Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling

En av mina favoriträtter är helstekt kyckling i ugnen med gräddsås på skyn, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.

Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd kyckling.

Du behöver bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt.

4 portioner helstekt kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,3 kg färsk kyckling, urtagen eller tinad fryst
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med hushållspapper.
  3. Smält smör och olja med soja och rosmarin i stekgrytan eller stor stekpanna.
  4. Salta pensla insida och utsida av kycklingen med det smälta smöret.
  5. Bind ev. upp kycklingen med steksnöre. Då lägger du en ögla runt halsen och sedan binder du upp runt hela kroppen och runt låren.
  6. Bryn kycklingen runt om i stekgrytan.
  7. Ställ in stekgrytan med kycklingen med bröstet uppåt med grönsaker runt om och stek i 45-60 minuter.
  8. Du kan också lägga över allt i en ugnsform.
  9. Ös kycklingen var tionde minut med fettet i pannan.
  10. Kycklingen är färdig när köttsaften ej är rosa utan klar när man skär längst in mot lårbenet.
  11. Ta upp kycklingen och låt den vila under folie.
  12. Sås till kycklingen: häll över köttsaften i en gryta (eller använd den du lagat kycklingen i) till att koka sås i.
  13. Tillsätt schalottenlöken och buljong. Låt skyn koka kraftigt på spisen tills hälften återstår. Ta av från värmen och vispa i 3 msk smör samt grädden.
  14. Smaka av såsen med salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.4 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer