Körsbärssylt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka egen körsbärssylt - gott och enkelt med socker eller syltsocker och körsbär, moreller eller klarbär. Sylten passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, plättar, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.

Pektin är valfritt men ger en lite fastare sylt. Finns som pulver och flytande. Blandar du ut körsbären med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.

Välj rätt körsbär

I stort finns det två typer av körsbär: surkörsbär och sötkörsbär. Surkörsbär är de små röda till svarta körsbären som är vanligast och jag använder till körsbärssylten nedan. Trots namnet är rätt söta när de är mogna. Till dem hör även klarbär och moreller.

Sedan finns det sötkörsbär som är de stora söta körsbären typ bigarråer - ofta gulröda - de är ej så goda att koka sylt på - jag har inte provat dock.

Med syltsocker:

Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.

Tips på att kärna ur:

Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna.

Behövs konserveringsmedel?

Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter (eller använd syltsocker som har detta) om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge. Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.

Sterilisera gärna burkar och lock för en extra hållbar sylt.

1,5 liter körsbärssylt

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 2 liter färska körsbär, klarbär eller moreller, ca 1,2 kg bär. Eller 2x500 gram frysta körsbär (2 paket)
 • 0,4 dl vatten
 • 800 gram strösocker eller syltsocker - skippa då pektin och natriumbensoat samt citronsyra
 • 2 tsk pektin
 • 2 krm citronsyra
 • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)
 • 3 msk citronsaft

Tillagning

 1. Rensa och skölj bären.
 2. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Man kan också pilla ut kärnor för hand med hjälp av en skalkniv.
 3. Lägg de urkärnade bären med sockret och citronsaft i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i cirka 10 minuter. Sylten blir lite lätt genomskinlig och geléar sig på ytan när den kokar. Skumma med en slev. Mät gärna temperaturen med en termometer som ska vara 107 grader när sylten är klar.
 4. Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
 5. Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Sätt upp och ner och låt svalna.
 6. Förvara körsbärssylten svalt och mörkt.
 7. Öppnad burk sylt förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (45 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.