Helstekt kyckling eller ugnstekt kyckling

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hur du lagar helstekt kyckling med tillbehör. Ugnstekt kyckling är en mina favoriträtter är gräddig sås som får smak av stekskyn, kokt potatis och grönsaker till.

Den godaste och finaste kycklingen är färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd kyckling.

En kyckling på runt ca 1,3-1,6 kg kan du räkna räcker till 4 portioner medan en större på upp till 2,3-2,5 kg räcker till 6 portioner. Fyllningen kan du räkna samma mängd oberoende av hur stor kycklingen är.

Du behöver bomullssnöre eller steksnöre om du vill binda upp kycklingen vilket jag rekommenderar då den blir saftigare och jämnare stekt.

Man kan också laga kyckling i stekpåse för extra saftig kyckling och mycket steksky att laga sås på.

Helstekt kyckling serverad med tillbehör på tallrik
Helstekt kyckling serverad med tillbehör på tallrik. Här är kycklingbröstet utskuret och skivat i grova bitar mot köttfibrerna; vidare en sås på skyn med grädde; rostade rotfrukter och grönsallad.

Serveringsförslag

Gott till är skysås, kokt potatis, grönsaker som brysselkål, bönor och/eller kokt morot, gelé och pressgurka.

Andra såser som dragonsås, svampsås, gräddsås eller rödvinssås passar också till kyckling. Använd gärna silad steksky att smaksätta såsen med.

Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, potatisgratäng, råris och tagliatelle goda tillbehör.

En grönsallad, marinerade stora vita bönor och/eller tomatsallad passar också till.

Helstekt kyckling med örter
Helstekt kyckling med örter. Här en stor kyckling på 2,3 kg som fyllts med örtblandning av rosmarin, salvia, timjan samt vitlök och citron. Penslad med smör och citron samt toppad med färsk rosmarin.

Varianter på smaksättning och fyllning

Du kan variera smak på fyllningen efter vad du gillar och har hemma. Här är två förslag att fylla med istället för fyllningen nedan i receptet.

  • Med örter och vitlök - fyll med en blandning av 20 gram hackad persilja, 2 kvistar rosmarin, 5 blad salvia och 5 kvistar timjan - plockade och grovt hackade; 1/2 gul lök och 2 klyftor vitlök - skalade och hackade samt 1/2 citron i klyftor. Blanda och fyll kycklingen på insidan samt innanför bröstskinnet. Saften från citronen blandar du med några msk smält smör och penslar kycklingen med. Toppa med lite färsk rosmarin också.
  • Med äpple och citron - fyll med ett tärnat äpple, 1 klyftad citron, 2 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin. Saften från citronen blandar du med några msk smält smör och penslar kycklingen med.

4 portioner helstekt kyckling

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,3 kg färsk kyckling. Eller tinad om den varit fryst.
  • 30 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 1/2 kvist färsk plockad och hackad rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök, skivad
  • SKYSÅS: 1-2 dl steksky från kycklingen
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2-3 msk ljus maizenaredning
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Ta ur kycklingen och kolla så det inte ligger något kvar i kycklingen. Skölj kycklingen utvändigt och invändigt samt torka den någorlunda torr med hushållspapper. Lägg i en ugnsform eller stor ugnsfast stekpanna.
  3. Smält smör och blanda med olivolja, soja, salt, svartpeppar och hackad rosmarin i en kastrull.
  4. Salta och pensla insida och utsida av kycklingen med smörblandningen.
  5. Skala och hacka morot samt lök. Lägg i kycklingen.
  6. Bind gärna upp kycklingen med steksnöre. Då lägger du en ögla runt halsen och sedan binder du upp runt hela kroppen och runt låren.
  7. Ställ in med kycklingen med bröstet uppåt i nedre delen av ugnen och stek i ca en timme. Mät gärna med en stektermometer en bit in vid benet på kycklingen - när det är 75 grader är kycklingen genomstekt. Du kan räkna ca 1 timmes stektid per kilo hel kyckling. 
  8. Ös kycklingen efter halva tiden med fettet i pannan. Täck eventuellt över med lite folie om den skulle börja brännas i skinnet på ovansidan.
  9. Kycklingen är färdig när den fått fin färg och köttsaften ej är rosa utan klar när man skär längst in mot lårbenet.
  10. Ta upp kycklingen och låt den vila minst fem minuter under folie. Förslagsvis medan du lagar sås.
  11. Sås till kycklingen: Tillsätt 1-2 dl vatten till pannan eller formen du lagat kycklingen i. Vispa runt lite. Sila över över stekskyn i en såskastrull.
  12. Tillsätt vatten och kycklingbuljongtärning. Koka upp och rör tills buljongen löst sig.
  13. Vispa i ljus maizenaredning och red till önskad tjocklek.
  14. Tillsätt grädden och koka upp.
  15. Smaka av såsen med 1/2 tsk kinesisk soja, salt och svartpeppar.
  16. Lägg upp kycklingen på en skärbräda och skär loss lagom bitar att servera. Förslagsvis skär loss kycklinglår och dela på två. Skär loss brösten och skär i vardera tre bitar. Skär loss vingarna. Lägg upp på fat och skeda över lite sås samt garnera med lite hackad persilja eller örter som rosmarin och timjan.
  17. Servera kycklingen med såsen och valfria tillbehör enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.