Mockagrädde

Introduktion och förberedelse för tillagning

Mockagrädde är hårt vispad grädde smaksatt med lite kaffe.

Istället för kaffepulver kan du smaksätta grädden med några msk kaffelikör eller starkt kaffe som espresso.

Grädden passar som vispad grädde till bakverk och dessert. Förslagsvis till kladdkaka, chokladpaj och äppelkaka. Som fyllning passar mockagrädde i tårtor med mandelbotten; chokladtårta; marängbotten; bakverk som bakelser med maräng och rulltårtor som chokladrulltårta.

Varianter

  • En variant som stelnar bättre till fyllning är att blanda i lite smält gelatin.
  • Vidare kan man blanda i 1 dl grovt hackad nötter som hasselnötter eller mandlar.
  • Man kan också ha i en tsk kakao.
  • Vill du inte ha koffein i grädden så kan du ta decaf kaffepulver eller espresso utan koffein.

ca 4 dl vispad mockagrädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 msk vatten
  • 1 msk kaffepulver
  • 4 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • MED GELATIN: 2 gelatinblad

Tillagning

  1. Rör ut kaffepulvret i hett vatten under omrörning så att det löser sig i ett glas eller kopp. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden grädden tjock. Mot slutet blandar du socker med vaniljsocker och vispar i det i grädden.
  3. Vänd och blanda i kaffeblandningen på slutet. Smaka av med socker och kaffe. Låt gärna grädden stå några minuter i kylen och få smak.
  4. Mockagrädden är klar att användas.
  5. MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i kall vatten i 10 minuter. Värm 0,5 dl vatten till 50 grader. Ta av från värmen och rör i urkramade gelatinblad så att de löser sig. Tillsätt under vispning till grädden. Mockagrädden stelnar sedan till i kylen när den används som fyllning.
E-mail
Medel: 3 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.