Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga.
Tillagning
- Ansa och skala rabarbern om den är grov.
- Strimla den i små bitar ca 0,5 cm stora.
- Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret samt citronsaft.
- Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i cirka 7 minuter. Mät med en termometer. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléaktig på ytan.
- Om du vill ha en riktigt tjock och fast sylt sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda pektin eller maizena. Sylten tjocknar även när den kallnat.
- Häll upp rabarbersylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd dem upp och ner. Låt svalna och förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Hållbarhet
- Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader (svalt och mörkt).
- Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
- Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Tips
- Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. Eller använd syltsocker som redan innehåller pektin.
- Strimla gärna rabarber och blanda med socker och citron dagen innan och ställ i kylen över natten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal