Körsbärssylt med strösocker
Koka egen körsbärssylt av körsbär, moreller eller klarbär samt strösocker, citron och pektin.
Tillagning
- Rensa och skölj bären.
- Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare eller pilla ut kärnor för hand med hjälp av en skalkniv.
- Lägg de urkärnade bären i en kastrull och tillsätt vatten samt pressad citron.
- Koka körsbären under lock i 10 minuter.
- Mosa bären med en potatisstöt.
- Tillsätt strösocker. Rör om och koka upp. Koka i ytterligare 5 minuter på lite under max värme. Rör då och då. Koka till 105 grader om du vill vara noggrann.
- PEKTINPROV: Ta en tsk sylt och lägg på en assiette. Ställ i frysen i 5 minuter. Ta ut och dra ett streck genom sylten. Är den fast och skrynklar sig på ytan samt ej flyter ihop igen kommer sylten att stelna fint. Sylten stelnar ytterligare när den stått och kallnat i kylen något dygn. Hur fast sylt man vill ha är en smaksak. Jag tillsatte lite extra flytande pektin och kokade i 2 minuter till då jag ville ha en extra fast sylt.
- EXTRA HÅLLBAR SYLT: Ta upp lite av sylten i ett glas och blanda ut natriumbensoat. Tillsätt och rör ut i sylten samt koka i 1 minut till.
- Fördela sylten på rena syltburkar och förslut med lock. Låt svalna.
- Förvara körsbärssylten svalt och mörkt - gärna i kylskåp.
- Öppnad burk sylt förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Körsbärssylt är gott som sylt till det mesta.
- God till frukost blandad med fil, yoghurt, till flingor, müsli eller gröt.
- Servera till ostkaka med grädde, pannkakor, våfflor, plättar, vaniljglass, pannacotta, fryst cheesecake eller crème brulée.
- Passar som fyllning i pannkakstårta, körsbärsgrottor eller som tårtfyllning med mera.
- Passar även som pålägg till rostbröd, scones, frukost och fika samt till ostbrickan.
Tips
- Gör pektinprov. Pektin är valfritt att tillsätta men ger en lite fastare sylt. Finns som pulver och flytande.
- Blandar du ut körsbären med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Val av körsbär
- I stort finns det två typer av körsbär: surkörsbär och sötkörsbär. Surkörsbär är de små röda till svarta körsbären som är vanligast och jag använt till mitt recept på körsbärssylt nedan. Trots namnet "surkörsbär" är de söta när de är mogna. Till samma grupp hör även klarbär och moreller.
- Sedan finns det sötkörsbär som är de stora söta körsbären typ bigarråer - ofta gulröda - de är ej så goda att koka sylt på då man vill ha lite syra från bären med. Jag har inte provat dock.
Tips på att kärna ur körsbär
Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna. Man kan ha plasthandskar på sig så slipper man få röda händer.
Med syltsocker
Du kan koka körsbärssylt med syltsocker istället för strösocker. Då får du en hållbar sylt med bra konsistens direkt då syltsocker innehåller pektin och konserveringsmedel.
Behövs konserveringsmedel?
- Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter (eller använd syltsocker som har detta) om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
- Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
- Sterilisera gärna burkar och lock för en extra hållbar sylt.
Med vanilj
Gott är att smaksätta körsbärssylten med vaniljstång - ta ca 2,5 cm vaniljstång - du delar och skrapar ur samt kokar med sylten eller tillsätt någon tsk vaniljsocker eller droppa vaniljessens.
Med rom
En variant är att smaksätta körsbärssylten med rom. Blanda då i 1 msk mörk lagrad rom i på slutet när du kokar sylten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal