Jordgubbssylt

Introduktion och förberedelse

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.

Ska du bara ha sylten i kylen och äta upp den inom kort så behövs ej konserveringsmedel som natriumbensoat.

Ska du bara ha den som snabbsylt till exempelvis frukostflingorna eller gröten så tycker jag det inte gör något om den är lite lösare heller så då kan du skippa pektin och citronsyra med och bara ta jordgubbar och socker.

Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär. Justera med extra pektin så att du får önskad konsistens - gör pektinprovet - om du tycker det behövs exempelvis vill ha en tjockare sylt.

Istället för vanlig strösocker kan du ta syltsocker - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra - som redan finns i syltsocker.

Vill du ha en hållbar sylt får du även använda steriliserade burkar och lock.

Blanda gärna jordgubbar med socker och citron i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Jordgubbssylt i burk
Nykokt jordgubbssylt är smaskens till yoghurt, tårtar, gröt, flingor och mycket mera.

Smaksättningar:

  • Tillsätt och koka med en 1/4 bit vaniljstång
  • och/eller en 1,5 kanelstång.

1,5 liter jordgubbssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,2 kg jordgubbar
  • 800 gram strösocker
  • 4 msk citronsaft
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
  2. Blanda med socker och citronsaft i en gryta.
  3. Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka några minuter till 107 grader - sylten ska bli lite genomskinlig och få en skrynklig geléaktig yta.
  4. Extra hållbar sylt: Blanda natriumbensoat, pektin och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  5. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar. Ett tips är att värma burkarna fem minuter på 100 grader i ugnen.
  6. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur.
  7. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept