Lemon curd citronkräm

Lemon curd, citronkräm eller engelsk citronmarmelad. God på rostat bröd, scones (med the) eller skorpor eller som fyllning i tårtor ex. Lemon Curd-tårta.
Obs lemon curd citronkrämen håller sig inte så länge i kylen (14 dagar) men den kan såklart delas upp i påsar och frysas.
Du behöver förslagsvis 2 glasburkar att ha lemon curden i (2x200 gram). Det blir ca 350 gram.

2 burkar lemon curd citronkräm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 citroner
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 blad gelatin eller motsvarande pulver

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
  2. Vispa ägg och socker med en elvisp eller för hand tills det är fluffigt (några minuter).
  3. Skrubba och skölj citronerna i vatten. Riv skalet fint på två citroner på ett rivjärn (ta ned till det vita). Lägg i en kastrull. Pressa ur totalt 1 dl citronsaft ur citronerna (ta ev en till citron). Sila i kastrullen (kärnor ska ej med).
  4. Tillsätt äggblandningen till kastrullen och rör om. Värm kastrullen och rör hela tiden.
  5. Då ägg- och citronblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs citronkrämen ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
  6. När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
  7. Rör ner smöret.
  8. Krama ur gelatinbladet och tillsätt till krämen och vispa krämen slät.
  9. Häll upp på rengjorda små glasburkar (2 x 200 gram storlek), fryspåsar eller plastburk och låt svalna. Förvar i kylen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer