Panerad lubb med brynt smör och betor

Introduktion och förberedelse

Panerad lubb är ett gott alternativ till panerad torsk. Här med ett förslag på tillbehör av brynt smör och betor, kapris och pepparrot med mera.

Lubb är en god matfisk med fast vitt kött som passar att laga som torsk och speciellt som här att panera. Köp MSC-märkt lubb.

Använder du både rödbetor och gulbetor (eller polkabetor) så hantera dem åtskilda och koka i varsin kastrull om du ej vill att gulbetorna ska bli röda av rödbetorna.

Det går även bra att skippa paneringen och enbart steka fisken i smör. Eller panera med ägg och ströbröd som denna panerade torsk.

Serveringsförslag

  • Serverad med brynt smör och vänd i tärnade kokta gula betor och rödbetor samt hackad dill; toppa med riven pepparrot och salt kapris samt garnera med hackad gräslök.
  • Gott till är kokt potatis, Amandine delikatesspotatis eller färskpotatis.
  • Kan även serveras med en klyfta citron.
  • Som sallad kan du ha en grönsallad samt även kokta gröna ärtor eller sojabönor passar till.
  • Vill du ej ha med brynt smör så kan du utesluta det och enbart steka fisken i smör eller olivolja samt servera med en klick gräddfil som sås.

Att dricka till

En kall lageröl liksom vitt vin som en smörig ekfatslagrad chardonnay, elegant Chablis eller friskare Pinot Gris från Alsace passar till. En torr cider från Normandie är ett annat alternativ - torr cider finns även med lägre alkohol.

2 portioner panerad lubb med brynt smör och betor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram lubbfilé
  • 1/2 dl rågmjöl
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 4 rödbetor eller två rödbetor och två gulbetor eller polkabetor
  • 100 gram smör
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk kapris
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1-2 krm flingsalt till servering
  • 2 portioner kokt potatis, delikatesspotatis eller färskpotatis

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till.
  2. Riv pepparrot om du ej köpt riven pepparrot.
  3. Hacka dill och gräslök.
  4. Skala och skär bort fula delar på betorna. Skär dem i tärningar ca 1,5x1,5 cm.
  5. Lägg betor i en kastrull och täck med vatten. Koka i 7 minuter. Häll av.
  6. Smält smöret i en kastrull. Ta undan ca 2 msk smält smör till en stekpanna att steka fisken i.
  7. Värm smöret i kastrullen tills det är ljust brunt. Ta av från värmen. Vänd ner de kokta betorna, hackad dill samt kapris. Håll varmt till servering.
  8. Torka lubben torr med lite hushållspapper. Salta och peppra fisken. Vänd i rågmjöl på en tallrik.
  9. Värm upp pannan med smöret tills det är ljust brynt. Sänk till medelvärme.
  10. Stek lubben tills den har fin färg på båda sidor. Räkna ca 2-3 minuter på varje sida.
  11. Servera den panerade lubben med betorna under eller över. Skeda över det brynta smöret. Garnera med riven pepparrot och hackad gräslök eller mer dill.
  12. Strö gärna över en nypa flingsalt vid servering eller servera flingsalt vid sidan.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 482 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: