Rabarbersylt

Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge ex. flera månader (svalt och mörkt). Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.

Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt. 

Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. Eller använd syltsocker som redan innehåller pektin. 

1 liter rabarbersylt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 7 min
 • Klart på: 12 min

Ingredienser

 • 1,2 liter rabarber, strimlad i bitar ca 10-12 medelstora stjälkar
 • 3 dl strösocker eller syltsocker
 • 2 msk potatismjöl utrört i 4 msk vatten (valfritt om du använder vanligt socker)

Tillagning

 1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
 2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
 3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt sockret.
 4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 7 minuter.
 5. Om du vill ha en tjockare sylt så blandar du potatismjöl med kallt vatten i ett glas och rör i det samt värmer upp under omrörning tills sylten tjocknat. Du kan också använda pektin eller maizena.
 6. Häll upp rabarbersylten i väl rengjorda burkar och sätt på lock eller häll upp i en skål och täck med plastfolie. Håller i kylen minst en vecka (utan syltsocker). Eller om du kokat med syltsocker och förvarar sylten i burk kan du ha den i svalt utrymmme upp till flera månader.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer