Lemon curd

Introduktion och förberedelse

Lemon curd, citronkräm eller engelsk citronmarmelad.

God på rostat bröd, scones med the, skorpor. Lemoncurd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.

Citronkrämen håller sig inte så länge i kylen - högst 14 dagar - men den kan delas upp i mindre plastburkar och frysas.

Krämen kan också användas som fyllning till solskensbullar - vetebullar.

Eller fyll krämen i ett stort eller flera små tarteskal som du sedan kan garnera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär och vinbär.

Du behöver förslagsvis 2 glasburkar att ha lemon curden i (2x200 gram). Det blir ca 350 gram.

2 burkar lemon curd eller engelsk citronkräm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 citroner, gärna ekologiska
  • 3 ägg, normalstora
  • 2 dl strösocker eller florsocker
  • 100 gram smör
  • 1 blad gelatin eller motsvarande pulver

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
  2. Vispa ägg och socker med en elvisp eller för hand tills det är fluffigt (några minuter).
  3. Skrubba och skölj citronerna i vatten. Riv skalet fint på två citroner på ett rivjärn (ta ned till det vita). Lägg i en kastrull. Pressa ur totalt 1 dl citronsaft ur citronerna (ta ev en till citron). Sila i kastrullen (kärnor ska ej med).
  4. Tillsätt äggblandningen till kastrullen och rör om. Värm kastrullen och rör hela tiden.
  5. Då ägg- och citronblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs citronkrämen ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
  6. När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
  7. Rör ner smöret.
  8. Krama ur gelatinbladet och tillsätt till krämen och vispa krämen slät.
  9. Häll upp på rengjorda små glasburkar (2 x 200 gram storlek), fryspåsar eller plastburk och låt svalna. Förvar i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 29 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.