Mockagrädde
Mockagrädde är hårt vispad grädde smaksatt med lite kaffe.
Tillagning
- Rör ut kaffepulvret i hett vatten under omrörning så att det löser sig i ett glas eller kopp. Låt svalna.
- Vispa under tiden grädden tjock. Mot slutet blandar du socker med vaniljsocker och vispar i det i grädden.
- Vänd och blanda i kaffeblandningen på slutet. Smaka av med socker och kaffe. Låt gärna grädden stå några minuter i kylen och få smak.
- Mockagrädden är klar att användas.
- MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i kall vatten i 10 minuter. Värm 0,5 dl vatten till 50 grader. Ta av från värmen och rör i urkramade gelatinblad så att de löser sig. Tillsätt under vispning till grädden. Mockagrädden stelnar sedan till i kylen när den används som fyllning.
Användning
- Grädden passar som vispad grädde till bakverk och dessert.
- Förslagsvis till kladdkaka, chokladpaj och äppelkaka.
- Som fyllning passar mockagrädde i tårtor med mandelbotten; chokladtårta; marängbotten; bakverk som bakelser med maräng och rulltårtor som chokladrulltårta.
Varianter
- Istället för kaffepulver kan du smaksätta grädden med några msk kaffelikör eller starkt kaffe som espresso.
- En variant som stelnar bättre till fyllning är att blanda i lite smält gelatin - se paket.
- Vidare kan man blanda i 1 dl grovt hackad nötter som hasselnötter eller mandlar.
- Man kan också ha i en tsk kakao.
- Vill du inte ha koffein i grädden så kan du ta decaf kaffepulver eller espresso utan koffein.
Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal