Blåbärssylt

Introduktion och förberedelse

Koka egen blåbärssylt med syltsocker eller vanligt socker. En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord sylt med färska eller frysta blåbär.

Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.

Använd syltsocker om du vill vara säker på att få en tjockare sylt. I nedan recept blir det 5 dl syltsocker (skippa då natriumbensoat, pektin och citronsyra).

1,5 liter blåbärssylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg blåbär
  • 800 gram strösocker
  • 4 msk citronsaft
  • 3 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa bär och blanda med socker och citronsaft samt vatten i en gryta.
  2. Värm under omrörning och koka i 5-10 minuter tills sylten börjar blir genomskinlig och skrynkla ihop sig till en geléaktig yta.
  3. Extra hållbar sylt: Blanda natriumbensoat, pektin och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  4. Häll upp blåbärssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar (100 grader i ugnen).
  5. Sätt på lock. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
  6. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt flera månader.
  7. Öppnad burk blåbärssylt förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.