Chokladkolaglasyr

Introduktion och förberedelse

Chokladkolaglasyr är en slags smörkräm med kola som grund och fyllig smak av smält choklad och smör.

En kola- och chokladglasyr som är en variant på chokladsmörkräm.

Serveringsförslag

Val av choklad

  • Du kan välja valfri choklad. Jag tog mörk 70% choklad men mjölkchoklad.
  • 54% chokladknappar, ljus choklad som mjölkchoklad, 34% ljus chokladknappar, fina Valrhona chokladknappar, vit choklad är fler förslag.

1,2 liter chokladkolaglasyr, till 1-2 tårtor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2,25 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 2 msk sirap, ljus
  • 3,5 dl grädde
  • 400 gram mörk choklad 70% eller 54% chokladknappar
  • 400 gram smör, rumsvarmt

Tillagning

  1. Ta fram smör så det blir rumsvarmt.
  2. Mät upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör om och koka i 10 minuter tills det är ljust brunt. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt försiktigt lite grädde i taget. Det bubblar upp men lägger sig.
  4. Rör och låt koka tills klumpar kokat bort till en slät kolasås. Låt svalna något.
  5. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
  6. Slå den varma men inte heta kolasåsen över chokladen.
  7. Rör tills chokladen smält. Om ej chokladen smälter kan man mikra lite försiktigt.
  8. Klicka i mjukt smör lite i taget under omrörning till en jämn glasyr.
  9. Låt stå att svalna och kallna helt.
  10. Nu är glasyren klar att användas. Förvara övertäckt i kylen. Kan även frysas in.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-03

Tillbehör och liknande recept: