Chokladkräm

Recept på god chokladkräm till fyllning av tårta och bakverk.

Lagas med äggulor, socker, smör, fin choklad och lite grädde.

1 sats chokladkräm till ett lager tårta eller liknande

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 äggulor, M/L
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl socker
  • 50 gram mörk choklad, 60-70% kakaohalt
  • 75 gram smör

Tillagning

  1. Mät upp äggulor, grädde och socker i en bunke. Vispa pösigt några minuter.
  2. Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i mindre kuber.
  3. Sjud äggblandningen i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills den tjocknar och blir krämig. OBS den får ej koka upp då blir det äggröra. Ett tips är att ha lite kallt vatten i vasken att kyla äggblandningen med om den blir för varm.
  4. Ta av från värmen och blanda först i choklad samt rör så det smälter ihop.
  5. Tillsätt sedan smör och rör tills det smält ihop.
  6. Låt chokladkrämen svalna helt till rumsvärme. Nu kan krämen användas och bres på det du önskar.
  7. Du kan förbereda krämen och ha i kylen. Ta fram och låt få rumstemperatur och bred sedan på det du önskar.
Till krämen behöver du smör, socker, äggulor, choklad och grädde.
Till krämen behöver du smör, socker, äggulor, choklad och grädde.
Mät upp socker, äggulor och grädde i en bunke.
Mät upp socker, äggulor och grädde i en bunke.
Vispa fluffigt några minuter.
Vispa fluffigt några minuter.
Tärna smör samt hacka chokladen.
Tärna smör samt hacka chokladen.
Värm försiktigt i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills det tjocknar - ta av från värmen - koka ej.
Värm försiktigt i en tjockbottnad kastrull under omrörning tills det tjocknar - ta av från värmen - koka ej.
Tillsätt chokladen och rör tills den smält ut i krämen.
Tillsätt chokladen och rör tills den smält ut i krämen.
Tillsätt smöret och rör tills det smält ut i krämen.
Tillsätt smöret och rör tills det smält ut i krämen.
Låt chokladkrämen svalna till rumsvärme och använd sedan till det du önskar.
Låt chokladkrämen svalna till rumsvärme och använd sedan till det du önskar.
Chokladkrämen använd som fyllning i kokoskakor.
Chokladkrämen använd som fyllning i kokoskakor.
Chokladkrämen använd till en chokladtårta med mandelbotten. Dubbla satsen om du ska ha ett lager fyllning samt kräm på toppen.
Chokladkrämen använd till en chokladtårta med mandelbotten. Dubbla satsen om du ska ha ett lager fyllning samt kräm på toppen.
Chokladkrämen blir krämig och god mellan mandelbottnarna.
Chokladkrämen blir krämig och god mellan mandelbottnarna.

Tips

  • Krämen stelnar när den svalnat och kallnar.
  • Kan användas som fyllning eller topping på tårtor.
  • Jag hade den till kokoskakor med chokladfyllning samt gjorde en dubbel sats till denna mandeltårta med choklad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
E-mail
Medel: 3.5 (89 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-01-10

Tillbehör och liknande: