Jordgubbssylt

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.

Syltsocker kan också användas - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra (som redan finns i syltsockret)

1 liter jordgubbssylt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 1 kg jordgubbar
 • 5 dl socker (5 dl syltsocker kan också användas då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra)
 • 1 krm natriumbensoat
 • 1 tsk pektin eller enligt paket
 • 1 krm citronsyra
 • 2 msk socker

Tillagning

 1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
 2. Blanda med socker i en gryta.
 3. Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om jordgubbssylten kokar för torrt och bränns.
 4. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och 2 msk socker.
 5. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
 6. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar. Ett tips är att värma burkarna fem minuter på 100 grader i ugnen.
 7. Sätt på lock. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur.
 8. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
E-mail
Medel: 3.1 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer