Rabarbersylt

Introduktion och förberedelse

Rabarbersylt är lätt och gott att laga med strimlad rabarber och socker. Jag brukar även ha i lite citron men det är valfritt. 

Serveringsförslag

Sylten är god som vanlig sylt till pannkakor, gröt, flingor med mera. God att blanda i fil eller yoghurt. 

Hållbarhet

  • Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel, citronsyra och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader.
  • Sylt med vanligt strösocker håller sig minst någon vecka i kylen. 
  • Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.

Tips

  • Om du kokat sylten med strösocker och vill du ha en fastare sylt kan du använda potatismjöl för att få sylten att tjockna. 
  • Har du tid kan du gärna blanda strimlad rabarber med socker och lite citron dagen innan och ställ i kylen över natten. Koka sedan sylten dagen efter. 
Till sylten behöver du rabarber samt syltsocker. Använder du strösocker kan du även ha i citron.
Till sylten behöver du rabarber samt syltsocker. Använder du strösocker kan du även ha i citron.
Ansa och strimla rabarbern och lägg i en tjockbottnad kastrull.
Ansa och strimla rabarbern och lägg i en tjockbottnad kastrull. Pressa ev. citron.
Tillsätt syltsocker eller strösocker samt citron.
Tillsätt syltsocker eller strösocker samt citron.
Koka och rör då och då i ca 7 minuter tills rabarbern kokat sönder.
Koka och rör då och då i ca 7 minuter tills rabarbern kokat sönder.
Fördela i rena glasburkar samt låt svalna.
Fördela i rena glasburkar samt låt svalna.
När sylten svalnat så stelnar den något. Om du använt strösocker och vill ha fastare sylt så kan du tillsätta potatismjöl.
När sylten svalnat så stelnar den något. Om du använt strösocker och vill ha fastare sylt så kan du tillsätta potatismjöl.
Sylten är god som vanlig sylt till pannkakor, gröt, flingor med mera. 
Sylten är god som vanlig sylt till pannkakor, gröt, flingor med mera. 

1,5 liter rabarbersylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 kg rabarber, rensad och strimlad
  • 800 gram syltsocker eller vanligt strösocker
  • 4 msk citronsaft (om du använder strösocker)
  • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (för en fastare sylt om du använder strösocker)

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Strimla den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret samt ev. citronsaft.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i cirka 7 minuter. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan.
  5. Om du använt strösocker och vill ha en fastare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat.
  6. Häll upp den varma sylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-08-14

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...