Blåbärssylt

Introduktion och förberedelse

Koka egen blåbärssylt på färska eller frysta blåbär. Bäst tycker jag sylten blir med färska svenska blåbär.

En god klassisk blåbärssylt du kan göra med strösocker eller syltsocker.

Serveringsförslag

Blåbärssylt är gott som sylt till det mesta - jag gillar den till pannkakor och plättar. Några andra förslag är:

Mängd socker

 • I nedan recept har jag 750 gram strösocker per kg blåbär.
 • Du kan minska ned till 500 gram. Med mindre mängd socker kan du får tillsätta extra pektin för att den ska tjockna. Tar du mindre mängd socker så kan du ta i konserveringsmedel om du vill ha en hållbar sylt - sockret har annars en konserverande verkan.

Tjockare sylt med pektin

Mogna blåbär och frysta blåbär innehåller lite pektin - det som tillsammans med socker och citron gör att sylten tjocknar - och kan därför blir rätt lös.

Det är såklart en smaksak hur tjock sylt man vill ha men om du vill vara säker på en lite fastare och tjockare sylt så kan du ta 750 gram socker per kg bär samt tillsätta lite extra pektin enligt förslag i receptet nedan.

 • Innan du häller upp sylten i burk så kan du kolla hur den kommer att tjockna när den svalnat genom att göra ett pektinprov.

Det kan tillsätta pektinpulver enligt paket eller så kan du ta flytande pektin på flaska som jag tipsar nedan. Räkna 180 ml - en flaska - till 1 kg blåbär (ca 2 liter).

Flytande pektin och syltsocker görs med gelatin från citrusfrukter.

Hållbar sylt

 • Se till att hålla god hygien och använda väl rengjorda eller maskindiskade burkar och lock. Här är tips hur du kan sterilisera dem innan.
 • Tillsätter du minst 500 gram socker per kg blåbär så får du en naturligt hållbar sylt - upp till ett halvår om du förvarar den mörkt, svalt och oöppnad.
 • Vill du vara säker på en extra hållbar sylt eller vill ta i en mindre mängd socker i så kan du ta i konserveringsmedel som natriumbensoat. Räkna ett krm natriumbensoat till 1 kg bär. Med konserveringsmedel är hållbarheten är då upp mot något år eller längre.
 • Eller byt strösocker mot syltsocker som konserverande kaliumsorbat och citronsyra färdigblandat.
 • Öppnad burk förvaras i kyl och håller några veckor.

Med syltsocker

Ta samma mängd syltsocker som vanligt socker. Koka ihop 5-10 minuter och så är det klart. Eller följ anvisningar på paketet och ta en del socker och en del bär. I nedan fall 1 kg syltsocker och ett kg blåbär.

Syltsocker innehåller redan pektin och konserveringsmedel så att du får en sylt som är tjock och hållbar direkt vilket är rätt smidigt.

Med syltsocker kan du förvara sylten i rumstemperatur men helst svalt och mörkt. Den håller något år. Öppnad burk förvaras i kylen.

Varianter

 • Riv och blanda med skalet från en ekologisk citron när du kokt sylten innan du häller sylten på burk.
 • Blanda med hallon till Drottningsylt.
 • Sylten kan även kokas utan vatten och citronsaft om man önskar det.

Rårörd blåbärssylt

Ett alternativ till att koka sylt är att göra rårörd blåbärssylt av 1 liter blåbär som du mosar ihop med en dl strösocker. Håller någon vecka i kylen och gott på flingorna, tårtfyllning och som sylten till ovan förslag.

Längre hållbarhet - upp till ett år - får du om du fryser de rårörda blåbären in i små fryspåsar - smidigt att ta fram då och då.

Blåbärssylten blandad med yoghurt och lite färska blåbär för hemgjord blåbärsyoghurt.
Blanda blåbärssylten med naturell yoghurt för hemgjord blåbärsyoghurt, ha den till flingor, müsli, gröt eller dessert med vaniljglass, ostkaka, pannacotta, crème brulée eller tårtfyllning med mera.

1,5 liter blåbärssylt

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 1 kg färska eller frysta blåbär, ca 2 liter
 • 750 gram strösocker, 8 dl
 • 1 dl vatten
 • 2 msk citronsaft
 • TJOCKARE SYLT: 180 ml flytande pektin, 1 flaska
 • EXTRA HÅLLBAR SYLT: 1 krm natriumbensoat

Tillagning

 1. Rensa och skölj blåbär. Lägg i en tjockbottnad gryta med vatten och citronsaft.
 2. Koka upp och rör då och då. Låt koka på lite över medelvärme 10 minuter.
 3. Blanda i socker och rör om till sockret löst sig. Låt koka fem minuter till.
 4. Sätt sylten åt sidan och gör pektinprov om du vill kontrollera att sylten tjocknar. Kyl en tallrik i kylen eller frysen. Lägg en msk sylt på den kalla tallriken och kyl fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen. Dra sedan ett streck genom sylten på tallriken med en knivspets - bildas ett streck som ej flyter ihop är sylten lagom tjock. Är den rinnig så kan du tillsätta extra flytande pektin enligt ovan samt koka 2 minuter till och sedan göra om provet eller chansa på att den stelnar fint ändå - den stelnar till lite extra efter några timmar svalt.
 5. MED KONSERVERINGSMEDEL: Blanda natriumbensoat med lite några msk av sylten i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
 6. Häll upp sylten upp till kanten på glasburkar.
 7. Sätt på lock. Vänd dem gärna upp och ner. Låt svalna.
 8. Låt stå minst två timmar att stelna till.
 9. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt ca 6 månader. Sylten kan även frysas in - hållbarhet ett år. Med konserveringsmedel är hållbarheten längre - över ett år.
 10. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor.
E-mail
Medel: 4 (177 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-27

Tillbehör och liknande recept: