Plommonsylt

Plommonsylt är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.

Hemgjord sylt är en trevlig present att ge bort.

Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.

Ett till alternativ är att spara några kärnor och krossa dem fint samt tillsätta till plommonmarmeladen. De ger lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.

Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens. Sterilisera gärna burkar och lock för hållbar sylt.

1,5 liter plommonsylt

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 45 min

Ingredienser

 • 1 kg plommon, reine-claude eller mirabeller utan kärnor
 • 800 gram syltsocker eller vanligt socker
 • 2 dl vatten
 • 3 msk citronsaft

Tillagning

 1. Rensa och skölj plommonen.
 2. FIN PLOMMONSYLT UTAN SKAL: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
 3. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
 4. PLOMMONSYLT MED SKAL: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
 5. Dela plommonen och ta ut kärnorna.
 6. Koka plommon med vatten i en tjockbottnad kastrull i 20 minuter på medelvärme tills de kokat sönder. Rör då och då. Späd eventuellt med mera vatten under tiden så det inte kokar torrt.
 7. Tillsätt socker och citronsaft samt koka i 10 minuter till. Sylten ska blir lite genomskinligt och geléaktig på ytan. Kontrollera gärna med en termometer och koka till 107 grader.
 8. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
 9. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
 10. Förvara plommonsylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (39 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer