Blåbärssylt med strösocker

Introduktion och förberedelse

Klassisk blåbärssylt kokt med strösocker samt färska eller frysta svenska blåbär.

Serveringsförslag

Mängd socker

I nedan recept har jag 760 gram strösocker per kg blåbär. Du kan minska ned till 500 gram. Med mindre mängd socker kan du får tillsätta extra pektin för att den ska tjockna. Vidare kan du ta i konserveringsmedel om du vill ha en hållbar sylt - sockret har annars en konserverande verkan.

Tjockare sylt

Det är en smaksak hur tjock sylt man vill ha. Vill du ha en fastare och tjockare sylt så kan du göra sylten med syltsocker eller tillsätta mer pektin, mer socker samt koka sylten till 104 grader.

Mogna blåbär och frysta blåbär innehåller inte så mycket pektin.

Det kan tillsätta pektinpulver enligt paket eller så kan du ta flytande pektin på flaska. Räkna 180 ml - en flaska - till 1 kg blåbär (ca 2 liter).

Flytande pektin och syltsocker görs med gelatin från citrusfrukter vilket är bra att veta om du är vegan eller vegetarian.

Tips

 • Innan du häller upp sylten i burk så kan du kolla hur den kommer att tjockna när den svalnat genom att göra ett pektinprov.
 • Receptet kan dubbleras och kokas med 1 kg blåbär.
 • Koka med hälften jordgubbar, hallon, vinbär, björnbär eller krusbär. Eller tärnat äpple.

Hållbarhet

 • Se till att hålla god hygien och använda väl rengjorda eller maskindiskade burkar och lock. Här är tips hur du kan sterilisera dem innan.
 • Tillsätter du minst 500 gram socker per kg blåbär så får du en naturligt hållbar sylt - upp till ett halvår om du förvarar den mörkt, svalt och oöppnad.
 • Vill du vara säker på en extra hållbar sylt eller vill ta i en mindre mängd socker i så kan du ta i konserveringsmedel som natriumbensoat. Räkna ett krm natriumbensoat till 1 kg bär. Med konserveringsmedel är hållbarheten är då upp mot något år eller längre.
 • Byt strösocker mot syltsocker som innehåller konserverande kaliumsorbat och citronsyra.

Varianter

 • Riv och blanda med skalet från en ekologisk citron när du kokt sylten men innan du häller sylten på burk.
 • Blanda med hallon till Drottningsylt.

Rårörd blåbärssylt

Ett alternativ till att koka sylt är att göra rårörd blåbärssylt av 1 liter blåbär som du mosar ihop med en dl strösocker. Håller någon vecka i kylen och gott på flingorna, tårtfyllning och som sylten till ovan förslag.

Längre hållbarhet - upp till ett år - får du om du fryser de rårörda blåbären in i små fryspåsar - smidigt att ta fram då och då.

Blåbärssylten blandad med yoghurt och lite färska blåbär för hemgjord blåbärsyoghurt.
Blanda blåbärssylten med naturell yoghurt för hemgjord blåbärsyoghurt, ha den till flingor, müsli, gröt eller dessert med vaniljglass, ostkaka, pannacotta, crème brulée eller tårtfyllning med mera.

6 dl blåbärssylt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 500 gram färska eller frysta blåbär, ca 8 dl
 • 380 gram strösocker, 3,5 dl
 • 1/2 dl vatten
 • 1 msk färskpressad citron eller 1/2 tsk citronsyra
 • TJOCKARE SYLT: 90 ml flytande pektin, 1/2 flaska
 • EXTRA HÅLLBAR SYLT: 1/2 krm natriumbensoat

Tillagning

 1. Rensa och skölj blåbär. Lägg i en tjockbottnad gryta med vatten och färskpressad citron.
 2. Koka upp och rör då och då. Låt koka på lite över medelvärme 10 minuter. Koka med lock.
 3. Blanda i socker samt koka 5 minuter till. Rör då och då.
 4. PEKTINPROV: Kyl en tallrik i kylen eller frysen. Lägg en msk sylt på tallriken och kyl några minuter i frysen eller 5 minuter i kylen. Dra sedan ett streck genom sylten på tallriken med en tesked. Skrynklar sig ytan och sylten ej flyter ihop igen är den bra. Är den för lös så kan du tillsätta extra flytande pektin och/eller 1 dl socker samt koka till 104 grader. Sylten stelnar även extra när den stått i kylen något dygn och kallnat helt.
 5. MED KONSERVERINGSMEDEL: Blanda natriumbensoat med lite några msk av sylten i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
 6. Fördela blåbärssylten i rena burkar.
 7. Sätt på lock. Låt svalna.
 8. Sylten är klar att användas men ställ gärna i kylen att kallna och stelna helt något dygn.
 9. Blåbärssylt håller sig i oöppnad i kylen ca 6 månader. Sylten kan även frysas in om du vill spara ännu längre. Med konserveringsmedel i sylten är hållbarheten längre - över ett år.
 10. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor.
E-mail
Medel: 4 (198 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-16

Tillbehör och liknande recept: