Rulltårta med äppel- och vaniljfyllning

Introduktion och förberedelse

Rulltårta fylld med krämig vaniljkräm, äppelmarmelad samt kanel.

En variant på vanlig rulltårta.

Serveringsförslag

God till fika, kafferep, kakfat, utflykt, fest eller vardags.

Förberedelse

  • Gör först äppelmarmelad. Det går också bra med köpt eller hemgjort äppelmos.
  • Vidare behöver du köpt eller hemgjord vaniljkräm. En enkel vaniljkräm till denna rulltårta kan du göra av 2 dl mjölk och 35 gram marsan vaniljkrämspulver.

Framförhållning

  • Rulltårtan ska stå minst 3 timmar eller över natten i kylen och bli fast och saftig tycker jag.
  • Färdig rulltårta kan även frysas in hel eller i bitar med bakplåtspapper mellan.

Rulltårtsbakelser

Du kan toppa varje skiva rulltårta med en klick eller spritsad vispad grädde; några färska bär som delade jordgubbar, hallon och/eller blåbär samt citronmeliss. Då får du en festlig variant till tårta och bakelse till fest, midsommar, kakbuffé, fika eller buffé.

Varianter

Du kan göra en enklare variant på äppelrulltårta med enbart äppelmos.

15 bitar rulltårta med äppel- och vaniljfyllning

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim 15 min
  • Klart på: 4 tim 35 min

Ingredienser

  • 3 ägg M/L
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl strösocker att rulla in rulltårtsbottnen i
  • FYLLNING: 2 dl äppelmarmelad eller äppelmos
  • 2 dl lös vaniljkräm
  • 1 tsk kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna med höga kanter.
  3. Vispa ägg, strösocker samt vaniljsocker luftigt i 5 minuter.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vänd ner mjölblandningen samt tillsätt mjölken till äggvispet. Sikta gärna ner mjölet så det inte blir klumpar. Rör ihop till en smet utan klumpar.
  6. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
  7. Grädda sockerkaksbottnen gyllenbrun i 5 minuter i mitten av ugnen.
  8. Ta ut och strö ett tunt lager strösocker ovanpå sockerkaksbottnen medan den ännu är varm.
  9. Lägg ett bakplåtspapper över bottnen. Placera en plåt med låga kanter eller ett ugnsgaller över. Vänd runt så att bottnen hamnar upp och ner. Ta bort den varma plåten. Använd grytvantar så du ej bränner dig.
  10. Låt bottnen svalna helt.
  11. Pensla bakplåtspappret med lite vatten. Låt stå 5 minuter. Dra försiktigt bort pappret du bakat bottnen på.
  12. FYLLNING: Bred ut vaniljkräm.
  13. Bred ut ett lager äppelmarmelad.
  14. Pudra över ett jämnt lager kanel.
  15. MONTERING: Rulla försiktigt ihop rulltårtan till en rulle från ena långsidan. Vik runt bakplåtspappret och forma till rullen så hårt det går utan att fyllningen pöser ut på sidorna eller bottnen går sönder. Slå in i plastfolie.
  16. Placera rulltårtan med skarven nedåt på ett fat eller skärbräda.
  17. Låt stå i kylen att safta till sig och sätta sig i minst 3 timmar eller i kylen över natten.
  18. Skär upp rulltårtan i 1,5 - 2 cm breda skivor till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-21

Tillbehör och liknande recept:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...