Jordgubbssylt

Introduktion och förberedelse

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt.

Serveringsförslag

Varianter

  • Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.
  • Tillsätt och koka med en 1/4 bit vaniljstång.
  • Gott är även 1 kanelstång.
  • Eller prova med jordgubbssylt med vattenmelon.

Tips

  • Ska du bara ha sylten i kylen och äta upp den inom kort så behövs ej konserveringsmedel som natriumbensoat.
  • Ska du ha sylten som snabbsylt till exempelvis frukostflingorna eller gröten så tycker jag det inte gör något om den är lite lösare heller så då kan du skippa pektin och citronsyra med och bara ta jordgubbar och socker.
  • Justera med extra pektin så att du får önskad konsistens - gör pektinprovet - om du tycker det behövs exempelvis vill ha en tjockare sylt.
  • Istället för vanlig strösocker kan du ta syltsocker - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra - som redan finns i syltsocker.
  • Vill du ha en hållbar sylt får du även använda steriliserade burkar och lock.
  • Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Val av jordgubbar

  • Du kan göra sylten på färska eller frysta jordgubbar.
  • Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär.
  • Det går även bra att göra på lite övermogna bär eller bär som är lite fula - skär då bort fula delar.

Jordgubbssylt i burk
Nykokt jordgubbssylt är smaskens till yoghurt, tårtar, gröt, flingor och mycket mera.

    1,5 liter jordgubbssylt

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 30 min

    Ingredienser

    • 1,2 kg jordgubbar
    • 800 gram strösocker
    • 4 msk citronsaft
    • 1 krm natriumbensoat
    • 1 tsk pektin eller enligt paket

    Tillagning

    1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
    2. Blanda med socker och citronsaft i en gryta.
    3. Värm och koka upp under omrörning. Koka 10 minuter.
    4. Blanda i pektin och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
    5. Mosa sönder jordgubbarna med en potatisstöt eller mixa med en stavmixer tills du har en sylt med så stora bitar du gillar.
    6. HÅLLBAR SYLT: Tillsätt natriumbensoat utrört i ett glas med lite av sylten. Eller enligt paket. Eller använd syltsocker.
    7. Fördela jordgubbssylten i rena burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner.
    8. Förvara sylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur om du har i natriumbensoat eller gör på syltsocker.
    9. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
    E-mail
    Medel: 3.7 (67 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-01