Vaniljkräm med vaniljstång

Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk osv. Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj. 

Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk socker med vaniljsocker.

3 dl vaniljkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den halverade vaniljstången också.
  2. Tillsätt mjölk, socker och maizena.
  3. Vispa i äggulor.
  4. Förbered ett vattenbad med kallt vatten ex. i köksvasken eller en stor bunke eller panna med höga kanter.
  5. Sjud krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka.
  6. Tillsätt smöret och lägg gärna på ett lock och låt kallna i vattenbadet.
  7. När krämen har kallnat är den klar att användas.
E-mail
Medel: 4.4 (25 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer