Jordgubbssylt med strösocker

Koka egen jordgubbssylt med strösocker, färska eller frysta jordgubbar samt lite citron.

6 dl jordgubbssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram jordgubbar, frysta eller färska (1 liter färska jordgubbar)
  • 3,5 dl strösocker, 380 gram
  • 1 msk citronsaft eller 1/2 tsk citronsyra
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar sylt)
  • 1/2 tsk pektin eller enligt paket (valfritt för extra tjock sylt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Frysta jordgubbar kan användas direkt från frysen.
  2. Lägg jordgubbarna i en gryta med pressad citron samt vatten.
  3. Koka upp samt koka i 10 minuter under lock. Rör då och då.
  4. Tillsätt socker.
  5. Mosa sönder jordgubbar och socker med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
  6. Koka i 5 minuter på lite över medelvärme.
  7. TJOCKARE SYLT: Blanda pektinpulver med 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  8. HÅLLBAR SYLT: Tillsätt natriumbensoat utrört i ett glas med lite av sylten. Eller enligt paket.
  9. Ta bort skum runt kanterna med en slev.
  10. Fördela jordgubbssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
  11. Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
  12. Förvara i kylskåp. Har du haft i konserveringsmedel och varit noga med rena burkar håller sylten flera månader mörkt och svalt i skafferi eller liknande. Öppnad burk förvaras i kylen.
Till jordgubbssylten behöver du frysta eller färska jordgubbar, pressad citron eller citronsyra, strösocker och lite vatten.
Till jordgubbssylten behöver du frysta eller färska jordgubbar, pressad citron eller citronsyra, strösocker och lite vatten.
Koka upp jordgubbarna med pressad citron eller citronsyra och lite vatten. Frysta bär kokas tills de är tinade. Koka sedan i 5 minuter.
Koka upp jordgubbarna med pressad citron eller citronsyra och lite vatten. Frysta bär kokas tills de är tinade. Koka sedan i 5 minuter.
Du kan koka sylten på färska eller frysta jordgubbar.
Du kan koka sylten på färska eller frysta jordgubbar.
Tillsätt socker.
Tillsätt socker.
Mosa ihop jordgubbar och socker med en potatisstöt.
Mosa ihop jordgubbar och socker med en potatisstöt.
Koka i 5 minuter till. Ta bort skum med en slev.
Koka i 5 minuter till. Ta bort skum med en slev.
Gör gärna ett pektinprov om du vill ha fast sylt. Låt sylt på en assiett kallna och dra en tsk genom för att se om ytan skrynklar sig. Tillsätt annars pektin enligt paket eller flaska.
Gör gärna ett pektinprov om du vill ha fast sylt. Låt sylt på en assiett kallna och dra en tsk genom för att se om ytan skrynklar sig. Tillsätt annars pektin enligt paket eller flaska.
Fördela sylten på rena burkar och sätt på lock direkt.
Fördela sylten på rena burkar och sätt på lock direkt.
Låt jordgubbssylten svalna och ställ sedan i kylen några timmar att stelna.
Låt jordgubbssylten svalna och ställ sedan i kylen några timmar att stelna.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för strösocker kan du koka jordgubbssylt med syltsocker som är lättare att få fastare i konsistensen samt får längre hållbarhet om du önskar det.
  • Du kan även ha i andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber. Eller prova med jordgubbssylt med vattenmelon.
  • En god twist är även att koka med en 1/8 bit vaniljstång och/eller 1/2 kanelstång.

Tips

  • Är du noga med tjockleken på sylten så kontrollera att den stelnar som du vill med pektinprovet. Tillsätt extra pektin och koka sylten till 103-105 grader om du vill vara säker på en fast sylt. Eller koka sylten med syltsocker.
  • Vill du spara sylten länge och ha en hållbar sylt bör du tillsätta konserveringsmedel samt vara extra noga med att använda väl rengjorda burkar och lock.
  • Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Val av jordgubbar

  • Du kan göra sylten på färska eller frysta jordgubbar. Sylten blir billigare med frysta jordgubbar.
  • Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär.
  • Det går även bra att göra på lite övermogna bär eller bär som är lite fula - skär då bort fula delar.

Jordgubbssylt i burk
Nykokt jordgubbssylt är smaskens till yoghurt, tårtar, gröt, flingor och mycket mera.

    E-mail
    Medel: 3.7 (82 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-29

    Tillbehör och liknande: