Rabarbercurd
Gör en curd på rabarber! Rabarbercurd är en variant på lemoncurd fast med rabarber i som syrligt inslag istället för den klassiska varianten med citron.
Tillagning
- Lägg gelatinbladet i blöt i någon dl kallt vatten i en skål.
- Skär smör i tärningar.
- Skölj och strimla rabarber. Koka ihop med vatten under lock i 15 minuter i en medelstor kastrull med tjock botten tills rabarbern mjuknat och mosat ihop sig lite. Sätt åt sidan att svalna till ca 50-60 grader i kastrullen.
- Vispa ägg och socker med en elvisp tills det är fluffigt några minuter.
- Rör i äggblandningen i rabarberröran i kastrullen. Värm försiktigt under omrörning tills det tjocknat. Då ägg- och rabarberblandningen närmar sig att precis koka upp tjocknar den. Obs ska ej bli för varm och ej koka helt - då spricker den.
- När krämen börjar tjockna ta kastrullen från värmen.
- Rör ner smöret lite i taget.
- Krama ur gelatinbladet och tillsätt samt rör tills gelatinet löst upp sig någon minut.
- Häll upp rabarbercurden på rengjorda små glasburkar förslagsvis 2 x 200 gram storlek.
- Förvara i kylen.
Serveringsförslag
- Curden blir en slags marmelad blandad med smör du kan bre på som pålägg. God på rostat bröd, scones med the, kex eller skorpor.
- Rabarbercurden kan också användas som fyllning till bullar som solskensbullar.
- Eller använd till efterrätt som rabarbergrädde med biscottis och Amaretto.
- Eller fyll curden i ett stort eller flera små tarteskal. Garnera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär och/eller vinbär. Servera som fika, på buffé, fest som dessert eller efterrätt.
Hållbarhet
Rabarbercurden håller sig inte så länge i kylen - högst 14 dagar - men den kan delas upp i mindre plastburkar och frysas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 29 kcal