Rabarbersylt

Introduktion och förberedelse

Rabarbersylt är lätt och gott att laga med strimlad rabarber och socker. Jag brukar även ha i lite citron men det är valfritt. 

Hållbarhet

  • Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen. 
  • Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
  • Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader.

Tips

  • Vill du ha en fastare sylt kan du använda potatismjöl för att få sylten att tjockna. Pektin, maizena eller syltsocker är fler förslag.
  • Har du tid kan du gärna blanda strimlad rabarber med socker och lite citron dagen innan och ställ i kylen över natten.
 

1,5 liter rabarbersylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 kg rabarber, rensad och strimlad
  • 800 gram strösocker eller syltsocker
  • 4 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (valfritt för en fastare sylt)

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Strimla den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret samt citronsaft.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i cirka 7 minuter. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan.
  5. Om du vill ha en fastare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda syltsocker, pektin eller maizena.
  6. Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd dem upp och ner. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-06-18

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...