Citronkräm
Citronkräm lagad av äggulor, grädde, mjölk, socker och maizena smaksatt med rivet citronskal och färskpressad citron.
Tillagning
- Knäck ägg och spara gärna vitorna till annat i kyl eller frys.
- Lägg äggulor i en kastrull med tjock botten.
- Skölj och riv skalet av en halv citron eller tills du har 1 msk. Pressa ur saft så du har 0,25 dl.
- Rör ihop äggulor, socker, maizena och vispgrädde i en kastrull med tjock botten.
- Värm under omrörning tills det börjar tjockna. Det får inte koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt smöret och rör medan det smälter. Tillsätt rivet citronskal och pressad citron lite i taget under omrörning.
- Sätt tillbaka på plattan och värm under omrörning på lite under högsta värme tills krämen tjocknat likt en tjock majonnäs. OBS den får ej koka upp - då blir det äggröra.
- Häll över krämen i en burk, skål eller bunke.
- Låt svalna och sätt i kylen eller frys att kallna helt. Det tar ca en timme i kylen eller halvtimme i frys. Den ska stelna till. Stelnar den inte kan den försiktigt värmas om igen.
- Hit kan du förbereda och förvara citronkrämen i kylen. Den kan även frysas och tinas i kyl.
Serveringsförslag
- Citronkräm passar som fyllning i tårtor och bakverk. Jag hade den i Rice Krispies-tårta.
- Förslag är att använda som fyllning till mandeltårta, rulltårta, bärtårta, jordgubbstårta, midsommartårta och liknande.
- Fyll i bakverk som citronmarängpaj, petits choux, fyllda bullar, sockerbullar, enkel paj, semlor eller bullar.
- Passar att ersätta vaniljkräm som fyllning.
Varianter
- En variant på citronkräm är lemon curd.
- Maizena kan uteslutas eller bytas mot vetemjöl.
Kan förberedas
Citronkräm kan förberedas och förvaras i kylen någon dag innan. Den kan även frysas in och tinas i kyl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal