Jordgubbssylt

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.

Ska du bara ha sylten i kylen och äta upp den inom kort så behövs ej konserveringsmedel som natriumbensoat.

Ska du bara ha den som snabbsylt till exempelvis frukostflingorna eller gröten så tycker jag det inte gör något om den är lite lösare heller så då kan du skippa pektin och citronsyra med och bara ta jordgubbar och socker.

Det gör inget om jordgubbarna inte är så monga - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär. Justera med extra pektin så att du får önskad konsistens - gör pektinprovet - om du tycker det behövs exempelvis vill ha en tjockare sylt.

Istället för vanlig strösocker kan du ta syltsocker - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra - som redan finns i syltsocker.

Vill du ha en hållbar marmelad får du även använda steriliserade burkar och lock.

Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Smaksättningar:

 • 1/4 bit vaniljstång
 • 1,5 kanelstång

1,5 liter jordgubbssylt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 1,2 kg jordgubbar
 • 800 gram strösocker
 • 4 msk citronsaft
 • 1 krm natriumbensoat
 • 1 tsk pektin eller enligt paket

Tillagning

 1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
 2. Blanda med socker och citronsaft i en gryta.
 3. Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka några minuter till 107 grader - sylten ska bli lite genomskinlig och få en skrynklig geléaktig yta.
 4. Extra hållbar sylt: Blanda natriumbensoat, pektin och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
 5. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar. Ett tips är att värma burkarna fem minuter på 100 grader i ugnen.
 6. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur.
 7. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
E-mail
Medel: 3.4 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept