Chokladkolaglasyr
Chokladkolaglasyr är en slags smörkräm med kola som grund och fyllig smak av smält choklad och smör.
En kola- och chokladglasyr som är en variant på chokladsmörkräm.
Tillagning
- Ta fram smör så det blir rumsvarmt.
- Mät upp socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Rör om och koka i 10 minuter tills det är ljust brunt. Ta av från värmen.
- Tillsätt försiktigt lite grädde i taget. Det bubblar upp men lägger sig.
- Rör och låt koka tills klumpar kokat bort till en slät kolasås. Låt svalna något.
- Hacka chokladen och lägg i en bunke.
- Slå den varma men inte heta kolasåsen över chokladen.
- Rör tills chokladen smält. Om ej chokladen smälter kan man mikra lite försiktigt.
- Klicka i mjukt smör lite i taget under omrörning till en jämn glasyr.
- Låt stå att svalna och kallna helt.
- Nu är glasyren klar att användas. Förvara övertäckt i kylen. Kan även frysas in.
Serveringsförslag
- Passar som fyllning, glasyr och topping till tårtor som chokladtårta i lager, enkel chokladtårta och bakverk.
- Passar även som fyllning till biskvier, eclair och petits choux.
- Eller frosting och glasyr på muffins, cupcakes eller kladdkaka.
Val av choklad
- Du kan välja valfri choklad. Jag tog mörk 70% choklad men mjölkchoklad.
- 54% chokladknappar, ljus choklad som mjölkchoklad, 34% ljus chokladknappar, fina Valrhona chokladknappar, vit choklad är fler förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal