd steriliserade burkar med lock och förvara dem svalt och mörkt. Eller i kylen.

Man kan också frysa in äppelmoset i burkar eller påsar att ta fram vid behov.

Behövs det tillsatser?

Inte om du lagar en liten omgång och sparar i kylen så håller den några dagar. Askorbinsyra (c-vitamin) gör att moset inte mörknar. Vidare kan man ha i konserveringsmedel som natriumbensoat exempelis Atamon om man vill spara moset länge och vara säker på att det håller. Finns vid kryddhyllan i butiken. Tillsätt enligt anvisningar på paket.

Koka in äppelmos i burkar

Burkarna med äppelmos kan även kokas in och konserveras i burkarna om det förvaras länge i skafferi eller källare. Ska du konservera och koka in äppelmoset direkt i burken så behöver du en stor eller flera stora kastruller där alla burkarna får plats att stå i vatten när du kokar in dem.

Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd.

För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.

Smaksatt äppelmos:

För lyxvariant smaksätt moset på slutet med konjak, rom eller calvados (3 msk per liter mos). Eller koka med en bit vaniljstång du delat och skrapat ur; eller en bit kanelstång - ta upp när du mixar moset och lägg sedan tillbaks igen om du vill. Eller ta en del päron i moset eller laga enbart på päron för ett päronmos.

Äppelmos utan att skala och kärna ur äpplena:

Äppelmos får även god smak och konsistens om du mosar dem skal och kärnor. Då behöver man passera och sila bort kärnor och skal sedan genom en sil, potatispress eller durkslag.

Äppelmos till frysen

Gör ett snabbt äppelmos och lägg i frysen. Ett äppelmos som kan lagas med enbart äpplen och lite eller helt utan socker. Bara att ta fram och tina vid behov. Gör som nedan och skala, klyfta och kärna ur samt tärna äpplena. Koka dem i cirka 10 minuter. Mosa sönder i matberedare, med stavmixer eller potatisstöt till ett grovt mos. Rör i några msk socker eller inget socker alls. Låt svalna samt fördela i plastburkar eller fryspåsar samt frys in.

ca 1,25 liter äppelmos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 liter skalade tärnade äpplen eller 1,2 kg skalade tärnade äpplen (2 kg hela äpplen med skal)
  • 0,75 dl vatten
  • 2 - 3 dl socker
  • 1 krm askorbinsyra, valfritt (finns på kryddhyllan och gör att moset ej mörknar - c-vitamin)
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt) för extra hållbart mos

Tillagning

  1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Skär bort i delar från kärnhuset och tärna sedan grovt.
  2. Lägg i en stor kastrull eller två mindre tillsammans med lite vatten.
  3. Koka äpplena med lock i cirka 8-10 minuter. Rör då och då med en träslev.
  4. Mosa och mixa äpplena med en stavmixer eller i matberedare. För hand med en potatisstöt funkar också. Man kan också mixa lite med en elvisp. Mixa och mosa till önskad konsistens - jag tycker det kan vara gott med lite små bitar kvar i moset.
  5. Häll tillbaka äppelmoset i kastrullen.
  6. Tillsätt socker. Ta först 2 dl och smaka om du vill ha sötare mos. Rör någon minut tills det kokat upp och sockret löst sig. Koka upp.
  7. Med askorbinsyra: för att inte moset ska oxidera och mörkna kan man ta i askorbinsyra som är C-vitamin. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i äppelmoset i kastrullen.
  8. Sterilisera burkar och lock du ska använda till moset genom att koka dem i 10 minuter i en kastrull med vatten eller värma dem i ugnen i 10 minuter på 150 grader. OBS lock med plast och gummiringar får du koka i vatten då de kan skadas i ugnen.
  9. Fyll och fördela det varma moset i steriliserade burkar, sätt på steriliserade lock samt låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Man kan ha dem i kylen om man har plats. Öppnad burk bör förvaras i kylen.
  10. Vill man frysa moset ska plastburkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt svalna först innan du sätter på lock och de placeras i frysen.
  11. Med konserveringsmedel som natriumbensoat: Vidare kan du tillsätta konserveringsmedel kan du göra det på slutet och rör då ut i några msk mos först i ett glas och rör sedan i moset.
  12. Med smaksättning: tillsätt valfri smaksättning när du kokar äpplena exempelvis en bit kanelstång. Ta bort den när du mixar äpplena. Tillsätt sedan igen om du vill.
E-mail
Medel: 3.8 (60 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer