Rabarbercurd

Introduktion och förberedelse

Gör en curd på rabarber! Rabarbercurd är en variant på lemoncurd fast med rabarber i som syrligt inslag istället för den klassiska varianten med citron.

Serveringsförslag

  • Curden blir en slags marmelad blandad med smör du kan bre på som pålägg. God på rostat bröd, scones med the, kex eller skorpor.
  • Rabarbercurden kan också användas som fyllning till bullar som solskensbullar.
  • Eller använd till efterrätt som rabarbergrädde med biscottis och Amaretto.
  • Eller fyll curden i ett stort eller flera små tarteskal. Garnera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär och/eller vinbär. Servera som fika, på buffé, fest som dessert eller efterrätt.

Hållbarhet

Rabarbercurden håller sig inte så länge i kylen - högst 14 dagar - men den kan delas upp i mindre plastburkar och frysas.

Rabarbercurd på rostat bröd
Rabarbercurd är gott på rostat bröd eller som pålägg - en slags blandning av marmelad och smör.

24 portioner, 2 burkar rabarbercurd, 350 gram

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram strimlade rabarber
  • 1/2 dl vatten
  • 3 ägg, normalstora
  • 2 dl strösocker eller florsocker
  • 100 gram smör
  • 1 blad gelatin eller motsvarande pulver

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
  2. Skär smör i tärningar.
  3. Skölj och strimla rabarber. Koka ihop med vatten under lock i 15 minuter i en medelstor kastrull med tjock botten tills rabarbern mjuknat och mosat ihop sig lite. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader i kastrullen.
  4. Vispa ägg och socker med en elvisp tills det är fluffigt några minuter.
  5. Rör i äggblandningen i rabarberröran i kastrullen. Värm försiktigt under omrörning tills det tjocknat. Då ägg- och rabarberblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
  6. När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
  7. Rör ner smöret lite i taget.
  8. Krama ur gelatinbladet och tillsätt samt rör tills gelatinet löst upp sig någon minut.
  9. Häll upp rabarbercurden på rengjorda små glasburkar förslagsvis 2 x 200 gram storlek.
  10. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 29 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-07