ca 4 dl vispad mockagrädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 msk vatten
  • 1 msk kaffepulver
  • 4 msk florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • MED GELATIN: 2 gelatinblad

Tillagning

  1. Rör ut kaffepulvret i hett vatten under omrörning så att det löser sig i ett glas eller kopp. Låt svalna.
  2. Vispa under tiden grädden tjock. Mot slutet blandar du socker med vaniljsocker och vispar i det i grädden.
  3. Vänd och blanda i kaffeblandningen på slutet. Smaka av med socker och kaffe. Låt gärna grädden stå några minuter i kylen och få smak.
  4. Mockagrädden är klar att användas.
  5. MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i kall vatten i 10 minuter. Värm 0,5 dl vatten till 50 grader. Ta av från värmen och rör i urkramade gelatinblad så att de löser sig. Tillsätt under vispning till grädden. Mockagrädden stelnar sedan till i kylen när den används som fyllning.

Användning

Varianter

  • Istället för kaffepulver kan du smaksätta grädden med några msk kaffelikör eller starkt kaffe som espresso.
  • En variant som stelnar bättre till fyllning är att blanda i lite smält gelatin - se paket.
  • Vidare kan man blanda i 1 dl grovt hackad nötter som hasselnötter eller mandlar.
  • Man kan också ha i en tsk kakao.
  • Vill du inte ha koffein i grädden så kan du ta decaf kaffepulver eller espresso utan koffein.
E-mail
Medel: 3.5 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-15

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer