Rabarbersylt

Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader (svalt och mörkt). Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.

Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt. 

Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. Eller använd syltsocker som redan innehåller pektin. 

1 liter rabarbersylt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 7 min
 • Klart på: 12 min

Ingredienser

 • 1,2 liter rabarber, strimlad i bitar ca 10-12 medelstora stjälkar
 • 3 dl strösocker eller syltsocker
 • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (valfritt om du använder vanligt socker)

Tillagning

 1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
 2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
 3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret.
 4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 7 minuter.
 5. Om du vill ha en tjockare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda pektin eller maizena.
 6. Häll upp rabarbersylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock eller häll upp i en skål och täck med plastfolie. Håller i kylen minst en vecka (utan syltsocker). Eller om du kokat med syltsocker och förvarar sylten i burk kan du ha den i svalt utrymmme upp till flera månader.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer