Plommonsylt

Introduktion och förberedelse

Plommonsylt är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem.

Serveringsförslag

Sylten passar att servera som vilken sylt som helst.

Till frukost och mellan mål - lägg några skeda över till frukostflingorna, med granola i frukostbowl, i filen, yoghurt, med kvarg, till gröt osv.

Till efterrätt, fika eller buffé till pannkakor, ostkaka, mandelmusslor, i rulltårta, tårta eller toppa bitar av sockerkaka med plommonsylt och vispad grädde.

Hemgjord plommonsylt är också en trevlig present att ge bort.

Med eller utan skal samt kärnor

Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.

Ett till alternativ är att spara några kärnor och krossa dem fint samt tillsätta till plommonmarmeladen. De ger lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.

Hållbar sylt med syltsocker

Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens. Sterilisera gärna burkar och lock för hållbar sylt.

1,5 liter plommonsylt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg plommon, reine-claude eller mirabeller
  • 800 gram syltsocker eller vanligt socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa och skölj plommonen.
  2. FIN PLOMMONSYLT UTAN SKAL: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
  3. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
  4. PLOMMONSYLT MED SKAL: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
  5. Dela plommonen och ta ut kärnorna.
  6. Koka plommon med vatten i en tjockbottnad kastrull i 20 minuter på medelvärme tills de kokat sönder. Rör då och då. Späd eventuellt med mera vatten under tiden så det inte kokar torrt.
  7. Tillsätt socker och citronsaft samt koka i 10 minuter till. Sylten ska blir lite genomskinligt och geléaktig på ytan.
  8. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
  9. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna - valfritt om du vill ha en hållbar sylt då locket blir steriliserat av den heta sylten.
  10. Förvara plommonsylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.