Chokladkolaglasyr

Chokladkolaglasyr är en slags smörkräm med kola som grund och fyllig smak av smält choklad och smör.

En kola- och chokladglasyr som är en variant på chokladsmörkräm.

1,2 liter chokladkolaglasyr, till 1-2 tårtor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2,25 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 2 msk sirap, ljus
  • 3,5 dl grädde
  • 400 gram mörk choklad 70% eller 54% chokladknappar
  • 400 gram smör, rumsvarmt

Tillagning

  1. Ta fram smör så det blir rumsvarmt.
  2. Mät upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör om och koka i 10 minuter tills det är ljust brunt. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt försiktigt lite grädde i taget. Det bubblar upp men lägger sig.
  4. Rör och låt koka tills klumpar kokat bort till en slät kolasås. Låt svalna något.
  5. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  6. Slå den varma men inte heta kolasåsen över chokladen.
  7. Rör tills chokladen smält. Om ej chokladen smälter kan man mikra lite försiktigt.
  8. Klicka i mjukt smör lite i taget under omrörning till en jämn glasyr.
  9. Låt stå att svalna och kallna helt.
  10. Nu är glasyren klar att användas. Förvara övertäckt i kylen. Kan även frysas in.
Ingredienser till chokladkolaglasyren: smör, 70% choklad, grädde, socker, vatten och sirap.
Ingredienser till chokladkolaglasyren: smör, 70% choklad, grädde, socker, vatten och sirap.
Kolasås rörs ihop med choklad som får smälta och sedan tillsätts mjukt smör till en jämn glasyr eller kräm.
Kolasås rörs ihop med choklad som får smälta och sedan tillsätts mjukt smör till en jämn glasyr eller kräm.
Kola- och chokladglasyren kan förberedas i god tid och förvaras i kylen till användning.
Kola- och chokladglasyren kan förberedas i god tid och förvaras i kylen till användning.

Serveringsförslag

Val av choklad

  • Du kan välja valfri choklad. Jag tog mörk 70% choklad men mjölkchoklad.
  • 54% chokladknappar, ljus choklad som mjölkchoklad, 34% ljus chokladknappar, fina Valrhona chokladknappar, vit choklad är fler förslag.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-03

Tillbehör och liknande: