Vaniljkräm

Vaniljkräm med vaniljstång, maizena och äggulor. God hemlagad kräm med smak av vaniljstång att använda till fyllning av bullar, tårtor, wienerbröd, bakverk, pajer osv. Tillsätter du 1 msk kakaopulver får du chokladkräm.

Kolla in min film på Youtube hur du lagar vaniljkräm.

Om du spär den med mer mjölk eller grädde får du en god vaniljsås. Den kan också blandas med vispad grädde för fyllning i ex. Princesstårta och Napoleonbakelser eller som tillbehör till paj som äppelpaj.

En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på.

Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.

Istället för vaniljstång kan du ta några droppar vaniljessens eller ersätta 2 msk av strösockret med 1,5 msk vaniljsocker. Du kan även byta en dl av mjölken mot grädde.

Vaniljkrämen förvaras kyld och det är svårt att säga hur länge den håller sig fin. Räkna med att den håller 2 dygn högst i kylskåp. Gör helst ny till då du ska ha den. Förvara även det du använt krämen till ex. en tårta i kylen (om det inte serveras förstås).

3 dl vaniljkräm

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 2,5 dl mjölk, röd standard mjölk
 • 1/4 vaniljstång
 • 3 äggulor
 • 4 msk strösocker
 • 2 msk maizena majsstärkelse
 • 1 msk smör
 • Chokladkräm: tillsätt och rör ut kakaopulvret tillsammans med sockret i början av receptet.

Tillagning

 1. Skär ut en fjärdedel av en vaniljstång. Dela den på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade vaniljstången också.
 2. Tillsätt mjölk och socker. Koka upp och rör då och då. Akta så mjölken inte kokar över. Sätt åt sidan.
 3. Förbered ett vattenbad ex. en stor bred panna med höga kanter där du kokar upp vatten. Låt koka på låg värme.
 4. Vispa ihop äggulor och maizena i en rostfri skål eller plastbunke.
 5. Sätt bunken med äggulorna och maizenablandningen i vattenbadet och vispa i den heta mjölken lite i taget.
 6. Värm krämblandningen under omrörning tills den precis tjocknar. Ta av från värmen. Vaniljkrämen ska ej koka. Det kan ta några minuter men beroende på kärl du använder men rätt var det är så tjocknar den.
 7. Tillsätt smöret och sätt åt sidan att svalna. Då tjocknar den ytterligare lite.
 8. När krämen har kallnat är den klar att användas. Förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (54 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer