Trädgårdsbärssylt

Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också. Du behöver ej använda syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.

Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

Blanda gärna bären med socker och citronsaft dagen innan i en bunke och låt stå i kylen över natten.

1,5 liter trädgårdsbärssylt

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 1 kg blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjortron
 • 800 gram socker eller syltsocker (välj syltsocker om du ska spara sylten länge)
 • 1 kanelstång (valfritt)
 • 3 msk citronsaft

Tillagning

 1. Rensa bär. Skär stora bär som jordubbar i grova bitar. Kärna ur körsbär.
 2. Lägg i en kastrull med socker och citronsaft.
 3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären under tiden. Tillsätt ev. kanelstång.
 4. Koka sylten i cirka 10 minuter samt rör då och då. Sylten ska blir lite genomskinlig och börja geléa sig på ytan. Skumma med en slev. Mät gärna temperaturen som ska vara 107 grader när sylten är klar.
 5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock om du ska spara sylten länge. Sätt burkarna upp och ner att svalna. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl eller frys.
 6. Trädgårdsbärs sylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är den extra hållbar (flera månader). Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer