Körsbärssylt

Introduktion och förberedelse

Koka egen körsbärssylt - gott och enkelt med vanligt strösocker eller syltsocker samt körsbär, moreller eller klarbär.

Sylten passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, plättar, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.

Pektin är valfritt men ger en lite fastare sylt. Finns som pulver och flytande. Blandar du ut körsbären med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.

Välj rätt körsbär

I stort finns det två typer av körsbär: surkörsbär och sötkörsbär. Surkörsbär är de små röda till svarta körsbären som är vanligast och jag använt till mitt recept på körsbärssylt nedan. Trots namnet "surkörsbär" är de söta när de är mogna. Till samma grupp hör även klarbär och moreller.

Sedan finns det sötkörsbär som är de stora söta körsbären typ bigarråer - ofta gulröda - de är ej så goda att koka sylt på då man vill ha lite syra från bären med. Jag har inte provat dock.

Tips på att kärna ur körsbär

Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna. Man kan ha plasthandskar på sig så slipper man få röda händer.

Med syltsocker

Du kan koka sylten med syltsocker som så får du en hållbar sylt med bra konsistens direkt. Innehåller pektin och konserveringsmedel.

Behövs konserveringsmedel?

Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter (eller använd syltsocker som har detta) om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.

Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.

Sterilisera gärna burkar och lock för en extra hållbar sylt.

Körsbärssylt i burk
Klassisk körsbärssylt är lätt och gott att koka själv. Speciellt om du har ett körsbärsträd att plocka från.

Med vanilj

Gott är att smaksätta körsbärssylten med vaniljstång - ta ca 5 cm vaniljstång - du delar och skrapar ur samt kokar med sylten eller tillsätt någon tsk vaniljsocker eller droppa vaniljessens.

Med rom

En variant är att smaksätta körsbärssylten med rom. Blanda då i 2 msk mörk lagrad rom i på slutet när du kokar sylten.

1,5 liter körsbärssylt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 liter färska körsbär, klarbär eller moreller, ca 1,2 kg bär. Eller 2x500 gram frysta körsbär (2 paket)
  • 0,4 dl vatten
  • 800 gram strösocker eller syltsocker - skippa då pektin och natriumbensoat samt citronsyra
  • 2 tsk pektin
  • 2 krm citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa och skölj bären.
  2. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Man kan också pilla ut kärnor för hand med hjälp av en skalkniv.
  3. Lägg de urkärnade bären med strösocker eller syltsocker samt citronsaft i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i cirka 10 minuter. Sylten blir lite lätt genomskinlig och geléar sig på ytan när den kokar. Skumma med en slev.
  4. EXTRA HÅLLBAR SYLT UTAN SYLTSOCKER: Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
  5. Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Sätt upp och ner och låt svalna.
  6. Förvara körsbärssylten svalt och mörkt.
  7. Öppnad burk sylt förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (56 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.