Lemon curd
Introduktion och förberedelse
Lemon curd, citronkräm eller engelsk citronmarmelad.
God på rostat bröd, scones med the, skorpor. Lemoncurd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.
Citronkrämen håller sig inte så länge i kylen - högst 14 dagar - men den kan delas upp i mindre plastburkar och frysas.
Krämen kan också användas som fyllning till solskensbullar - vetebullar.
Eller fyll krämen i ett stort eller flera små tarteskal som du sedan kan garnera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär och vinbär.
Du behöver förslagsvis 2 glasburkar att ha lemon curden i (2x200 gram). Det blir ca 350 gram.
Tillagning
- Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
- Vispa ägg och socker med en elvisp eller för hand tills det är fluffigt (några minuter).
- Skrubba och skölj citronerna i vatten. Riv skalet fint på två citroner på ett rivjärn (ta ned till det vita). Lägg i en kastrull. Pressa ur totalt 1 dl citronsaft ur citronerna (ta ev en till citron). Sila i kastrullen (kärnor ska ej med).
- Tillsätt äggblandningen till kastrullen och rör om. Värm kastrullen och rör hela tiden.
- Då ägg- och citronblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs citronkrämen ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
- När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
- Rör ner smöret.
- Krama ur gelatinbladet och tillsätt till krämen och vispa krämen slät.
- Häll upp på rengjorda små glasburkar (2 x 200 gram storlek), fryspåsar eller plastburk och låt svalna. Förvar i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 29 kcal