Aprikossylt

Aprikossylt är en lite lösare variant på aprikosmarmelad som passar till frukostgröten eller flingorna.

Sylten lagar du med torkade aprikoser. Öppnad burk förvaras i kylen.

Vill du göra egen aprikosmarmelad istället så tar du mindre vatten 0,5 liter eller till önskad konsistens.

1,5 kg aprikossylt, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 12 tim 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • ca 1 liter vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten. Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  6. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  7. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  8. Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
  9. Förvara aprikossylten svalt.
  10. Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept