Citronkräm

Introduktion och förberedelse

Citronkräm lagad av äggulor, grädde, mjölk, socker och maizena smaksatt med rivet citronskal och färskpressad citron.

Serveringsförslag

Varianter

  • En variant på citronkräm är lemon curd.
  • Maizena kan uteslutas eller bytas mot vetemjöl.

Kan förberedas

Citronkräm kan förberedas och förvaras i kylen någon dag innan. Den kan även frysas in och tinas i kyl.

3 dl citronkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 äggulor, M/L
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1/2 citron, 1 msk finrivet skal och 0,25 dl färskpressad saft
  • 100 gram smör

Tillagning

  1. Knäck ägg och spara gärna vitorna till annat i kyl eller frys.
  2. Lägg äggulor i en kastrull med tjock botten.
  3. Skölj och riv skalet av en halv citron eller tills du har 1 msk. Pressa ur saft så du har 0,25 dl.
  4. Rör ihop äggulor, socker, maizena och vispgrädde i en kastrull med tjock botten.
  5. Värm under omrörning tills det börjar tjockna. Det får inte koka upp.
  6. Ta av från värmen och tillsätt smöret och rör medan det smälter. Tillsätt rivet citronskal och pressad citron lite i taget under omrörning.
  7. Sätt tillbaka på plattan och värm under omrörning på lite under högsta värme tills krämen tjocknat likt en tjock majonnäs. OBS den får ej koka upp - då blir det äggröra.
  8. Häll över krämen i en burk, skål eller bunke.
  9. Låt svalna och sätt i kylen eller frys att kallna helt. Det tar ca en timme i kylen eller halvtimme i frys. Den ska stelna till. Stelnar den inte kan den försiktigt värmas om igen.
  10. Hit kan du förbereda och förvara citronkrämen i kylen. Den kan även frysas och tinas i kyl.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-04

Tillbehör och liknande recept: