Hemgjord fiskbuljong

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar egen hemgjord fiskbuljong eller fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong. Att ha en god fond är grunden i mycket matlagning då den ger godaste smak till såser, soppor och grytor.

  • Överbliven fiskbuljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
  • Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; persilja, lite apelsinskal och morot. Vittvin kan man också ha i såklart.
  • Fransmännen brukar ha i en liten bomullspåse med de fyra kryddorna fines herbes (körvel, dragon, persilja och gräslök). Jag tycker dock det räcker med timjan och lagerblad.
  • Fiskbuljong är lätt att göra en fin sås till fisk och skaldjur: fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, 4-5 dl fiskbuljong och någon dl grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med något krm salt, vitpeppar och ev. 2 msk hackad dragon och gräslök. En msk kokbar creme fraiche på slutet gör pricken över i. Räcker till ca fyra portioner.
  • Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk. Räkskal eller hummerskal kan man också blanda med.

2 - 2,5 liter fiskbuljong eller fiskfond

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram fiskskrov eller huvud från ex. plattfisk, gös, torsk eller lax
  • 3 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 bit rotselleri, 100 gram
  • 0,5 purjolök
  • 1/2 fänkål (valfritt)
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Tillagning

  1. Skölj fiskbenen i vatten tills vattnet inte grumlar sig längre. Lägg i en stor kastrull och täck med vatten, i detta fall ca 3 liter. Koka upp och dra sedan ner värmen. Skumma - ta bort det mesta skummet med en slev.
  2. Förbered och hacka under tiden gul lök, rotselleri, purjolök och fänkål. I den franska köksskolan kallas grönsaker till en buljong för mire pois - då är de skurna i cirka 1x1x1 cm små bitar. Allt för att få ut så mycket smak som möjligt. Men man kan också hacka lite som man vill, det ska ändå silas bort sedan.
  3. Tillsätt tillsammans med lagerblad, timjan, salt och vitpeppar.
  4. Från att buljongen/fonden kokat upp ska den koka i tjugo minuter på medelvärme och skummas med en slev.
  5. Ta av från värmen och låt buljongen stå och dra i minst 20 minuter innan du silar upp den.
  6. Vill du koncentrera fisksmaken ytterligare kan du sila av i en ny kastrull och koka ner den till cirka 2 liter. Eller till när du tycker den smakar fylligt av fisk.
  7. Du kan frysa in buljong som inte går åt.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept