Plommonsylt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Plommonsylt är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.

Hemgjord sylt är en trevlig present att ge bort.

Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.

Ett till alternativ är att spara några kärnor och krossa dem fint samt tillsätta till plommonmarmeladen. De ger lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.

Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens. Sterilisera gärna burkar och lock för hållbar sylt.

1,5 liter plommonsylt

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 45 min

Ingredienser

 • 1 kg plommon, reine-claude eller mirabeller utan kärnor
 • 800 gram syltsocker eller vanligt socker
 • 2 dl vatten
 • 3 msk citronsaft

Tillagning

 1. Rensa och skölj plommonen.
 2. FIN PLOMMONSYLT UTAN SKAL: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
 3. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
 4. PLOMMONSYLT MED SKAL: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
 5. Dela plommonen och ta ut kärnorna.
 6. Koka plommon med vatten i en tjockbottnad kastrull i 20 minuter på medelvärme tills de kokat sönder. Rör då och då. Späd eventuellt med mera vatten under tiden så det inte kokar torrt.
 7. Tillsätt socker och citronsaft samt koka i 10 minuter till. Sylten ska blir lite genomskinligt och geléaktig på ytan. Kontrollera gärna med en termometer och koka till 107 grader.
 8. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
 9. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
 10. Förvara plommonsylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (39 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.