Jordgubbssylt

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.

Syltsocker kan också användas - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra (som redan finns i syltsockret)

1 liter jordgubbssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg jordgubbar
  • 5 dl socker (5 dl syltsocker kan också användas då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra)
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
  2. Blanda med socker i en gryta.
  3. Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om jordgubbssylten kokar för torrt och bränns.
  4. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och 2 msk socker.
  5. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  6. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar. Ett tips är att värma burkarna fem minuter på 100 grader i ugnen.
  7. Sätt på lock. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur.
  8. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
E-mail
Medel: 3.1 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Sylta, safta och lägg in bär och frukt

Passa på att själv sylta och safta bär samt frukter när de är som finast, nyttigast och billigast. Lägg...

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer