Körsbärssylt
Introduktion och förberedelse
Koka egen körsbärssylt - gott och enkelt med vanligt strösocker eller syltsocker samt körsbär, moreller eller klarbär.
Serveringsförslag
Sylten passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, plättar, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Tips
- Pektin är valfritt men ger en lite fastare sylt. Finns som pulver och flytande.
- Blandar du ut körsbären med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Val av körsbär
- I stort finns det två typer av körsbär: surkörsbär och sötkörsbär. Surkörsbär är de små röda till svarta körsbären som är vanligast och jag använt till mitt recept på körsbärssylt nedan. Trots namnet "surkörsbär" är de söta när de är mogna. Till samma grupp hör även klarbär och moreller.
- Sedan finns det sötkörsbär som är de stora söta körsbären typ bigarråer - ofta gulröda - de är ej så goda att koka sylt på då man vill ha lite syra från bären med. Jag har inte provat dock.
Tips på att kärna ur körsbär
Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna. Man kan ha plasthandskar på sig så slipper man få röda händer.
Koka hela bär
Kokar du hela bär och sedan tänkt passera bort kärnor och skal så kan sylten bli rätt lös - tillsätt extra pektin. Gör pektinprov. Eller plocka upp kärnorna för hand och lämna skalen. Koka vidare och gör pektinprov.
Med syltsocker
Du kan koka sylten med syltsocker som så får du en hållbar sylt med bra konsistens direkt. Innehåller pektin och konserveringsmedel.
Behövs konserveringsmedel?
- Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter (eller använd syltsocker som har detta) om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
- Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
- Sterilisera gärna burkar och lock för en extra hållbar sylt.

Med vanilj
Gott är att smaksätta körsbärssylten med vaniljstång - ta ca 5 cm vaniljstång - du delar och skrapar ur samt kokar med sylten eller tillsätt någon tsk vaniljsocker eller droppa vaniljessens.
Med rom
En variant är att smaksätta körsbärssylten med rom. Blanda då i 2 msk mörk lagrad rom i på slutet när du kokar sylten.
Tillagning
- Rensa och skölj bären.
- Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Man kan också pilla ut kärnor för hand med hjälp av en skalkniv.
- Lägg de urkärnade bären med strösocker eller syltsocker samt citronsaft i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i cirka 10 minuter. Sylten blir lite lätt genomskinlig och geléar sig på ytan när den kokar. Skumma med en slev.
- EXTRA HÅLLBAR SYLT UTAN SYLTSOCKER: Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
- Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Sätt upp och ner och låt svalna.
- Förvara körsbärssylten svalt och mörkt.
- Öppnad burk sylt förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal