Rabarbersylt
Introduktion och förberedelse
Rabarbersylt är lätt och gott att laga med strimlad rabarber och socker. Jag brukar även ha i lite citron men det är valfritt.
Serveringsförslag
Sylten är god som vanlig sylt till pannkakor, gröt, flingor med mera. God att blanda i fil eller yoghurt.
Hållbarhet
- Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel, citronsyra och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader.
- Sylt med vanligt strösocker håller sig minst någon vecka i kylen.
- Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Tips
- Om du kokat sylten med strösocker och vill du ha en fastare sylt kan du använda potatismjöl för att få sylten att tjockna.
- Har du tid kan du gärna blanda strimlad rabarber med socker och lite citron dagen innan och ställ i kylen över natten. Koka sedan sylten dagen efter.
Tillagning
- Ansa och skala rabarbern om den är grov.
- Strimla den i små bitar ca 0,5 cm stora.
- Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret samt ev. citronsaft.
- Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i cirka 7 minuter. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan.
- Om du använt strösocker och vill ha en fastare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat.
- Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal