Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling

En av mina favoriträtter är helstekt kyckling i ugnen med gräddsås på skyn, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.

Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd kyckling.

Du behöver bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt.

Gott är att som nedan laga en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Eller laga en rödvinssås.

Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör.

En grönsallad eller tomatsallad passar också till.

4 portioner helstekt kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,3 kg färsk kyckling, urtagen eller tinad fryst
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med hushållspapper.
  3. Smält smör och olja med soja och rosmarin i stekgrytan eller stor stekpanna.
  4. Salta pensla insida och utsida av kycklingen med det smälta smöret.
  5. Bind ev. upp kycklingen med steksnöre. Då lägger du en ögla runt halsen och sedan binder du upp runt hela kroppen och runt låren.
  6. Bryn kycklingen runt om i stekgrytan.
  7. Ställ in stekgrytan med kycklingen med bröstet uppåt med grönsaker runt om och stek i 45-60 minuter.
  8. Du kan också lägga över allt i en ugnsform.
  9. Ös kycklingen var tionde minut med fettet i pannan.
  10. Kycklingen är färdig när köttsaften ej är rosa utan klar när man skär längst in mot lårbenet.
  11. Ta upp kycklingen och låt den vila under folie.
  12. Sås till kycklingen: häll över köttsaften i en gryta (eller använd den du lagat kycklingen i) till att koka sås i.
  13. Tillsätt schalottenlöken och buljong. Låt skyn koka kraftigt på spisen tills hälften återstår. Ta av från värmen och vispa i 3 msk smör samt grädden.
  14. Smaka av såsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.1 (51 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.