Blåbärssylt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka egen blåbärssylt med syltsocker eller vanligt socker. En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord sylt med färska eller frysta blåbär.

Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.

Använd syltsocker om du vill vara säker på att få en tjockare sylt. I nedan recept blir det 5 dl syltsocker (skippa då natriumbensoat, pektin och citronsyra).

1,5 liter blåbärssylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg blåbär
  • 800 gram strösocker
  • 4 msk citronsaft
  • 3 dl vatten
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa bär och blanda med socker och citronsaft samt vatten i en gryta.
  2. Värm under omrörning och koka i 5-10 minuter till 107 grader eller tills sylten börjar blir genomskinlig och skrynkla ihop sig till en geléaktig yta.
  3. Extra hållbar sylt: Blanda natriumbensoat, pektin och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  4. Häll upp blåbärssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar (100 grader i ugnen).
  5. Sätt på lock. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
  6. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt flera månader.
  7. Öppnad burk blåbärssylt förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.