Jordgubbssylt

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.

Ska du bara ha sylten i kylen och äta upp den inom kort så behövs ej konserveringsmedel som natriumbensoat.

Ska du bara ha den som snabbsylt till exempelvis frukostflingorna eller gröten så tycker jag det inte gör något om den är lite lösare heller så då kan du skippa pektin och citronsyra med och bara ta jordgubbar och socker.

Det gör inget om jordgubbarna inte är så monga - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär. Justera med extra pektin så att du får önskad konsistens - gör pektinprovet - om du tycker det behövs exempelvis vill ha en tjockare sylt.

Istället för vanlig strösocker kan du ta syltsocker - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra - som redan finns i syltsocker.

Vill du ha en hållbar marmelad får du även använda steriliserade burkar och lock.

Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Smaksättningar:

 • 1/4 bit vaniljstång
 • 1,5 kanelstång

1,5 liter jordgubbssylt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 1,2 kg jordgubbar
 • 800 gram strösocker
 • 4 msk citronsaft
 • 1 krm natriumbensoat
 • 1 tsk pektin eller enligt paket

Tillagning

 1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
 2. Blanda med socker och citronsaft i en gryta.
 3. Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka några minuter till 107 grader - sylten ska bli lite genomskinlig och få en skrynklig geléaktig yta.
 4. Extra hållbar sylt: Blanda natriumbensoat, pektin och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
 5. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar. Ett tips är att värma burkarna fem minuter på 100 grader i ugnen.
 6. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur.
 7. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
E-mail
Medel: 3.4 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer