Plommonsylt
Plommonsylt är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem.
Tillagning
- Rensa och skölj plommonen.
- FIN PLOMMONSYLT UTAN SKAL: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
- Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
- PLOMMONSYLT MED SKAL: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
- Dela plommonen och ta ut kärnorna. Tärna plommonen.
- Koka plommon med vatten i en tjockbottnad kastrull i 20 minuter på medelvärme tills de kokat sönder. Rör då och då. Späd eventuellt med mera vatten under tiden så det inte kokar torrt.
- Tillsätt socker och citronsaft samt koka i 10 minuter till 103-104 grader. Sylten ska blir lite genomskinligt och geléaktig på ytan.
- Skumma med en slev bort skum i kanterna.
- Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna - valfritt om du vill ha en hållbar sylt då locket blir steriliserat av den heta sylten.
- Förvara plommonsylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Sylten passar att servera som vilken sylt som helst.
- Till frukost och mellan mål - lägg några skeda över till frukostflingorna, med granola i frukostbowl, i filen, yoghurt, med kvarg, till gröt osv.
- Till efterrätt, fika eller buffé till pannkakor, ostkaka, mandelmusslor, i rulltårta, tårta eller toppa bitar av sockerkaka med plommonsylt och vispad grädde.
- Hemgjord plommonsylt är också en trevlig present att ge bort.
Med eller utan skal samt kärnor
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Ett till alternativ är att spara några kärnor och krossa dem fint samt tillsätta till plommonmarmeladen. De ger lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Hållbar sylt
- Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
- Sterilisera gärna burkar och lock för hållbar sylt.
- Gör du sylten med vanligt strösocker kan du tillsätta något krm natriumbensoat för extra hållbar sylt. Rör först ut i ett glas med lite av sylten och sedan i resten av sylten på slutet. Mängden socker har också en konserverande verkan.
Tips
Blir sylten för lös med vanligt socker kan du koka den en stund till eller tillsätta extra pektin. Du kan ta några tsk pektinpulver utrört i sylt eller tillsätta ex. en halv flaska flytande pektin. Koka några minuter till och gör pektinprov. Ta en msk sylt och låt svalna på en tallrik i kylen. Dra ett streck genom sylten - rinner den ej ihop igen så kommer den att stelna fint.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal