Vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk, pajer osv. Tillsätter du 1 msk kakaopulver får du chokladkräm.

Kolla in min film på Youtube hur du lagar vaniljkräm.

Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj.

En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på.

Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.

Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk av strösockret med 1,5 msk vaniljsocker. Du kan även byta en dl av mjölken mot grädde.

Vaniljkrämen förvaras kyld och det är svårt att säga hur länge den håller sig fin. Räkna med att den håller 2 dygn högst i kylskåp. Gör helst ny till då du ska ha den. Förvara även det du använt krämen till ex. en tårta i kylen (om det inte serveras förstås).

3 dl vaniljkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
  • 1/4 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 msk smör
  • Chokladkräm: tillsätt och rör ut kakaopulvret tillsammans med sockret i början av receptet.

Tillagning

  1. Skär ut en fjärdedel av en vaniljstång. Dela den på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
  2. Tillsätt mjölk och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så mjölken inte kokar över. Sätt åt sidan.
  3. Förbered ett vattenbad ex. en stor bred panna med höga kanter där du kokar upp vatten. Låt koka på låg värme.
  4. Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller plastbunke.
  5. Sätt bunken med äggulorna och maizenablandningen i vattenbadet och vispa i den heta mjölken lite i taget.
  6. Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka. Det kan ta några minuter men beroende på kärl du använder men rätt var det är så tjocknar den.
  7. Tillsätt smöret och sätt åt sidan att svalna. Då tjocknar den ytterligare lite.
  8. När krämen har kallnat är den klar att användas. Förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (64 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 63 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.