Trädgårdsbärssylt

Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också. Du behöver ej använda syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.

Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

ca 1 liter trädgårdsbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl socker eller syltsocker (välj syltsocker om du ska spara sylten länge)
  • 8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bär. Skär stora bär som jordubbar i grova bitar. Kärna ur körsbär.
  2. Lägg i en kastrull med sockret.
  3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären under tiden. Tillsätt ev. kanelstång.
  4. Koka sylten i 5 minuter samt rör då och då.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock om du ska spara sylten länge. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl eller frys.
  6. Trädgårdsbärs sylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är den extra hållbar (flera månader).

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer