Vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Vaniljkräm med vaniljstång, mjölk, lite maizena och äggulor.

God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, kanelbullar, munkar, wienerbröd, bakverk samt tårtor.

  • Krämen kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Prinsesstårta, semlor eller Napoleonbakelser eller som tillbehör likt vaniljsås till paj som äppelpaj.
  • En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på.
  • Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären likt tartletter. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.

Varianter

  • Tillsätter du 1 msk kakaopulver får du chokladkräm.
  • Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås.
  • Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk av strösockret med 1,5 msk vaniljsocker.
  • Du kan även byta en dl av mjölken mot grädde.

Vegan vaniljkräm

Blanda en delad och urskrapad 1/2 vaniljstång blandad med 3 msk majsstärkelse, 0,5 dl strösocker, 1,5 dl havremjölk och 1,5 dl havregrädde i en tjockbottnad kastrull.

Värm under omrörning tills den tjocknar till en kräm. Häll över i en skål och låt svalna. Ta upp vaniljen. Låt kallna och förvara i kylen. Blir ca 3 dl.

Hållbarhet

Vaniljkrämen kan förberedas dagen eller några timmar innan och förvaras kyld. Räkna med att den håller högst två dygn i kylskåp.

Förvara även det du använt att laga krämen med - som en tårta - i kylen.

3 dl vaniljkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
  • 1/4 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • Chokladkräm: tillsätt och rör ut kakaopulvret tillsammans med sockret i början av receptet.

Tillagning

  1. Skär ut en fjärdedel av en vaniljstång. Dela den på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
  2. Tillsätt mjölk och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så mjölken inte kokar över. Sätt åt sidan.
  3. Förbered ett vattenbad ex. en stor bred panna med höga kanter där du kokar upp vatten. Låt koka på låg värme.
  4. Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller plastbunke.
  5. Sätt bunken med äggulorna och maizenablandningen i vattenbadet och vispa i den heta mjölken lite i taget.
  6. Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka. Det kan ta några minuter men beroende på kärl du använder men rätt var det är så tjocknar den.
  7. Tillsätt smöret och sätt åt sidan att svalna. Då tjocknar den ytterligare lite.
  8. När krämen har kallnat är den klar att användas. Förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 63 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.